Til hovedinnhold

Nå kan det bli slutt på programvare-patenter i USA

Amerikansk høyesterett skal ta stilling i viktig symbolsak.

Shutterstock/113544646

I teknologibransjen eksisterer det som kjent et utall forskjellige patenter, som selskaper av og til utnytter for å ramme konkurrenter i form av patent-relaterte søksmål, et stadig økende problem som blant annet Google vil komme til livs.

Én ting er patenter på teknologiske dupeditter, men fenomenet gjelder også for programvare, hvor patentlovgivningen til dels er både vag og uavklart. Nå skal imidlertid amerikansk høyesterett snart fatte et vedtak i en viktig sak, som kan rydde opp i kaoset og potensielt føre til et entydig forbud mot patenter på programvare.

Første saken på 30 år

Som nyhetsbyrået Reuters melder har en programvarerelatert patentdisputt mellom to finansselskaper ved navn Alice Corporation og CLS Bank International nå endt opp hos den amerikanske høyesteretten.

Saken dreier seg om at Alice Corporation sitter på en bestemt patent på et datasystem som brukes til å foreta økonomiske transaksjoner, og denne patenten har blitt utfordret av CLS Bank International.

Ifølge avisen The Washington Post er dette første gangen på 30 år at høyesteretten behandler en sak som handler om patenter på programvare. Årsaken til dette er at den amerikanske lovgivningen i utgangspunktet er ganske klar på dette punktet.

Høyesteretten har nemlig tidligere vedtatt at det ikke skal være mulig å ta patent på matematiske algoritmer, og siden det er slike algoritmer dataprogrammer baserer seg på, har det heller ikke vært anledning til å ta patenter på programvare.

Kan få store konsekvenser

Siden den gang har diverse vedtak hos andre rettsinstanser imidlertid åpnet for programvarepatenter igjen, noe som har ført til en lang rekke ulike søksmål i IT-industrien.

Med denne nye saken er det imidlertid en sjanse for at den amerikanske høyesteretten reverserer dette ved å vise til sitt opprinnelige vedtak, noe som i så fall vil sette en viktig presedens som vil få store konsekvenser for mange i IT-industrien.

Flere store selskaper har gitt uttrykk for at det nå er på høy tid med en endelig avgjørelse når det gjelder programvare-patenter. Som Cnet skriver har blant andre Google, Facebook, HP og Netflix oppfordret høyesteretten om å gjøre nettopp det i denne saken.

New Zealand har allerede forbudt programvare-patenter: Vedtok lov etter fem års diskusjon »

(Kilder: Reuters, Washington Post, Cnet)

Mer om
annonse