Til hovedinnhold
SniktittOS X Mavericks

Nå mener Apple de har løst flere skjermer-utfordringen én gang for alle

Neste OS X støtter flere skjermer på skikkelig vis.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Forrige uke viste Apple for første gang frem sitt nye operativsystem, OS X Mavericks. Rundt 200 store og små funksjoner har blitt lagt til, og vi har den siste uken hatt muligheten til å leke med det nye systemet.

Over de kommende månedene skal vi skrive flere artikler om hvordan det nye operativsystemet fungerer, hva vi synes og hva vi håper å finne i den endelige versjonen av Mavericks

Den første funksjonen vi kikker på er en av de store nyhetene i systemet, at OS X endelig har fått på plass en velfortjent funksjon for de som vil jobbe over flere skjermer.

Artikkelen fortsetter under filmen.

Som uavhengige enheter

Det har vært mulig å bruke flere skjermer på en Mac før, og funksjonene som har vært tilgjengelig har sikkert gjort nytten for mange. Men de har aldri latt funksjonaliteten som ligger i grunn av OS X komme til sin rett. Du har bare fått litt ekstra boltreplass, men ikke muligheten til å opprette en serie med ekstra skivebord. Og har du prøvd å gjøre endringer på en skjerm, har det raskt påvirket innholdet på den andre skjermen uten noen spesiell grunn.

Alt i alt var denne funksjonen heller dårlig, og over de siste årene har Windows kommet mye lenger. Har du prøvd å koble til en ekstern skjerm eller projektor på Mac-en din i dag, har du kun hatt to valg: Du kan speile bildet på maskinen eller utvide skrivebordet slik at programmer kan dras ut til den ekstra skjermen.

Det gjør Apple nå slutt på, og tar igjen flere år med utvikling i ett stort jafs. Den nye flerskjermfunksjonen behandler rett og slett hver skjerm som en egen enhet. På maskinen er alt som om du ikke har koblet til en ekstra skjerm, med både flere skrivebord, dock og programlinje tilgjengelig.

Og det er ikke stort ulikt på den eksterne skjermen. Også der kan du opprette flere skrivebord, ha dock-en og programlinje tilgjengelig. Og best av alt kan du sveipe deg frem og tilbake med gestures eller hurtigtaster på den eksterne skjermen, uten at det påvirker innholdet på maskinen – og motsatt.

Fungerer like bra med Apple TV

Hver skjerm får nå sitt eget sett med skrivebord, og en egen Dock. Dette er bildet på vår TV.

Med dagens versjon av OS X, Mountain Lion, ble AirPlay-støtte innebygget direkte i operativsystemet. Det gjorde det mulig å dele hele skjermbildet dit via en Apple TV, opp til TV-en. Selv om den funksjonen i seg selv var velkommen, var den også veldig begrenset. Det eneste du kunne gjøre vare å speile bildet, og det var det.

Med Mavericks retter Apple opp i dette. Deling av skjermbildet over AirPlay innebærer ikke bare speiling av bildet, du får en skjerm som blir behandlet på akkurat samme måte som en du fysisk kobler til maskinen. Du får alle mulighetene, trådløst strømmet opp til Apple TV.

Det gir det muligheten til å for eksempel strømme en film fra Netflix i nettleseren til TV-en, eller holde en presentasjon via KeyNote eller PowerPoint, og samtidig ha muligheten til å surfe eller ta notater på maskinen.

Ett trykk og du er i gang

Via Apple TV kan nå brukes TV-en som en egen skjerm.

Til vår testing har vi primært brukt Apple TV. For å aktivere den nye skjermfunksjonen gjør du da akkurat som før: Du slår på maskinen, kobler den til samme nettverk som din Apple TV, og trykker på AirPlay-ikonet.

Åpne skjermer-valgpanelet for å få tilgang til innstillingene.

Skjermen vil blinke et par ganger, men etter få sekunder har du nå et komplett sett med uavhengige skrivebord på TV-en – uten noe mer trøbbel eller plundring. Her kan du gjøre hva du vil uten å påvirke innholdet på maskinen, samtidig som du naturlig nok har muligheten til å dra programmer mellom de forskjellige skjermbildene.

Med gestures kan du smidig veksle mellom skrivebordene. Vi bruker tre fingre for å bla oss frem og tilbake sidelengs, og like smidig som før spretter vi fra det ene skrivebordet til det andre. Har vi musepekeren på TV-en, er det bare skrivebordene der den ligger som rører på seg, mens bildet på maskinen står i ro.

Drar vi tre fingre opp åpner vi «expose», der alle åpne programmer og tilgjengelige skrivebord vises. Dette er imidlertid en handling som skjer på begge skjermene, slik at du på enklere vis kan dra programmer mellom de forskjellige skrivebordene på de forskjellige skjermene.

Hver skjerm får nå sitt eget sett med skrivebord, og en egen dock. Dette er vår bærbare.

Du kan også få frem dock-en på den eksterne skjermen, ved å enkelt dra musepekeren ned til bunn av skjermen. Akkurat denne funksjonen var imidlertid litt knotete og lite konsekvent, men det kan nok skyldes at vi bruker en utviklerutgave av Mavericks. Intensjonen til Apple er at hver skjerm skal få sin egen dock.

I vårt tilfelle kunne vi kun få frem docken på en av de eksterne skjermene, men for å få den tilbake på hovedskjermen måtte vi klikke to til tre ganger i bunn av bildet. Da var det videre ikke mulig å få docken tilbake på den eksterne skjermen, uten å koble den fra og til igjen.

Nytt kontrollpanel

Kontrollpanelet på den eksterne skjermen.

Trykker du deg inn i kontrollpanelet for skjermer, får du opp de få valgmulighetene du har får skjermoppsettet. Valgene er ikke mange, men iløpet av vår testperiode følte vi aldri at det var noe som manglet.

Du kan regulere helt fritt hvordan skjermene skal stå mot hverandre.

Med en gang du starter kontrollpanelet vil et eget valgpanel vises på hver skjerm. På de eksterne skjermene kan du i hovedsak bare velge oppløsning, og eventuelt fargeprofil, men det er ingen tvil om hvilken skjerm du faktisk regulerer innstillingene på.

Valgpanelet på hovedskjermen har på sin side flere muligheter. Her kan du blant annet sette organiseringen av alle skjermene, altså hvordan de skal stå mot hverandre. Som standard blir en ekstern skjerm satt til høyre, men det er ingenting som hindrer deg i å regulere hvor høyt eller lavt til høyre den skal stå, eller på hvilken som helst av de andre kantene for den saks skyld.

Øverst i hovedskjermen, den minste i vårt tilfelle, ligger det også en liten hvit stripe. Denne kan du flyte til de andre skjermen, og så langt vi kan se vil den da indikere hva som er hovedskjermen.

Smidig i bruk

Etter å ha lekt med flerskjermfunksjonen over flere dager, kan vi så langt konkludere at det fungerer veldig smidig og bra rett ut av boksen. Ingen knoting er nødvendig, og dette er fortsatt en utviklerutgave av operativsystemet.

Vi noterer oss også at det er ikke lenger er et stort problem å ofte veksle mellom å bruke en MacBook som bærbar det ene øyeblikket, og med flere skjermer det neste. Før resulterte det raskt i et stort kaos av vinduer rundt om på skjermen når du koblet fra den eksterne skjermen.

Det er ikke lenger tilfellet, når du kobler fra en skjerm opplever vi at programmer blir pent dratt inn i ditt aktive skrivebord, eller lagt på de nye skrivebordene du opprettet på den eksterne skjermen.

Noen barnesykdommer

Deler du bildet trådløs via Apple TV vil musepekeren hakke litt, men strømming av video fungerer knirkefritt.

Et par problemer støtte vi imidlertid på, og vi vil tro at Apple skal jobbe mer med disse i tiden fremover. Det mest fremtredende var at strømming trådløst til Apple TV fortsatt byr på en god del hakking.

Drar du programmer rundt om kring på TV-en er det for det første en liten tidsforsinkelse, og for det andre hakker programmer du flytter rundt på ganske mye. OS X Mountain Lion sliter også med dette, men det var betydelig verre i Mavericks mens vi testet.

Dette er heldigvis ikke et problem for innhold du spiller av over til TV-en, for eksempel en film på Netflix i nettleseren. Denne flyter like smidig som før, uten noen tidsforskyvning eller hakking. Ingen av disse problemene opplevde vi på en skjerm vi koblet til direkte i maskinen.

Alt i alt er flerskjermfunksjonen veldig god etter vår mening. Den gjør jobben ypperlig og tar hele OS X-opplevelsen til dine eksterne skjermer. Det er litt utrolig at Apple ikke har fått på plass en slik funksjon tidligere, men når de først endelig fikk gjort det har de gjort det med stil.

OS X Mavericks lanseres denne høsten, men nøyaktig dato er foreløpig ukjent.

Den nye skjermfunksjonen fungerer veldig godt med Apple TV:
Om du jailbreaker Apple TV får du langt flere muligheter. Slik gjør du det »

annonse