Til hovedinnhold

Google vil bekjempe patent-trollene

Er lei av patent-relaterte søksmål i teknologibransjen.

Etter hvert som konkurransen mellom aktører i IT -og teknologibransjen tilspisser seg, er såkalte patentkriger blitt stadig mer vanlig. Samsung og Apple er blant dem som har vært i tottene på hverandre en stund, og i fjor rapporterte vi om at Yahoo! saksøkte Facebook for det de mente var patentrelaterte overtramp.

Internettgiganten Google har også vært involvert i et antall konflikter, men nå har selskapet bestemt seg for å prøve å få en slutt på den evinnelige saksøkingen som foregår i bransjen.

Troll til besvær

Sammen med IT-selskapene BlackBerry, EarthLink og Red Hat sendte Google nylig et brev til det amerikanske justisdepartementet hvor de redegjør for farene og kostnadene knyttet til det svært høye antallet søksmål som bedrifter årlig må forholde seg til.

I brevet rettes det spesielt fokus mot det fenomenet som på engelsk heter «Patent Assertion Entities» (PAE), populært kalt patenttroll. Patenttroll er selskaper som andre bruker til å skade konkurrentene sine. Dette skjer ved at selskaper overfører patenter til trollene og gir dem incentiver til å bruke disse aktivt mot andre selskaper.

Patenttrollene er gjerne små selskaper som ikke produserer noe selv, og er følgelig immune mot motsøksmål. På denne måten kan de store selskapene gjemme seg bak trollene mens de fører «krig» mot konkurrentene ved å påføre dem store kostnader.

Svært dyrt

I brevet heter det at PAE-selskapene saksøker fire ganger oftere nå enn i 2005, og at dette til sammen koster den amerikanske økonomien rundt 30 milliarder dollar hvert år. Målene for praksisen er for det meste små og mellomstore selskaper, altså de mest sårbare.

Google og de andre initiativtakerne hevder konsekvensene blir at konkurransen i markedet svekkes, at prisene går opp og at incentivene til å drive med nyskaping forvitrer.

I tillegg til å prøve å få amerikanske myndigheter til å rette oppmerksomheten mot problemet, ønsker Google samtidig å invitere andre selskaper til å samarbeide om ordninger for royalty-frie patentlisensieringer, for å fremme innovasjon.

Hvorvidt disse velmente forsøkene på å leve opp til slagordet «don't be evil», gjenstår å se.

Aktører innen vannkjøling får heller ikke være i fred: Nylig ble Cooler Master saksøkt av Asetek »

(Kilde: Google, via ZDNet)

Les også
Google og Apple avslutter patentkrigen
Les også
Nå kan det bli slutt på programvare-patenter i USA
Les også
Disse IT-selskapene er best på personvern
Les også
Google gjør storinvestering i Europa
Les også
Vannkjølingspionér saksøker Cooler Master
Les også
Amerikanerne saksøker Microsoft-svindlere
Les også
Yahoo! saksøker Facebook
annonse