Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson Satio – Trykkfølsom kameramobil

Test: Sony Ericsson Satio – Trykkfølsom kameramobi

Testresultater

Suverent kamera, ekte blits, bra skjerm, opp til 60 spillefilmer inkludert via PlayNow Arena, WLAN, støtte for rask opp- og nedlasting med mobilt bredbånd, GPS med navigasjon, FM-radio og åpent operativsystem.
Litt omstendelige menyer. Tidvis treg respons, ikke equalizer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Satio ble første gang vist under Mobile World Congress i februar. Da het den Idou. Nå, ti måneder senere har den byttet navn til Ssatio, og operativsystem fra planlagte Symbian Foundation, til Symbian S60 5.th edition.

Stor

Telefonen er relativt stor, og det første vi tar oss i er å forsøke å skyve skjermen opp for å komme til tastene, slik vi kunne med kameramobilen C905. Men det går ikke. Sony Ericsson Satio skal styres med fingrene, eller til nød med en medfølgende skjermpenn. Skjermpennen festes til mobiltelefonen ved hjelp av en snor. (Vi vet hvilken designer som bør få fyken neste gang Sony Ericsson skal kutte i staben).

Om telefonen er pen eller ikke er det delte meninger om. Den er i alle fall nokså utradisjonell i chassiset, ettersom den har et stort kameradeksel som gjør halve telefonen betydelig tykkere enn resten. Vi måler den til18 mm, mens Sony Ericsson oppgir at den er 13 mm tykk.

Størrelsen utgjør uansett ikke noe problem, og når skjermen er på 3,5 tommer ligger målene innenfor det akseptable.

Fronten er minimalistisk med en stor skjerm med tre smale taster under. Høyre og venstre tast er de tradisjonelle rør-tastene, mens tasten i midten åpner telefonens ikonbaserte meny. Vårt testeksemplar er sølvgrått med blanke sidefelter og kameradeksel i børstet aluminium. Glassplaten som dekker det meste av fronten er sort.

MicroSD

På venstre side av telefonen er det en låseknapp, en port for minnekort (8GB følger med) og den velkjente, men forhåpentlig snart pensjonerte, Sony Ericsson-kontakten. Det er verdt å merke seg at telefonen bruker minnekort av typen MicroSD. Det betyr at du ikke kan flytte over minnekortet fra en eldre Sony Ericsson-mobil. Samtidig er MicroSD den minnekortstandarden som brukes av alle de andre mobilprodusentene.

På høyre side av telefonen er det et helt arsenal av taster i ulike former og fasonger. Øverst er det en vippetast for volum (zoom i kameramodus). Deretter følger en liten tast som åpner bildegalleriet, en litt større tast som veksler mellom stillbilde og videofunksjon, og en nokså stor tast som er selve utløsertasten for kameraet.

Plasseringen av såpass mange taster på siden av telefonen bidrar til å gjøre det enkelt å bruke kameraet. Tastene er ikke i veien når vi snakker i telefonen, men de fleste universalholdere til bilbruk holder telefonen på plass ved å klemme på sidene. Det kan vanskelig gjøres på Satio uten at du kommer borti noe.

Skjerm

Den trykkfølsomme skjermen på Satio er av den resistive typen. Det betyr at det kreves en del trykk for at telefonen skal reagere. Følsomheten kunne unektelig vært bedre. I tillegg registrerer vi at telefonen iblant kan være litt treg.

Kontrasten og fargene på skjermen er svært god, og skjermen er brukbar også i sollys. Skjermformatet er 9:16 (som på vanlige TV-er) og med en oppløsning på 360x640 punkter egner den seg meget godt for visning av film og bilder.

Menyer

Menystrukturen på Satio vil virke svært fremmed dersom du er Sony Ericsson-bruker fra før. Antakelig vil du ha lettere for å kjenne deg igjen om du er vant med Nokia, ettersom denne telefonen er basert på samme operativsystem som Nokia 5800 og N97. Sony Ericsson har riktig nok laget sin egen snarveilinje med ikoner øverst på hvileskjermen, og ikonene er annerledes enn på Nokia-mobilene. Samsung bruker også dette operativsystemet på sin Omina HD.

De fem ikonene på toppen av hvileskjermen representerer hver sin menyside på telefonen. Den første fra venstre tar deg til dine favorittkontakter. Den neste er en samling bokmerker. I midten er ikonet som gir deg hvileskjermen på telefonen. Så kommer en side der du kan bla raskt i bildene dine, og til slutt en side med snarveier du kan velge selv.

Det er ikke mulig å ”rulle” på denne menylinjen, men vi kan bla fra side til side ved å stryke over skjermen. Dessuten kan vi gå direkte til siden vi ønsker ved å trykke på menylinjen.

Hvileskjermen har også fire ikoner i bunnen: nummertastatur, mediebrowser, meldinger og søk. Her kan du søke på nett, eller lokalt på telefonen.

Hovedmenyen på telefonen består av 12 ikoner. Hver av disse åpner en funksjon eller en undermeny. Av en eller anen grunn ligger de fleste programmene bak ikonet som heter ”Planlegger”. Men kalenderen, som for mange spiller en viktig rolle i forbindelse med planlegging, den ligger ikke her.

Det gjør i stedet programmer som RoadSync (oppsett for synkronisering mot Exchange Server) Google-søk, QuickOffice (mobilversjon av Office-programmer for tekstbehandling, presentasjoner og regneark). Quickoffice er begrenset til filvisning. Vil du ha ytterligere funksjonalitet, som mulighet for å opprette eller redigere dokumenter, så må du kjøpe lisens.

Under ”Planlegger” ligger også andre programmer, som konverteringsverktøy, filbehandling, klokke og kalkulator.
Vi ville nok ha funnet det mer naturlig om kategorien het ”kontor” eller noe annet mer dekkende for hva undermenyen faktisk inneholder.

Kamera

Så til rosinen i pølsa – kameraet.
Objektivet er plassert på baksiden av telefonen, under et kraftig skyvedeksel, Kameraet starter automatisk når dette dekselet åpnes. Like over objektivet finner vi en skikkelig blits, i tillegg til at vi kan se et diodelys som fungerer som videolampe.

Kameraet tar bilder med 12 megapiksler oppløsning. Med tanke på at vi her snakker om et miniatyrkamera, så blir bildene overraskende skarpe og gode. Vi kan velge mellom en hel rekke ulike innstillinger, og sette fokuspunktet ved å trykke på skjermen. Her er ansiktsgjenkjenning, smiledetektor (bildet tas når kameraet ser et smil) og geotagging. Sistnevnte sørger for at bildet inneholder informasjon som gjør at det kan plasseres på et kart, nøyaktig der hvor bildet ble tatt.

I tillegg til dette har kameraet bildestabilisator, videofunksjon, videolys og programvare for enkel etterbehandling av bildene.

Vi skal om ikke lenge komme tilbake med en laboratorietest av kameraet i Satio, men i bunnen av denne artikkelen finner du en del eksempelbilder som vi har tatt med denne telefonen.

Satio er pakket med avanserte funksjoner, og har blant annet innbygget GPS med navigasjon. Navigasjonsløsningen som er valgt Wisepilot (versjon 2.3.1), en løsning vi har lite erfaring med fra tidligere. Wisepilot viste seg å være helt et brukbart alternativ til Wayfinder, som Sony Ericsson har benyttet på tidligere modeller.

Wisepilot virker, som Wayfinder, som et navigasjonssystem der kartene ligger på en server og ikke på mobiltelefonen. Det betyr at systemet tar lite plass i minnet, men at det lastes ned en del data under veis. Kartene vil være så oppdaterte som slike kart kan bli, men det kan også medføre ekstrautgifter, særlig om du navigerer i utlandet. Systemet inneholder et stort antall POI-er (Points of Interests) og støtter trafikkmeldinger.

I begynnelsen slet vi litt med at telefonen hang seg opp når vi forsøkte å bruke Wisepilot. Da måtte batteriet ut, og vi måtte starte telefonen på nytt. Problemet forsvant etter at vi hadde byttet til norsk versjon av programvaren.

Telefonen har også Goggle maps, men mangler magnetisk kompass.

Meldingsfunksjoner

Meldingsfunksjonene fungerer svært bra, og skjermtastaturet har ÆØÅ. Skjermen roterer automatisk når vi snur telefonen, og vi kan velge mellom tre ulike tastaturer eller håndskrift. De tre tastaturene er T9 (alle bokstavene på ni taster), qwerty for fingerbruk (kun i bredformat), og et lite qwerty-tastatur som må betjenes med den medfølgende skjermpennen.

Å lage MMS eller SMS-meldinger er enkelt, men det er verdt å merke seg at du ikke kan sende smilefjes slik du kan med andre Sony Ericsson-mobiler. Det vil si - sender du tegnene :) vil det dukke opp et smilefjes på kompatible telefoner. På samme måte vil smilefjes som sendes til satio dukke opp som tegn :(

SMS Preview

Under kategorien "Mine programmer" finner vi programmet SMS Preview. Når dette er aktivert dukker innkommende SMS-er opp på skjermen så vi kan lese dem uten å måtte åpne meldingsmenyen i telefonen. I programmets meny kan du stille inn hvor lenge meldingen skal vises. Denne applikasjonen er for øvrig utviklet av det Oslo-baserte selskapet Mobile Nordic. Her kan du også velge å åpne abonnementstjenesten 118, som er en nummeropplysniongstjeneste til mobiltelefonen.
 
Multimedia
Sony Ericsson er gode på multimedemobiler. Kameraet har vi nevnt, men Satio er også velegnet for film og musikk. Vi får også tilgang til PlayNow Arena, Sony Ericssons innholdsbutikk for mobiltelefoner.
Musikkspilleren imponerer ikke. Her er ingen mulighet for å justere lydbildet. Her er heller ingen andre effekter. Vi kan lete etter sangene i telefonen basert på artist, album og låtnavn, eller vi kan hente frem spillelister, podcaster, lydbøker og egne opptak.
Ørepluggene som følger med er søppel. Men om du ikke spanderer på deg en adapter eller kjøper et bedre Sony Ericsson hodesett, så har du ikke noe alternativ. Her er nemlig ikke noen 3,5mm lydutgang, hverken på telefonen eller på kabelen til ørepluggene. Kjøper du Sony Ericssons hodesett HPM 82 med lydkontroller på ledningen, så virker dette også med Satio. Du kan til også bruke bluetooth-headsett.

Under avspilling kan spilleren minimeres så kontrollene blir liggende som snarveier på hvileskjermen. Det er bra, for så slipper vi å fomle rundt i menyene for å finne kontrollene.

Du kan se videofilmer på Satio, men foreløpig ikke i DivX-format. Telefonen støtter desverre ikke DLNA for overføring av filmene fra telefonen til en TV eller mediespiller i samme trådløse sone og med tilsvarende teknologi.

Telefonen har FM-mottaker, men ikke sender for lydoverføing til radio.

Programvare for å administrere telefonen og legge til innhold fra en PC finnes på minnebrikken som sitter i telefonen.

Nettleser

Nettleseren på telefonen støtter Flash, og dermed kan vi se VG-TV, YouTube og andre tjenester som støtter dette. Men Flash Lite gir ikke støtte for Flash 9-tjenester som Grooveshark (gratis musikkstreaming).

Uansett er det ikke til å skyve under en stol at vi hadde ventet oss mye av Satio. Som kameramobil innfrir den forventningene, men som Sony Ericssons første rene touch-mobil synes vi det lugger litt. Kompleksiteten i brukergrensesnittet og den litt for lange responstiden gjør at den bare når nesten til topps på karakterskalaen.

For alt i alt er Satio en mobiltelefon som fungerer meget godt og har mange gode funksjoner.

Her følger noen bilder vi har tatt med Satio. Klikk på bildene for å velge å se dem i original størrelse.

Bildeeksempler

Testresultater

Suverent kamera, ekte blits, bra skjerm, opp til 60 spillefilmer inkludert via PlayNow Arena, WLAN, støtte for rask opp- og nedlasting med mobilt bredbånd, GPS med navigasjon, FM-radio og åpent operativsystem.
Litt omstendelige menyer. Tidvis treg respons, ikke equalizer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Suverent kamera, ekte blits, bra skjerm, opp til 60 spillefilmer inkludert via PlayNow Arena, WLAN, støtte for rask opp- og nedlasting med mobilt bredbånd, GPS med navigasjon, FM-radio og åpent operativsystem.
Litt omstendelige menyer. Tidvis treg respons, ikke equalizer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse112 x 55 x 13 mm
Vekt126 gram
Standby-tid340 timer
Taletid5 timer (3G)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portProprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingResistiv touch
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneMeget bra
Bildegjengivelse dagslysSvært bra
Bildeoppløsning12 megapiksler
VideoopptakJa Ja, vga@30 fps
Skjermstørrelse360x640 3,5 tommer TFT
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet128 MB
Støtte for minnekortJa Ja, Opp til 16 GB. 8 GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja. Dårlig kvalitet
Generelt-
TotalinntrykkEt mobilkamera med mange avanserte finesser
PrisklasseHøy
MenynavigeringNoe omstendelig
BrukervennlighetMeget bra
DesignLite originalt, men greit nok
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java med bevegelsessensorer
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi1,37
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchResistiv. Litt sen respons0
Mer om
annonse