Tek.no

Sniktitt Ny sikkerhet fra Fujitsu og ZTE

Snart dukker øyescanning opp i en mobil nær deg

Vi fant to telefoner som kunne låses opp med øyet som PIN-kode.

6 Mar 2015 06:00

Tek.no/Barcelona: Sikkerhet på mobile dingser. Det har vært et vanskelig tema så lenge som vi har dratt med oss store mengder data i lommen. Kodeløsninger står i veien for rask bruk av telefonen, og selv om vi har fått fingeravtrykkslesere er det langt fra alle telefoner som har gode sensorer som folk ønsker å bruke.

Dermed går en mengde av oss fortsatt rundt med helt ulåste enheter, med både personlige og arbeidsgivers data på. Panikken når en slik enhet blir lagt igjen eller stjålet handler ikke bare om prisen på selve dingsen.

Bruk øyet som nøkkel

Fingeravtrykksløsningene har hjulpet litt på dette, og i dag er det en del som kan åpne telefonene sine med et lett trykk fra riktig finger. Det er i ferd med å bli enda flere telefoner som kan tilby denne typen sikkerhet. Sikkerhet du slipper å tenke noe særlig på. Samsungs Galaxy S6 er naturligvis lett å tenke på, men to selskaper du kanskje ikke har noe særlig forhold til er i ferd med å gå enda et skritt lenger. Fujitsu og ZTE vil bruke øyeeplet ditt som nøkkel.

Vi tok turen til ZTEs store område i messehall nummer tre. Dette er sannsynligvis den viktigste hallen for oss som er på jakt etter ting du og jeg kan få kloa i med tiden. Likevel er det slett ikke sikkert vi kan slå kloa i ZTE Grand S3. Fra selskapets norske ledelse får vi vite at det er usikkert om telefonen kommer til butikker i hjemlige trakter.

Etter mye snakk og rykter om iris-scannere i Samsung og LGs produkter, er det kinesiske ZTE som er først ute med et ferdig produkt som viser frem noe som likner.

Gjenkjenner blodkarene

Teknologien heter EyeVerify, og du kan se oss prøvekjøre funksjonen i videoen nederst i saken.

Måten teknologien virker på, er ved at den scanner de små blodårene i det hvite i øyet ditt, eller skleraen. Basert på dette mønsteret kjenner telefonen deg igjen, og gir deg adgang forbi låseskjermen.

Både opplæring og bruk av funksjonen på ZTE Grand S3 gikk forholdsvis fort, men på første forsøk hadde vi litt trøbbel med å få den til å virke. Det er vanskelige lysforhold i messehallene, og dette er også nylanserte og tidlige produkter. Så alt i alt er dette likevel imponerende funksjonalitet å få prøve selv.

ZTE har lansert Grand S3 som gjenkjenner brukeren basert på blodkarene i øyeeplet. Vi prøvekjører løsningen.

ZTE var ikke alene om å ville rette kamerabrikkene sine mot øynene våre. Et stykke lenger inn på området snublet vi i Fujitsus ganske digre område. Selskapet bor midt mellom forbrukerteknologi og bedriftsteknologi, og mye av det de viser frem er noenlunde anonyme bokser, og merkelige datamaskiner med svært smale bruksområder. Vi satte øyeblikkelig kursen mot en av de få telefonene på området.

Fujitsu leser iris med IR-lys

Telefonen vi plukker opp har en påmontert iris-scanner. Denne baserer seg altså ikke på blodårene i øyehviten, men på mønsteret i irisen rundt pupillen.

Det har vært mye usikkerhet rundt denne typen teknologi. Da ryktene gikk om at Samsung ville integrere dette i Galaxy S5, ble det påstått at kvaliteten på løsningen var så dårlig at låsen ville slutte å virke i dårlig lys. Betryggende nok bruker Fujitsus variant infrarødt lys til å lese av mønsteret, og den burde derfor være immun mot mørke rom. Immun mot kraftig lys rundt er den imidlertid ikke.

Jeg måtte forsøke å lese inn «detaljene» mine flere ganger, og fikk til slutt beskjed om å flytte meg litt på gulvet, på grunn av en kraftig lampe i taket. I mer fornuftig lyssetting fungerte løsningen hurtig og feilfritt.

Fujitsu lover også at denne varianten skal være upåvirket av briller, eller andre vanlige hindringer.

Selskapet har integrert sikkerhetsløsningen i flere deler av menysystemet på Android-telefonen, og demonstrerte blant annet at man kunne sikre bildegalleriet med scanneren.

Vi får demonstrert Fujitsus prototyp på en iris-lesende mobiltelefon. Denne skal virke i mørket, og om du har briller eller vanlige kontaktlinser på. Fargede kontaktlinser liker den derimot ikke.

ZTE Grand S3 er på markedet alt

Der ZTEs løsning allerede er klar for salg i en vanlig smarttelefon, er Fujitsus variant fortsatt på prototypstadiet. Telefonen jeg får se på har altså scanneren festet på ryggen, og er ellers en vanlig Android-telefon. Selskapet mener at med ytterligere miniatyrisering skal dette være kompakt nok til å integreres i en av selskapets smarttelefoner i løpet av få måneder.

Nye sikringsmetoder er ikke det eneste vi har fått se her på mobilmessen i Barcelona. Nye toppmodeller fra HTC og Samsung er også på plass, for ikke å glemme de nye Lumia-modellene fra Microsoft og noen fristende smartklokker fra LG. Følg denne lenken for å se hele dekningen fra årets store mobilfest.

Les også
Denne mobilen har øyeskanner
Les også
ZTE slipper to rimelige men heftige modeller
Les også
Microsoft tetter Freak-sikkerhetshull
Les også
Rimelig mobiltelefon med funksjoner fra toppen
Les også
Denne kameradronen følger deg rundt helt på egen hånd
Les også
Betyr dette at Galaxy S5 kan lese fingeravtrykk?
Les også
– Bevis at vi spionerer, eller hold kjeft
annonse

Les også