Til hovedinnhold

IBM vil bruke «Elektronisk blod» i neste generasjon datamaskiner

Kjøler og leder strøm samtidig.

Hvis du åpner opp en moderne PC, består den egentlig for det meste av tomrom – mens prosessoren, grafikkprosessoren, minnet og de andre viktige komponentene fyller bare en bitteliten del av den totale plassen.

Tenk hvor kraftige datamaskiner man kunne laget om man kunne stable elektronikken mye tettere, for eksempel ved å plassere mange prosessorer tett i tett oppå hverandre? Dessverre er det vanskelig å få til dette uten at det oppstår varmeproblemer – og når elektroniske brikker pakkes for tett er det også vanskelig å få levert elektrisitet til komponentene på en effektiv måte.

Nå melder imidlertid Ars Technica at forskere hos IBM Research i Zürich kan ha funnet en løsning på problemet: elektronisk blod!

Slik virker 5D-blodet

Slik ser forskerne for seg at ytelsen kan økes ved at mange elektroniske brikker kan stables, med kjøling mellom lagene (C) og både kjøling og strøm (D). Foto: IBM Research

Ifølge Ars Technica er det IBM kaller «elektronisk blod» en metode for å gjøre det mulig å stable elektronikk uten at det oppstår varmeproblemer, samtidig som man også løser problemet med å få levert elektrisitet til de tettpakkede elektroniske komponentene.

«Blodet» er en flytende væske som leder elektrisitet, men som også skal lede bort varmen. Væskekjøling er selvfølgelig ikke nytt – det som er nytt er at væsken også leverer elektrisitet til komponentene. I et forsøk har forskerne vist hvordan de kan levere rundt 10 milliwatt til en elektronisk brikke.

Grunnen til at IBM-forskerne kaller det for «5D» er at man kan bygge elektronikk i alle retninger – tre dimensjoner – samtidig som man har to «dimensjoner» til: elektrisitet og kjøling.

Forskningen er foreløpig på et tidlig stadium, og det vil nok ta mange år før lignende løsninger blir tatt i bruk. Ars Technica UK har gått mer i dybden, og der kan du også se en video fra IBMs forskningslab.

De er verdens mest kompliserte produkter:
Slik lages en prosessor »

Her kan du lese om Moores lov – og hvordan man hvert år siden 60-tallet har klart å doble antallet elementer på én og samme brikke » (Tek Ekstra)

(Kilder: Ars Technica UK, ExtremeTech)

annonse