Guide

Slik lages en prosessor

De er verdens mest kompliserte produkter. Vi forteller deg hvordan de lages »

En ferdig prosessor

Slik lages en prosessor

Prosessorene i dagens datamaskiner er uhyre avanserte greier, selv om de ikke er større enn et par kvadratcentimeter, og en snau millimeter tykke. Allikevel er de pakket med noe av den mest avanserte teknikken mennesket har funnet opp.

Milliarder av elektriske koblinger sys sammen med en nøyaktighet som er flere tusen ganger mindre enn et menneskehår. Og det hele begynner med noe så enkelt som sand.

Vi besøkte Intels Museum i Silicon Valley, for å se nærmere på hvordan dagens prosessorer blir laget. Dette er måten Intel lager sine prosessorer på, men det hele er temmelig likt for alle mikroprosessorer.

Øverst i artikkelen vil du finne en video som kort forklarer hvordan en prosessor lages. For litt mer fyldig informasjon kan du lese videre, hvor vi tar for oss steg for steg i Intels prosessorfabrikk

For ordens skyld, prosessorene som Intel lanserte mandag, Ivy Bridge, produseres på en litt annen måte enn det vi omtaler i denne guiden. De nyeste prosessorene til Intel benytter noe som kalles tri-gate-transistorer, der det bygges mer i høyden. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen, men selve prinsippet under produksjonen er akkurat det samme som vi nå vil gå igjennom.

Steg 1 – Råvaren: Mikroprosessorer starter livet som noe helt elementært, nemlig sand. Sanden smeltes og renses i en rekke prosesser, før man sitter igjen med en massiv stav med silisium, kalt en «Ingot». Lær mer om dette punktet »

Steg 2 – Wafer: Ingoten kuttes opp til selve grunnmuren i prosessoren, kalt en wafer. Dette er utrolig tynne, blankpolerte plater med silisium, som man senere lager flere hundre prosessorer på. Lær mer om dette punktet »

Steg 3 – Fabrikken: Produksjonen av prosessorer finner sted i noen av verdens mest avanserte fabrikker. De er massive, robotstyrt, og utrolig rene. Faktisk er ett eneste støvkorn nok til å ødelegge flere prosessorer. Lær mer om dette punktet »

Steg 4 – Prosessoren tegnes: Produksjonen av en prosessor starter ved at den intrikate kretsen «tegnes» på silisiumet ved hjelp av spesielle væsker og UV-stråling. Man etser så vekk det som ikke er merket, for å sitte igjen med det materialet de elektriske koblingene skal ha kontakt med. Lær mer om dette punktet »

Steg 5 – Metallet kommer på plass: Man bruker en teknikk som kalles elektroplettering for å få kobber – som leder strømmen i en prosessor – til å feste seg på transistorene. Kobber og isolerende materiale blir lagt vekselvis for å forme opp mot 40 lag med elektriske koblinger som binder sammen hele prosessoren. Lær mer om dette punktet »

Steg 6 – Wafaren kuttes opp: Nå er selve prosessorkjernen ferdig. Spesielle maskiner kontrollerer at de ikke inneholder produksjonsfeil, og merkerer de som eventuelt skulle ha det. Wafaren, som inneholder flere hundre prosessorkjerner, kuttes så opp for å skille de fra hverandre. Lær mer om dette punktet »

Steg 7 – Kvalitetssjekk og pakking: Kjernene limes så på små kretskort og dekkes til med en varmespreder for å danne den ferdige prosessoren du kjøper i butikken. En siste runde med kvalitetskontrollering avgjør hvilket parti prosessoren skal tilhøre, før de pakkes og sendes ut til kundene. Lær mer om dette punktet »

Vil du lære mer om elektronikk? Se vår guide den det grunnleggende i elektronikkens verden: Del 1 ligger her, del 2 ligger her og den tredje delen finner du her.

Intels lokaler i Silicon Valley