Til hovedinnhold

Ta bedre mobilbilder

Mens mobilkameraene før var å regne som kun et supplement til ditt ordinære kamera, har stadig bedre kameraer sørget for at mange satser utelukkende på mobilens kamera. Spesielt vil man kanskje slippe å drasse på en ekstra dings når man skal på ferie, og mobilen har man jo stort sett med uansett.

Det er jo også en av de store fordelene med mobilkameraene. De er der når vi trenger dem. For mens man ellers bare tar med kamera når man har planlagt å ta bilder på forhånd, åpner mobilkameraene for de spontane motivene du på ingen måte hadde forutsett. Da gjelder det bare å få mobilen opp av lomma i full fart, og helst huske på hurtigknappen til kameraet.

Bli kjent

Proffotografer har bevist at du kan imponere med bilder tatt med mobilkameraet. Se for eksempel et utvalg av Morten Qvales mobilbilder her.
Han gir deg også sine tips til hvordan du får mest ut av kameramobilen Sony Ericsson C905.
Det er også kommet egne lærebøker i mobilfotografering, og her kan du få litt inspirasjon fra verdens beste mobilbilder.
Ellers er det første du må gjøre å lære deg litt om mobilkameraet ditt. Dermed kan du tilpasse fotograferingen til kameraets funksjonalitet. Har du et enkelt mobilkamera med dårlig oppløsning, har du som regel også et kamera som ikke egner seg for fotografering i mørke omgivelser. Skru på det du finner av tilgjengelig lys, eller gå ut og bruk dagslyset.

Har du er mer avansert kameramobil, bør du lære deg hvilke muligheter du har. Du kan for eksempel kanskje velge funksjoner som svart-hvitt eller sepia. Kanskje har du også noen manuelle innstillingsvalg for hvitbalanse, lukker og blender. Blits eller fotolys bør også testes ut i ulike omgivelser for best mulig resultat.

Ikke raskest

Mobilkameraene har ikke vært kjent for å være de raskeste. Dermed må du kanskje trykke på avtrykkeren litt før et bevegelig motiv er på vei inn i søkeren, og prøv å holde telefonen stødig under tagning for å unngå uskarpe bilder. Du bør kanskje uansett ikke ha for høye ambisjoner for bilder med masse bevegelse, selv om de nyeste mobilkamerane nå kommer med bildestabilisator.
Fordelen med mobilkamera er jo nettopp at det ikke gjør så mye ut av seg. Dette kan du dra fordel av med å ha det i hånda overalt og få naturlige motiver. Du skal likevel heller ikke være redd for å regissere bildet og stille opp folk og omgivelser der du ønsker dem.
Ellers gjelder det å huske på de generelle fotorådene. Gå tettere innpå motivet, tenk på lyset og komposisjonen og ta mange bilder så du har mange å velge i mellom. Da må jo noen bli bra.
Øvelse gjør jo også mester, så lek deg med kameraet til du blir kjent med alle funksjonene og hver nyanse fra zoom til vidvinkel. Gjerne er det også mens du leker deg at finner de rette motivene.
Når du har knipset blinkskuddene, kan du også få mer ut av dem ved å for eksempel vise dem fram på en digital fotoramme. Vil du ha dem på papir, kan du se hvordan du best gjør det i denne guiden.

annonse