Til hovedinnhold

Sony Ericsson stuper

Mobilbransjen har sett salget stige og går mot lysere tider. Men for Sony Ericsson ser det heller mørkt ut. Nye tall fra iSuppli viser at selskapet globalt selger 27 % færre telefoner nå enn for ett år siden.

Selskapet er i første kvartal nede i en markedsandel på 3,6 prosent, og er dermed kun en hårsbredd fra å falle ned på en 5. plass. Kanadiske Research In Motion opplever stor suksess med sine Blackberry-telefoner, og salget ligger bare noen tusen telefoner under konkurrenten.

Norgessjef i Sony Ericsson, Erik Sandsmark, tror de svake tallene har sammenheng med et relativt dårlig produktsortiment i første kvartal.

– Vi har siden lansert telefoner som Vivaz, Satio og X10 som har fungert veldig bra i markedet.
Han understreker ovenfor Mobilen.no at man ikke må se seg blind på volumtall, og at Sony Ericsson i første kvartal gikk i pluss for første gang på lenge. Selskapet har i denne perioden klart å løfte den gjennomsnittlige salgsprisen per telefon fra $162 til $181.
Sandsmark presiserer også at selskapet står sterkt i Norge, og har kapret nye markedsandeler her de siste tolv månedene.

Flere analytikere har den siste tiden ment at Sony Ericsson må innse at de ikke kan vinne slaget om mobilbrukerne alene, og burde finne seg en partner. Pierre Feragu ved Sanford Bernstein foreslo i desember at Sony Ericsson burde slå seg sammen med Motorola, siden de to produsentene utfyller hverandre bra geografisk. Sammen ville de hatt en markedsandel på 6,6 prosent.
[wip4: img=2]

Apple håver inn
Den produsenten som har gjort det desidert best det siste året er Apple. Selskapets populære iPhone selger som varmt hvetebrød, og i løpet av ett år har salget av telefonen mer enn doblet seg fra 3,7 millioner til 8,7 millioner enheter.

Også Nokia kan se tilbake på et fint år. Med et salg på 107 millioner telefoner bare i første kvartal av året er selskapet ennå den ubestridte kongen av mobilmarkedet.

Tallene til iSuppli ikke sier noe om inntektene til selskapene, og her er det store avvik. Apple og RIM står kun for 5 prosent av telefonene som blir solgt, men stikker av med 58 prosent av profitten. Nokia tjener også godt, mens mindre aktører som Samsung, LG og Sony Ericsson knapt tjener penger på mobilsalget sitt.
Se hele listen hos iSuppli

Mer om
annonse