Til hovedinnhold

Amerikanerne saksøker Microsoft-svindlere

Handelskommisjonen tar seks selskaper til retten.

18196073, Istockphoto

Allerede i fjor sommer gikk Microsoft ut og advarte mot telefonsvindlere som utga seg for å representere programvaregiganten. I løpet av denne sommeren tok aktiviteten seg opp, og en rekke nordmenn ble ringt opp fra personer som utga seg for å være representanter for Microsoft.

De hevdet at maskinen er infisert av virus og annet snusk, før de får brukeren til å betale en avgift på 300 til 2700 kroner for at de skal fikse maskinen. I virkeligheten har ikke maskinen vært infisert i det hele tatt. Løsningen de tilbyr består i stor grad av å gi deg gratis programvare, samtidig som de kaprer maskinen din for å slette viruset som ikke finnes.

Den amerikanske handelskommisjonen, FTC, har nå stevnet seks selskaper for retten. Vitnemål og telefonopptak fra titusener av berørte er en del av bevismaterialet.

Tjente millioner

Selskapene som nå er anklaget, har brukt indiske telefonsentre for å kontakte brukere i engelsk-språklige land, i all hovedsak USA, Irland, Australia og Storbritannia. De skal ha tjent flere titalls millioner kroner på virksomheten.

I anklagen heter det at svindlerne prøvde å holde seg under radaren ved å bruke falske postadresser, 80 forskjellige nettsider og 130 forskjellige telefonnummere.

Det er Pecon Software, Finmaestros, Zeal IT Solutions, Virtual PC Solutions, Lakshmi Infosoul Services og PCCare247, samt 17 enkeltpersoner, som er anklaget. De er tiltalt for å ha brutt handelslovens paragrafer om urettferdig og villedende markedsføring, samt telefonsalgsreglene.

I en pressemelding, som påpeker at svinderne har utgitt seg for å representere både Microsoft, Dell, McAfee og Norton, blir Microsoft spesielt takket for å ha bidratt i etterforskningen.

(Kilde: FTC, via Sweclockers)

annonse