Til hovedinnhold

Apple på krigsstien mot HTC

En av de rundt 20 patentene som Apple mener HTC har brutt lyder som følger: Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image (Patent #7,657,849), altså å ta av tastelåsen ved å skyve på et lås opp-ikon. At noe så simpelt i det hele tatt er mulig å patentere kan virke uforståelig, men slik er nå systemet. For mobilprodusentene er det naturligvis viktig å få patentert alle egne oppfinnelser så konkurrentene ikke bare kan kopiere dem og bruke teknologien/funksjonene i sine produkter. Det er heller ikke uvanlig med søksmål over patenter, men det spørs om ikke Apple denne gang prøver et skudd i blinde og håper på en sensasjonell seier mot HTC i retten; Bevisgrunnlaget virker ved første øyekast syltynt, og internasjonal mobilpresse har allerede påpekt at Apple heller burde gått etter Samsung – men samtidig konkludert med at Apple neppe hadde turt å utfordre den betydelig større sørkoreanske mobilprodusenten. Google (Android) hadde også vært et langt mer naturlig bytte enn HTC, melder Mobilsiden.dk.

HTC stiller seg uforstående til søksmålet, og kommer med følgende melding til Engadget Mobile:

- Vi respekterer og verdsetter patentrettigheter, men vi er opptatt av å forsvare vår egne oppfinneliser. Vi har oppfunnet og patentert vår egen teknologi i 13 år.

Stridens kjerne er Android
Selv om Apple går til sak mot HTC, fremkommer det at mange av de påståtte patentbruddene skyldes Android. I det 700-sider lange dokumentet (!) Apple har levert til retten nevnes en rekke HTC-mobiler ved navn og begrunnes med at de kjører Android OS. Flere av HTCs WINMO-mobiler nevnes også, men da gjelder ikke de påståtte patentbruddene operativsystemet. Google gir sin støtte til HTC i en melding til Engadget Mobile:

- Vi er ikke innblandet i dette søksmålet. Imidlertid står vi bak vårt operativsystem Android og støtter de partnerne som har hjulpet oss med å utvikle det.

Det er foreløpig usikkert hva en eventuell dom mot HTC vil føre til, men det er også verdt å nevne at det ikke er uvanlig at en rettssak av denne typen kan ta flere år å behandle.

For en grundigere gjennomgang av Apples søksmål mot HTC, besøk Engadget Mobile.

Mer om
annonse