Til hovedinnhold

Hemmeligheten bak Satio

En litt uvanlig sak, kanskje, men vi har fått tilgang til et intervju med grenseflatedesigner Martin Wezowski i Sony Ericsson som blant annet har jobbet direkte med utviklingen av de nye touchmobilene Satio og Aino. Han forteller om hvorfor de satser på touch, hva som inspirerer ham, og hvilken retning han tror mobildesign vil ta de kommende årene.

For å få et lite innblikk i hva som foregår i kulissene, gir vi deg Wezowskis refleksjoner hva gjelder mobildesign.

Å tenke nytt
Vi får tilsendt intervjuet som en pressemelding fra mobilprodusenten. Sony Ericsson har vært et populært merke i Norge i flere år, men har ikke opplevd den samme suksessen totalt sett på verdensmarkedet. Wezowski hevder at de vil utvikle mobiler som enkelt kan integreres i dagliglivet, samtidig som de ønsker å utvikle nye konsepter som bidrar til å gjøre det generelle designet unikt – og skille seg fra andre produkter i markedet. Likevel har Sony Ericsson et rykte på seg for å ha hatt veldig likt design på en rekke modeller de seneste årene.

- Å holde et våkent blikk på designtrender er en viktig del av Sony Ericssons designteam. Vi deltar på messer, seminarer, i debatter og utstillinger innenfor ulike designbransjer, alt fra interiør, arkitektur og kunst, og vi holder oss oppdatert om oppvoksende designtrender gjennom fagpresse, sier Wezowski i pressemeldingen.

- Vårt viktigste utgangspunkt før oppstart er brukerne og hvordan de vil benytte mobilen i hverdagen. Å implementere dette i mobildesign er en stimulerende utfordring og vi tar det hele alltid et skritt videre ved også å implementere nåværende designtrender i mobilene, legger han til.
(Artikkelen fortsettes.)

Satio og Aino
Wezowski har altså vært med på å designe og utvikle grenseflatene til Satio og Aino, to telefoner som fikk mye skryt av vår mobiltester. ”Sony Ericsson Satio skal styres med fingrene, eller til nød med en medfølgende skjermpenn. Skjermpennen festes til mobiltelefonen ved hjelp av en snor. (Vi vet hvilken designer som bør få fyken neste gang Sony Ericsson skal kutte i staben),” skriver Espen Swang i testen av Satio. Om det er Wezowski som har skylden for skjermpennløsningen vites ikke. Vår mobiltester var imidlertid full av lovord i omtalen av Aino – ”Sony Ericssons beste multimediemobil til nå”.

- Begge mobilene har et helt nytt navigasjonssystem, og fra et grenseflateperspektiv er dette veldig spennende. Aino tilbyr underholdning i både berøringsskjerm- og tastaturformat, noe som gir brukeren det beste fra to verdener. Berøringsgrenseflaten er lekker og har fem ikoner for medievalg hvor brukeren får tilgang til underholdningsinnhold via ett trykk. Dersom brukeren eksempelvis trykker på musikkikonet, får man direkte tilgang til musikkbiblioteket. Grenseflaten gir også brukeren tilgang til andre funksjoner via tastaturet. Generelt gir Aino rask og enkel tilgang til innholdet gjennom et tastetykk, forteller Wezowski.

- Satio har 3,5-tommersskjerm, noe som innebærer at det er mye plass til å skape en imponerende grenseflate. Vi designet enkel tilgang til en rekke forskjellige funksjoner, eksempelvis 12,1-megapikselkameraet og filmer som kan nytes i 16:9 nHD widescreen-format. Brukeren får tilgang til innhold via fem standbypaneler i berøringsskjermmenyen. Dermed har brukeren rask og enkel tilgang til underholdningsopplevelser mens man er på farten, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)

Touch er populært
Grenseflatedesigneren sier at de i forkant hadde analysert markedstrender og hvordan forbrukerne forholdt seg til å ha mange ulike funksjoner i en og samme telefon. Med Satio og Aino ville Sony Ericsson nemlig treffe en bestemt kundegruppe.

- Begge grenseflatene er tiltenkt teknologisk bevisste forbrukere med interesse for nye produkter, sier Wezowski.

- Berøringsgrenseflaten gir brukeren direktekommunikasjon med mobilen, noe som er perfekt for spesielt avanserte enheter.  Dette er hovedgrunnen til populariteten. Da vi utviklet Aino valgte vi både tradisjonelt tastatur og berøringsskjerm for å dekke forbrukernes ulike behov og gjøre mobilen tilgjengelig for alle.

Fremtidens Sony Ericsson-mobiler
Trenden de seneste årene er at skjermstørrelsen på nye mobiler har blitt større. Det er umulig å ikke gi Apples iPhone ”skylden”, for innen den kom på markedet var det om å gjøre å lage så flate, tynne og små mobiler som mulig – med mest mulig av funksjoner, så klart. At Sony Ericsson, i likhet med samtlige store mobilprodusenter, også ser potensial i en større skjerm er ingen overraskelse. Wezowski tror likevel det vil ta en stund før det er touchfunksjonalitet blir å finne på deres rimeligere modeller også.

-Berøringsgrensesnitt er tiltenkt forbrukere som er vant til større skjermer og som ønsker direkte kommunikasjon med mobilen. Jeg tror stadig flere vil bli vant til denne type grenseflate, men det er kanskje ikke hensiktsmessig for alle forbrukere. Alle Sony Ericssons mobiler er designet basert på folks behov og jeg tror det tar lang tid før samtlige forbrukere er villig til å legge vekk tastaturet, sier han.

- Jeg ønsker å se enda større integrasjon mellom kommunikasjons- og underholdningsfunksjoner. Jeg liker miksen av at eksisterende og nye funksjoner integreres og samspiller. Dette vil bli trenden de neste årene, avslutter Wezowski.

Hvilke designendringer hos Sony Ericsson ville du gjort dersom du fikk bestemme? Kommenter i forumfeltet under artikkelen!
Første gang publisert 2. november 2009

Mer om
annonse