Til hovedinnhold

Apple har vist frem sitt nye operativsystem

Lover over 200 nye funksjoner

I kveld har Apple vist frem sin tiende versjon av operativsystemet OS X. For første gang viser de frem Mavericks – et navn som vil eksistere i en eller annen form i ti år fremover. Apple lover over 200 nye funksjoner, både store og små, og i likhet med da dagens operativsystem, Mountain Lion, ble lansert, er en rekke av dem hentet rett over fra iOS.

Tags i nye Finder.Foto: Apple

Søkefeltet er selvsagt tilpasset disse taggene, og du kan sette opp et eget kategoritre basert på taggene.Finder (utforskeren) har fått en skikkelig overhaling. Den har nå faner, slik du er vant med fra nettleseren din. Videre er det lagt stor vekt på tagging av filer, slik at du enkelt kan sortere dem på tvers av systemet – og enkelt finne de igjen.

Bedre støtte for flere skjermer

Deling av skjermbildet blir bedre.Foto: Apple

Funksjonen lar deg ha flere skjermer som fungerer uavhengig av hverandre, og lar deg håndtere hver av dem slik du håndterer én skjerm i dag.Støtten for flere skjermer skal nå være langt bedre enn før. Du skal kunne åpne programmer på forskjellige skjermer, uten at det påvirker den andre skjermen. Menyen er med på samtlige skjermer du kjører bildet på.

Den nye skjermfunksjonen lar deg også bruke Apple TV som en uavhengig skjerm for Mac-en din, i motsettning til dagens rene speil-funksjon.

Tekniske funksjoner

I kjernen av det nye operativsystemet ligger en funksjon som skal drastisk redusere prosessorforbruken under daglige oppgaver. Det gjør systemet ved å samle alle små operasjoner i én stor prosess, for å kverne de samtidig. Dette skal gi de bærbare MacBook-ene betydelig bedre batteritid, noe selskapet fokuserte på med den oppdaterte MacBook Air.

Ett annet eksempel Apple trekker frem er at operativsystemet kun bruker kraft på det vinduet du ser på. Dekker du et nettleservindu som sluker mye prosessorkraft, med for eksempel Finder, vil den slutte å jobbe med det nettleseren gjør – men øyeblikkelig komme tilbake igjen når du henter opp nettleseren.

Operativsystemet skal også aktivt jobbe med minnebruken. Når minnebrikkene dine begynner å bli fulle, komprimerer systemet alt som ligger der, fjerner det som ikke er nødvendig, og frigjør plass til nye oppgaver. Dette skal gi lagt bedre responstid, og blant annet få maskinen til å våkne 1,5 ganger raskere enn før.

Ny Safari

Safari får en ny venstremarg.Foto: Apple

Javascript-motoren er også oppgradert, og skal nå være 1,44 ganger raskere enn Chrome – en nettleser som også bruker WebKit som motor. Safari blir også oppdatert i nye OS X. Den store nyheten er et slags varselsenter du kan åpne på venstresiden, der alle mulige varsler, bokmerker, Twitter-oppdateringer og lignende kan mates inn.

Minnebruken skal videre være redusert noe, i tillegg til at de hevder Firefox vil bruke 2,9 ganger så mye prosessorkraft som nye Safari.

iCloud Keychain

Keychain skal huske alt av nyttig info på nett.Foto: Apple

Innebygget i Safari kommer iClound Keychain. Dette er en funksjon som husker alt du har av passord, kredittkortinfo og annen nøkkelinformasjon du ofte fyller ut på nettet. Dette skal være totalintegrert i nettleseren, og krypteres med AES 256-bit.

Varsler kommer opp når du logger på maskinen.Foto: Apple

Varselsenteret – de små boblene som spretter frem øverst til høyre – skal få mer direktehåndtering. Du kan svare på SMS-er, slette mailer og mye mer direkte i den lille boblen. Når du vekker maskinen fra dvale, vil alle varslene vises på låse-skjermen.

I tillegg vil varslingssenteret nå alltid installere oppdateringer automatisk, og fortelle deg hva den har gjort når du vekker maskinen fra dvale.

Flere nye programmer

Apples karttjeneste kommer til Mac.Foto: Apple

Apples noe utskjelte Maps er nå integrert direkte i operativsystemet, med navigasjon og alle andre tjenester du er vant med fra både Maps på mobil og Google Maps. 3D-funksjonen som lar deg panorere rundt i bymiljøet er også på plass.Kalenderen er også oppdatert, med et nytt og helt flatt, rent design.

Kalenderen har fått ny design.Foto: Apple

Kalenderen og kartjenesten jobber tett sammen. Legger du inn "Lunsj" i kalenderen, vil kalenderen automatisk hente frem spisesteder i nærheten. Den legger også inn i kalenderen din hvor mye tid du må berege for å gå til spisestedet.Karttjenesten er integrert med iOS, slik at du kan finne en rute på PC-en din, og sende den rett til telefonen.

iBooks kommer nå til OS X. Det ser ut til å fungere omtrent slik det gjør på nettbrett og mobil, men i større versjon.

iCloud og iWork

Apple vil til høsten samkjøre iCloud, Apples skytjeneste, og iWork, kontorpakken til selskapet. Du skal kunne åpne dokumenter, regneark og presentasjoner – og redigere dem – rett fra iCloud. Det kan minne litt om Office 365 og Google Docs.

iWork i iCloud vil også støtte Microsoft Office-dokumenter, og det fungerer på Windows 8. Det er videre full drag-and-drop-støtte, slik at du kan dra bilder fra PC-en rett inn i kontorpakken i nettleseren.

Presentasjoner laget i Keynote kan også vises direkte fra nettleseren under en presentasjon.

Slippes til høsten

Utviklere får tilgang til Mavericks allerede i dag. Apple lover at alle andre skal få det til høsten.

Apple har også lansert en ny Mac Pro, og oppdatert MacBook Air »

annonse