Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNetatmo Welcome

Vi satte opp overvåkingskamera hjemme, og så alt som skjedde

Denne dingsen registrerte både ansikter og bevegelser.

Ønsker du en fullstendig oversikt over hvem som kommer og går hjemme, når de gjør det og hvem de er sammen med? Kanskje du vil sjekke at ikke hadde fest når du var på hytta? Eller vi du bare ha beskjed når ungene har kommet seg trygt hjem fra skolen? Netatmo Welcome skal gi deg denne oversikten.

Welcome er ganske enkelt forklart et overvåkningskamera for hjemmebruk som kan kjenne igjen ansiktene på de som kommer og går. Det er koblet til nettet, og via en app på telefonen din kan du få beskjeder når kameraet har oppdaget bevegelse, kjent igjen et ansikt eller oppdaget en fremmed. Det er også mulig å koble til «Welcome Tags», trådløse brikker med bevegelsessensorer som kan fortelle deg hvis noe er i bevegelse, for eksempel verandadøren, et vindu eller garasjeporten, men disse har vi ikke testet.

Begrensede plasseringsmuligheter

På baksiden av kameraet finner vi en inngang for Mikro-USB (som også er strøm), nettverkskabel og et minnekort av Micro-SD, men ingen opphengsmuligheter for veggmontering. Foto: Kristoffer Møllevik

Welcome ser ikke ut som et tradisjonelt overvåkningskamera. Det er sylinderformet og gyllent bronsefarget, og er designet for å ikke skjemme ut resten av interiøret ditt hvis du lar det stå fremme. Det eneste kameraet trenger er strøm via USB-Micro inngangen på baksiden, kobling til Internett via kabel eller Wi-Fi og et Micro-SD-kort for å lagre videoene det tar opp på.

Kameraets plassering er ganske essensiell, for hvis du ønsker å ha oversikt over hvem som kommer og går inn ytterdøren din, må du sette kameraet i nærheten av den. Hvis du har to innganger, eller for eksempel vil sikre deg video av eventuelle ubudne gjester som kan komme inn gjennom et vindu, må du plassere kameraet på et mer sentralt sted i huset. Ulempen da er at kameraet ikke bare registrerer hvem som kommer og går, men også alle gangene du eller noen i familien din passerer det. I tillegg ser ansiktsgjenkjenningsfunksjonen ut til å slite litt på avstand, dermed kan det være best å plassere kameraet et sted der det på naturlig vis kommer litt tett på dem som kommer og går. I nærheten av inngangsdøren vil være et naturlig sted.

Her møter vi på en begrensning: Kameraet er designet for å stå på et bord, eller i en hylle. Det er ikke fester bakpå det for å henge på veggen. Dette gjør at hvis du skal ha det i gangen må du enten ha et bord, en hylle eller noe lignende som er høyt nok til at kameraet kan registrere ansiktene på folk (minst én meter høyt). En strømledning på rundt 180 cm gir grei plasseringsfrihet på den fronten, men siden den skal plugges inn på baksiden av Welcome må kameraet ha et par centimeter klaring fra veggen. Dette designet er upraktisk, og selv om kameraet er pent, ville vi ikke kjøpt et overvåkningskamera for å ha det fremme som en pyntegjenstand. Og på et bord i gangen kan noen lett komme til å dytte det over ende eller blokkere det.

Enkelt oppsett styres gjennom app

Instruksjonene i appen gjør det enkelt å sette opp kameraet. Foto: Kristoffer Møllevik

Via telefon-appen tar det bare et par minutter å koble opp Welcome, ved hjelp av enkle instruksjoner i appen. Vi kan til og med dele Wi-Fi informasjonen fra telefonen til kameraet, slik at du ikke trenger å grave frem passordet som står gjemt bakpå ruteren et sted. Veldig enkelt å fint.

Via appen eller nettsiden kan vi velge hvilke varsler vi vil at kameraet skal sende oss og når det skal ta opp videoer. Videoene lagres kun lokalt på minnekortet i kameraet, men så lenge det er koblet til nettet kan du spille dem av via appen eller ved å logge deg inn på nettsiden. Hvis noen ubudne gjester knabber eller kobler fra kameraet, ligger et skjermbilde med ansiktene kameraet har sett på nettet, slik at du kan finne det igjen selv uten kameraet.

Når det er gjort begynner kameraet å registrere bevegelser og ansikter, og gir deg beskjed om hva som foregår avhengig av hvordan du har satt det opp. Til å begynne med er alle fremmede for kameraet, slik at du må gå inn i appen eller på nettsiden for å lære kameraet hvem som er hvem. Det tar ganske lang tid før kameraet er sikker i sin sak. Hvis du plasserer kameraet slik at det bare registrerer ansikter når folk kommer hjem, må du regne med at det tar noen uker før det kjenner igjen folk med sikkerhet (sett at kameraet registrerer ansiktet sånn omtrent én til to ganger for dagen). Dette kan du jo selvsagt få til å gå raskere ved å bevisst vise deg og dine frem for kameraet litt oftere i starten.

Når kameraet kjenner igjen bestemte personer kan du sette opp en egen profil for hver av dem. Her kan du velge mellom hvilke klokkeslett du vil varsles om personen. Kanskje trenger du ikke beskjed om barna er kommet hjem i det tidsrommet det er en annen voksen hjemme, men du vil ha beskjed når de kommer hjem fra skolen. I så fall kan du stille kameraet inn til å bare varsle deg første gangen det ser et bestemt ansikt på en hvis tid, eller i et visst tidsrom (for eksempel mellom 0800 og 1700). Din bedre halvdel vil kanskje gjerne komme og gå som han/hun vil uten at kameraet sladrer, og da kan du velge å slå av varsler helt.

Du kan sette opp en egen profil for hva kameraet skal gjøre når det kjenner igjen ulike personer .Foto: Skjermbilde fra appen

Denne kontrollen kan du også dele med de du vil, men for de fleste vil jo dette være resten av familiemedlemmene i husstanden. Da får de samme kontroll som deg til å gjøre innstillinger og endringer, og mulighet til å se hvem som har kommet og gått, så denne tilgangen bør åpenbart ikke deles med hvem som helst.

«Welcome» ser deg

Det er helt klart flere etiske aspekter å ta hensyn ved å ha en slik innretning hjemme, og behovet for innsikt og oversikt må nødvendigvis veies opp mot ikke bare hjemmets medlemmers rett til privatliv, men også eventuelle besøkende. Kanskje dine venner synes det er helt greit å bli registrert med bilde når de er innom, men hva med barnas venner? Eller barnas' venners foreldre? Bor du alene er det selvsagt færre hensyn å ta akkurat her.

«Welcome home, Dave». Foto: Kristoffer Møllevik

Og selv om du kan velge at kameraet ikke skal varsle deg når det ser bestemte personer, for eksempel de som bor i huset, vil det selv etter mye «trening» innimellom bomme på gjenkjenningen og varsle deg likevel. Det kan være ting som en ny frisyre, briller, luer og skjerf eller skjegg som gjør gjenkjenningsprogramvaren usikker, og da er den designet slik at den skal være på den sikre siden og heller varsle én gang for mye, enn én gang for lite. I praksis betyr dette at du eller de øvrige familiemedlemmene aldri kan være helt sikker på at kameraet ikke gir beskjed om at de for eksempel kom ekstra tidlig hjem en dag.

Men hvem vokter vokteren?

På nettsiden oppgir Netatmo at informasjonen som sendes fra Welcome til appen eller nettsiden er beskyttet av en «bank-level» kryptering, noe som vil gjøre det vanskeligere å bare stjele dataene ut av løse luften. Men så lenge noen kommer seg inn på telefonen din har de full tilgang, siden vi ikke kan passordbeskytte appen.

Nei, ikke fanden om vi vil at Google skal lagre passordet. Foto: Skjermdump

Netatmo bruker heller ikke totrinns-verifisering på nettsiden sin. Det vil si at hvis noen får tak i passordet ditt på et eller annet vis, får de tilgang til data som lar dem kartlegge hvem som kommer og går i huset ditt, når det er folk der og når det står tomt.

Totrinns-verifisering er en enkel måte å sikre brukerkontoene dine mot innbrudd; du kan lese mer om det i denne guiden »

Vi finner heller ingen oversikt over hvor vi er pålogget, evt. har logget oss på tidligere, slik som for eksempel Facebook har, som gjør det enklere å oppdage om uønskede personer har fått tilgang til kontoen vår. Her savner vi et større fokus og bedre tilrettelegging på datasikkerheten rundt Netatmo Welcome.

Nyttig konsept, men tenk gjennom etikken

Når alt kommer til alt fungerer Netatmo Welcome slik selskapet sier den skal fungere. Med litt trening fungerer ansiktsgjenkjenningsfunksjonen bra, men vi savner en metode for å gjøre denne prosessen raskere. Kanskje kunne vi matet kameraet med en minnebrikke full av bilder av en bestemt person for å gjøre det raskere?

For å være på den sikre siden spør Welcome heller én gang for mye enn én gang for lite. Foto: Skjermbilde

Varslingen fungerer som den skal, selv om det gjerne er et godt minutts forsinkelse fra kamera til mobil. Det er også bra at kameraet er programmert til å spørre for mye enn for lite, da det antakeligvis er verre at det antar at en innbruddstyv er kona di og ikke sjekker med deg, enn at kona di er en innbruddstyv og ber deg bekrefte. Men det betyr også at de som bor i huset aldri kan være helt trygge på at kameraet ikke sladrer om at de er kommet hjem, dermed blir de individuelle beboernes privatliv litt mer innskrenket.

Selv om kameraet tar bilder i HD er det mye bildestøy som går hardt ut over den totale bildekvaliteten, så kameraet bør monteres slik at det kommer tett på ansiktene til folk. På litt avstand kan det ha problemer med å få tydelige ansiktsbilder.

Noe som tar oss videre til de begrensede monteringsmulighetene. Det beste ville vært om vi kunne montert kameraet trygt og fast i veggen på siden av inngangsdøren, eller i det minste rett ovenfor på innsiden. Slik det er nå må det stå rett opp og ned til pynt, og alt ettersom hvordan huset ditt ser ut, må det kanskje stå på lengre avstand til døren enn det som er ideelt. Avhengig av hvor mye du vil tilrettelegge for det.

Bruksverdien i å få varsler om- samt å kartlegge hvem som kommer og går, veid opp mot privatlivet, får være opp til hver enkelt å ta en vurdering på. Det er mange helt legitime grunner til å ville ha litt ekstra oversikt de der hjemme; for eksempel for å følge med på om barna kommer seg trygt hjem fra skolen, eller kanskje du vil holde et øye med en eldre slektning som er begynt å «rote» litt på sine eldre dager. Men igjen, dette med plasseringsmulighetene spiller også inn her, da en dement person like gjerne kunne puttet Welcome i kjøleskapet eller inn sammen med parfymeflaskene.

Og som nenvt lenger opp savner vi også sterkere sikkerhetsløsninger rundt kontoen vi oppretter hos Netatmo, som passord til appen og totrinns-verifisering ved innlogging.

Informasjon om lover og regler rundt kameraovervåkning finner du hos Datatilsynet.

Netatmo Welcome Home Camera
7
Bra

Netatmo Welcome Home Camera

Fordeler

 • +
  Smart ansiktsgjenkjenningsfunksjon
 • +
  Enkel å innstallere
 • +
  Vi kan sette opp ulike profiler for ulike personer
 • +
  Video lagres bare lokalt
 • +
  Bilde av ansikter lagres i nettskyen i tilfelle kameraet blir stjålet
 • +
  Bra nattkamerafunksjon
 • +
  Krypterer overføringsdata
 • +
  Trådløst
 • +
  Kan sende varsel når det registrerer bevegelser
 • +
  Kan få utvidet funksjonalitet ved å koble til «Welcome Tags»

Ting å tenke på

 • Mye bildestøy når det brukes innendørs (slik det skal)
 • Begrensede plasseringsmuligheter
 • Svak sikkerhetsløsning, mangler totrinns-verifisering
 • Ansiktsgjenkjenningsfunksjon bruker lang tid på å lære seg ansikter
 • Sender ikke varsler når det hører lyder
annonse
Netatmo Smart Indoor Camera - WelcomeI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
På lager
in stock
annonse