Til hovedinnhold

Ny rakett skal nå Mars på 30 dager

Nå skal forskerne teste ut fusjonsframdrift.

Nylig kom vi over en side som viser hvor sabla langt det er til Mars. Med nåværende teknologi tar det 150 dager å komme seg til vår røde nabo, og det er kanskje litt i det lengste laget for de fleste.

Derfor prøver forskere å finne en løsning som kan korte ned betraktelig på reisetiden. Ett av disse eksperimentene befinner seg i delstaten Washington, hvor NASA har vært med på å finansiere et spennende prosjekt.

Voldsom reaksjon

Slik ser testraketten ut i Redmond.Foto: University of Washington / NASA

Det aktuelle eksperimentet går ut på å bruke fusjonsenergi til å dytte romskipet av gårde gjennom verdensrommet. Forskerne ved University of Washington har testet de ulike teknologiene og metodene hver for seg, men det er sammen de skal bli dynamitt.

Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen, for dette kan bli litt teknisk. Ideen bak den nye framdriftsmotoren er å bruke sterke magnetfelt for å fusjonere en gruppe med metallringer, som skal danne et skall rundt noe som kalles deuteriumplasma.

Når plasmaen blir komprimert, dannes det en fusjonsreaksjon med en varighet på kun 25 milliondeler av et sekund. Denne voldsomme reaksjonen varmer metallskallet og skyter det ut av raketten med en hastighet på i underkant av 108 000 kilometer i timen.

Forskerne håper at et tilstrekkelig antall reaksjoner kan dytte romfartøyet helt til Mars (og forhåpentligvis tilbake igjen hvis mennesker skal være med).

Test til sommeren

Prosjektet blir ledet av John Slough, og teamet har både varmet opp deuteriumplasma til fusjonstemperatur og testet magnetfeltet hver for seg.

Planen er å slå sammen de to teknologiene i løpet av sommeren, for å se om ideen er liv laga. Deretter kan vi være ett steg nærmere en overkommelig tur til Mars.

Her er noe å tenke på:
Verdensrom-sex kan få katastrofale følger »

I denne enkle animasjonen får vi se prinsippene bak framdriften:

(Kilder: University of Washington via Popular Science)

Les også
Se historiens første musikkvideo fra rommet
Les også
Se raketten lette og lande vertikalt
Les også
Stilling ledig: Marsboer
Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Hva fant NASA på Mars?
Les også
Milliardær vil sende 80 000 mennesker til Mars
Les også
Nå skal vi bosette oss på Mars
annonse