Til hovedinnhold
TestOS X Mountain Lion

Dette får du for 140 kroner

Vi har testet Apples nye operativsystem for Mac.

Niklas Plikk

Introduksjon

OS X 10.8, også kjent som OS X Mountain Lion, ble først vist frem for seks måneder siden, og siden den gang har det ikke vært vanskelig å se hvilken retning Apple vil ta med produktene sine.

Mot slutten av fjoråret introduserte selskapet deres nye nettsky-tjeneste iCloud, i sammenheng med iOS 5-lanseringen. Tjenesten lot deg synkronisere ting på tvers av iOS-dingsene dine, helt sømløst og komplett integrert i operativsystemet. Mac-maskinene fikk imidlertid bare en liten smakebit av nettskyen, og iCloud-synkroniseringen var forbeholdt et par applikasjoner, som Pages, Keynote og iPhoto.

Full integrering

Med Mountain Lion har iCloud vært inkludert i fra starten av, og gjennomsyrer store deler av det nye operativsystemet. Det har blitt limet som holder Apples mange ulike deler sammen, og skal være kanalen som alle Apple-dingser bruker for å holde hverandre oppdaterte og synkroniserte.

OS X Lion begynte trenden med å plukke ting fra iOS, med funksjoner som iOS-lignende kalender og kontaktbok, "naturlig" skrolling og gjennomsiktige rullemenyer på siden av vinduer. I Mountain Lion har Apple fortsatt med denne trenden, og det virker som flesteparten av de virkelig synlige tillegge i operativsystemet kommer rett fra iOS-enhetene.

Huskelapper. Gjøremålsliste. Talegjenkjenning. Airplay. iMessage. Varslingssenter. Game Center. Alt dette er ting som har blitt gjort populært via Apples mobile operativsystem, og nå blir dratt over på datamaskinen. Utseendet på applikasjonene er nesten identiske, og alt skal føles velkjent og trygt. Samtidlig har Apple bygd videre på flere av funksjonene under panseret i iOS, som for eksempel Airplay. I Mountain Lion trenger du bare å trykke på en knapp, og skjermbildet blir speilet opp på TV-en din via en Apple TV.

Lang testperide

Vi har testet OS X Mountain Lion siden det først ble vist frem i februar, og brukt det ved siden av vår OS X Lion-installasjon på både jobb og fritid. Etter flere ustabile iterasjoner ble det stadig en mykere og mer behagelig opplevelse, og operativsystemet vi sitter med i dag har kommet en lang, lang vei fra det vi så i februar. Spesifikasjonslisten er kanskje omtrent identisk, men tro oss, mye har skjedd.

I vår test vil vi ta for oss flere deler av det nye operativsystemet, og introdusere deg til en del av de nye funksjonene Apple har implementert. Følg med over de kommende sidene for en gjennomgang av alle de største endringene i Apples nye operativsystem.

Installasjon

Akkurat som med forgjengeren vil Apple at du skal laste ned OS X Mountain Lion via Mac App Store. Det nye operativsystemet krever at du enten har den nyeste versjonen av Snow Leopard eller Lion installert, og sitter du fortsatt med Leopard på Macen din må du oppdatere til et nyere operativsystem, slik at du får tilgang til Mac App Store.

Før du begynner bør du sjekke at Macen din er støttet av den nye versjonen av operativsystemet. Apple har denne gangen kuttet ut flere av de eldre modellene som fortsatt kunne kjøre OS X Lion, og sitter du med en Mac som er eldre enn fire år, kan det fort hende den ikke kan installere Mountain Lion.

Sjekk ut listen: Her er Macene som støtter Mountain Lion

Er maskinen din på listen er det bare å finne frem til Mountain Lion på App Store, og sette i gang nedlastingen. Operativsystemet har blitt rekordbillig, og koster denne runden bare 19,99 dollar, eller 140 kroner i den norske applikasjonsbutikken. Du bør imidlertid være forberedt på litt ventetid mens du laster ned, spesielt nå i begynnelsen da pågangen er stor. Størrelsen på filen du laster ned er på snaue 4 GB.

Lag en kopi

Så fort filen er lastet ned kan du dobbeltklikke på filen og starte installeringen. Men! Før du setter i gang kan det være lurt å lage en sikkerhetskopi av selve installasjonsfilen, så du slipper å laste ned en ny versjon på den eventuelt andre Macen din, eller i tilfelle noe skulle skje med maskinen du skal installere det på.

Alt du trenger å gjøre er å finne fram filen du lastet ned (som er merket som «Install Mountain Lion», høyreklikke og velge «Show Package Contents». Naviger deg gjennom Contents- og SharedSupport-mappene, og du vil finne hovedingrediensen i hele installasjonsprosessen, nemlig den 3,74 GB store installasjonsfilen InstallESD.dmg.

For å gjøre det enklest mulig kan du lage en Boot-DVD, men det er heller ikke så vanskelig å få det over på en minnepenn. For å få filen over på en DVD åpner du opp Disk Utility, og drar DMG-filen over i venstre kolonne. Sleng inn en DVD, trykk på DMG-filen i venstre kolonne, og trykk på «burn»-knappen. Etter litt ventetid vil du ha en rykende fersk OS X Mountain Lion DVD, som du kan spare på og bruke neste gang du vil installere operativsystemet på maskinene dine.

Så, videre til selve installasjonen.

Installer Mountain Lion

Dobbelklikk på «Install Mountain Lion»-ikonet du lastet ned. Herfra går det meste av seg selv, og du trenger bare å trykke deg gjennom et par vinduer. Du trenger ikke å tenke på å formatere harddisken din eller sette opp nye partisjoner for å få til dette. Operativsystemene til Apple har lenge fokusert på å være oppgraderbare, og det å legge inn et nytt operativsystem over ditt gamle er utrolig smertefritt.

Maskinen vil starte på nytt, og begynne selve installeringen. For oss tok det omtrent en halvtime for operativsystemet å installeres.

Når prosessen er ferdig kan du sette opp det nye operativsystemet med Apple ID-en din. Apple har virkelig kuttet ned på antallet ledd du må igjennom når du oppgraderer operativsystemet, og det hele går veldig fort unna. Så fort vi har trykket oss gjennom et par vinduer er installasjonen ferdig, og Mountain Lion er installert. Alle våre gamle innstillinger, bakgrunnsbilder og applikasjoner lever videre i beste velgående. Herlig.

Bli med videre på neste side, så tar vi en titt på nyvinningene i Mountain Lion.

App Store og Widgets

Som vi allerede har nevnt har Mountain Lion lånt mye fra Apples mobile operativsystem, iOS. Applikasjonene som har blitt flyttet over til Mac-plattformen har fått en liten redesign, men i bunn og grunn gjør de akkurat det samme som de gjorde før. Noen har fått innstillingsmenyer, noen har flyttet på menyelementer for å benytte seg av den større skjermflaten, mens andre er så godt som identiske som sine iOS-brødre.

Lett gjenkjennelig

Fordelen med dette er selvfølgelig at alle som har brukt programmene på iOS vet nøyaktig hvordan programmene fungerer, og terskelen for å prøve ut de nye applikasjonene i OS X Mountain Lion blir langt lavere.

I tillegg vil det ikke spille noen rolle hvilken plattform du fører opp gjøremålene dine på, fikser et dokument eller tar et bilde – de ender likevel alltid opp på alle enheter, via iCloud. Vi skal gå nærmere inn på iCloud senere i testen vår, så la oss heller fokusere på applikasjonene i Mountain Lion.

Nå blir varslingssenteret en del av OS X også.

Flytter alle oppdateringer til App Store

Som i tidligere utgaver har Mountain Lion tilgang til Mac App Store, hvor alle applikasjoner kan lastes ned fra. Du kan selvfølgelig laste ned applikasjoner direkte fra nettet og installere programmene selv, men for de enkleste brukerne holder applikasjonsbutikken til Apple i massevis.

For å gjøre hele operativsystemet hakket mer sammenhengende, har Apple valgt å flytte samtlige programvareoppdateringer inn i App Store-applikasjonen. Tidligere måtte vi trykke på «Systemoppdatering» på eple-menyen øverst i høyre hjørne for å kunne oppdatere innebygde programmer og programmer utenfor App Store, mens applikasjoner vi hadde lastet ned fra applikasjonsbutikken ble oppdatert derfra.

Endelig er alle programoppdateringer samlet på ett sted.

Nå som alle oppdateringer blir gjort via App Store, merker vi at vi selv er inne i applikasjonsbutikken langt oftere enn tidligere. Selv om vi nødvendigvis ikke laster ned flere programmer, setter vi pris på oversikten og mulighetene det nye grensesnittet gir oss.

Nå kan du for eksempel finne frem til tidligere kjøpte programmer og få full oversikt over hvilke som er lastet ned, hvilke som er installert og hvilke som trenger en oppdatering.

Game Center ligner veldig på iOS-versjonen.

Game Center

I tillegg til en ny og forbedret applikasjonsbutikk, har Apple også introdusert den populære tjenesten Game Center til Mac-plattformen. Spillene kan lastes ned direkte fra Mac App Store, og hvis du allerede bruker tjenesten på iPaden eller iPhonen er mye gjort. Alle topplistene og vennene dine er fortsatt med på Mac-versjonen, og så fort Mountain Lion begynner å bli litt mer utbredt, lover Apple at det vil være mange spill som kan spilles på tvers av plattformene.

Mer iCloud

En annen fin funksjon Mountain Lion har lånt fra mobilplattformen iOS, er den automatiske synkroniseringen av applikasjoner.

Nå kan du huke av for å automatisk laste ned applikasjoner du har kjøpt på andre datamaskiner som er registrert på din iCloud-konto. Har du flere Mac-er er dette en enkel måte å holde begge maskinene oppdaterte med de samme programmene, uten at du trenger å laste ned ting manuelt.

Hva med Widgets?

Noe vi savner er et eget område i Mac App Store for Widgets. Selve Widget-delen av Mac OS, kalt Dashboard, har stadig blitt endret i de siste versjonene av operativsystemet.

I Lion ble Dashboard presentert som en egen fullskjermsapplikasjon, på venstre side av de vanlige skrivebordene. I Mountain Lion har de fortsatt med denne presentasjonen, og man kan fortsatt feste widgetene man laster ned hvor man vil. De har imidlertid endret litt på hvordan du legger til og fjerner widgets, ved å legge til et pluss- og et minustegn nederst i venstre hjørne.

Ser dette kjent ut?

Trykker du på pluss-knappen får du opp en oversikt over installerte widgets, som ligner svært mye på hjemskjermen til en iPad eller en iPhone. Drar du en av widgetene over en annen, får du mulighet til å organisere de i mapper, på lik måte som på iOS-enheter.

Dette fungerer godt, og det blir lettere å holde oversikt over widgetene du bruker. Apple har imidlertid ikke gjort det noe enklere eller morsommere å laste ned nye widgets, og du blir fortsatt bare sendt til Apples Widget-side. Hadde det ikke vært smidigere å ha dette også integrert i App Store, og la disse også synkroniseres på tvers av alle datamaskinene dine via iCloud?

Bli med videre til neste side, så tar vi en titt på den nye versjonen av Safari i Mountain Lion.

Safari

I Mountain Lion blir nettleseren Safari et viktig knutepunkt for en rekke funksjoner, og ikke overraskende har koblingen mot resten av Apples enheter blitt enda tettere. Her snakker vi både iCloud-integrering, Notification-støtte, økt sikkerhet og en haug av småknapper lånt fra Apples andre i-enheter – rett og slett alt det Mountain Lion står for, kokt ned til ett program.

iCloud-faner

Trykker du på den lille skyen, får du opp fanene som er åpne på iPhonen og iPaden din.

La oss begynne med iCloud-integreringen i nettleseren. Vi har allerede skrevet en kort introduksjon til iCloud-integreringen i Safari, hvor vi nevnte en ny funksjon kalt "iCloud-faner".

Funksjonen er knallsmart, og blir allerede brukt av både Opera og Chrome. Her får du nemlig opp fanene du hadde oppe på mobilen eller nettbrettet ditt, slik at du slipper å finne fram nettsiden på nytt når du setter deg foran datamaskinen.

Vi har kanskje sagt det før, men vi må si det igjen: Apple prøver stadig vekk å gjøre det likegyldig hvilken plattform du sitter på. En endring du gjør på den ene maskinen skal reflekteres på samtlige av Apple-dingsene dine, så du slipper å tenke på filoverføring og andre "kronglete" ting. Dette arbeidet har vært pågående siden de lanserte iPhone tilbake i 2007, og i Mountain Lion har de virkelig kommet veldig nærme til en komplett integrering.

Trykker du på Reader-knappen blir nettsider ofte mye lettere å lese.

Reader

En annen funksjon som benytter seg av samme prinsipp er Reader. Denne knappen er ikke ny for deg som bruker nettleseren på en iPad eller iPhone, men blir likevel ekstra nyttig nå som den har fått iCloud-støtte. Reader lar deg enkelt trykke på en knapp for å få opp en mer lesevennlig versjon av nettsiden, som for eksempel en artikkel. Lenker, menyer, reklamer og andre forstyrrende elementer forsvinner, og det blir lettere å fokusere på det du faktisk vil lese. Hvis du har dårlig tid og ikke har tid til å lese artikkelen, kan du legge den til leselisten din.

Det er her iCloud kommer inn. Ettersom funksjonen allerede er implementert på nettleserne på iPhone og iPad, kan du legge en nettside eller artikkel til leselisten din fra hvilken enhet du vil, og få de opp på samtlige Safari-versjoner kort tid etterpå. Dette gjør det lekende lett å begynne å lese en artikkel på jobben, lagre den til leselisten din, og fortsette å lese den på bussen på nettbrettet eller telefonen din.

Husker passordene dine

I tillegg til å legge til flere funksjoner på "utsiden", har Apple også lagt inn rekke andre endringer som kanskje ikke er like lette å få øye på. Den største endringen finner du på innstillingspanelet, hvor en ny passordfane har dukket opp. Safari kan nå huske alle passordene du bruker på ulike nettsteder, og lagre de i en enkel og oversiktlig liste, på lik måte som de gjør i Nøkkelring-applikasjonen i OS X.

Det kan virke litt skremmende at du får opp en hel liste over alle nettsider du har logget deg inn på, og du bør være klar over at andre også kan se listen hvis de bruker datamaskinen din. For å se passordene må du imidlertid skrive inn et såkalt Master-passord. Her lønner det seg altså å ha mer enn ett passord til alt.

Les også: Slik lager du et godt passord

Bedre sikkerhet

Apple har også lagt inn flere valg for personvernsinnstillinger. Som mange andre nettlesere har gjort kan man blokkere cookies fra tredjeparter og annonsører, og i tillegg gi beskjed til nettsider om å ikke lagre informasjon om seg selv. Dette er imidlertid ikke noe nettsidene strengt tatt må følge, men mange gjør det likevel for å respektere brukernes valg.

For å gjøre phishing-angrep vanskeligere har også adressefeltet fått en liten oppgradering. Domenenavnet skiller seg nå ut fra resten av adressen, som har en svakere gråfarge. På denne måten blir det lettere å skille ut falske nettsider som utgir seg for å være en legitim side, med innloggingsfelt og det hele. Oppegående brukere vil selvfølgelig se dette ganske enkelt ved å se på adressefeltet uansett hvilken farge teksten er, men for litt nyere brukere er dette en enkel måte å informere dem om hvilken side de faktisk er på.

Farvel, RSS

I tillegg til å legge til en haug av nye funksjoner, har også noen forsvunnet. Tidligere versjoner av Safari har hatt en innebygd RSS-leser, men i den nye versjonen av Safari glimrer den med sitt fravær. Det samme gjelder RSS-leseren i e-postprogrammet Mail, som også hadde dette innebygget. RSS-leserne var ganske spartanske og manglet mange valg som dedikerte RSS-lesere kunne by på, og mange valgte å ikke bruke Apples alternativer. Om dette betyr at Apple driver med å lage en egen, separat RSS-leser er ikke godt å si.

Flere småvalg har også forsvunnet fra innstillingspanelet, slik som valget "spør før du sender usikret informasjon fra et skjema på en sikret nettside". Dette valget er nå alltid på, og kan ikke fjernes.

Bli med videre til neste side, så ser vi på noen nye funksjoner operativsystemet har lånt fra iOS.

Varslinger og deling

Varslinger

Slik ser varslinger i Mountain Lion ut.
Ligner dette på noe du har sett på mobilen og nettbrettet ditt?

En annen ny funksjon Mountain Lion kan by på er Notifications, eller varslinger på norsk. Dette er nok en funksjon Mountain Lion har lånt fra Apples mobile operativsystem iOS. Varslingssenteret i Mountain Lion dukker opp på høyresiden av skrivebordet. Den forteller deg for eksempel at nye oppdateringer har kommet, at du har fått en ny e-post eller at nye meldinger har kommet inn.

Foreløpig er det ikke så mange programmer som støtter dette, men ser vi for eksempel på Mail-applikasjonen får man et godt inntrykk av hvordan det kommer til å bli fremover. Også Safari har støtte for varslinger, og nettsider skal kunne programmere inn varslinger slik at du for eksempel kan bli varslet om en ny sak dukker opp på en nettside, eller et nytt bilde har blitt lagt til. Foreløpig er imidlertid varslingsfanen i Safari helt tom, da ingen nettsider har lagt inn støtte for det ennå. Nå som Mountain Lion er ute, vil nok flere og flere hoppe på sjansen til å kunne sende brukere varslinger. Apple spesifiserer også at dette kun kan skje hvis nettsiden er åpen i nettleseren.

Går du inn på systeminnstillinger kan du heldigvis velge hvordan varslingene skal oppføre seg, og hvilke programmer som får lov til å sende deg varsler. Her kan du sette opp at varslingene kun skal vises i varslingssenteret og ikke som en liten påminnelse øverst i høyre hjørne, og om du vil at den skal forsvinne av seg selv eller bli værende til du har trykket den vekk.

De aller fleste varslinger er såkalte bannere, som ligger oppe i høyre hjørne i et par sekunder, før de forsvinner igjen.

Varslingene i seg selv er ikke akkurat noen revolusjon, og varslingssenteret er som sagt dratt rett over fra iOS. Likevel er det et greit tillegg for alle de som ikke har installert tredjepartsprogrammet Growl fra før av.

Om Apples egne varslingssystem vil gjøre Growl overflødig er fortsatt litt tidlig å si noe helt sikkert om. Foreløpig er det flere programmer som støtter Growl enn Apples varslinger, men det er ikke umulig at dette vil snu så fort massene begynner å hoppe over fra Lion til Mountain Lion.

Dele-knapp

Som om det ikke var nok å låne varslingene og Reader-knappen fra iOS-brødrene sine, har Safari i Mountain Lion også lånt deleknappen vi kjenner fra iPhone- og iPad-applikasjonene til Apple.

Denne deleknappen finner vi igjen i hele operativsystemet, og skal gjøre det lettere å dele absolutt alt med vennene dine. Trykker du på deleknappen i Safari får du opp fem valg. Det første valget er å legge nettsiden til leselisten, som vi nettopp skrev om. I tillegg har bokmerkeknappen blitt flyttet hit, samt tre delingsvalg: E-post, melding og Twitter.

Som sagt er deleknappen strødd rundt i hele operativsystemet. Åpner du for eksempel opp et bilde med quickview (eller i Preview, for den saks skyld), kan du også dele det med et enkelt trykk.

Du kan sende det via epost eller iMessage, dele det til en annen Mac via Airdrop, eller laste det opp på Twitter eller Flickr. Facebook er fortsatt ikke støttet, noe som er litt overraskende. De to selskapene er som kjent på god fot igjen, og i iOS 6 vil Facebook-integreringen være til stede.

Fraværet kan skyldes at Mountain Lion har vært under arbeid i lang tid, og det var kun for kort tid siden at Facebook og Apple skal ha inngått avtale om å integrere Facebook i iOS 6. Derfor kan det hende at Facebook vil bli integrert i en kommende oppdatering av operativsystemet. Facebook er tross alt verdens største sosiale nettverk, og selv om tjenester som Twitter og Flickr er populære, vil mange savne muligheten til å laste bildene sine direkte opp til Facebook.

neste side tar vi for oss favorittfunksjonen vår i Mountain Lion.

Airplay

Airplay har lenge vært en nær og kjær funksjon for mange iPhone- og iPad-eiere. AirPlay er en overføringsprotokoll som blir brukt av Apple-enheter, og lar brukere vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til en TV, ved hjelp av Apples lille Apple TV.

Funksjonen har hovedsaklig blitt promotert på Apples mobile enheter, men også Mac-ene og Macbookene har hatt visse muligheter for å strømme bilder, video og musikk trådløst til Apple TV-en.

Du har imidlertid vært låst til å sende videoer via iTunes, og hvis du har hatt lyst til å sende innhold som for eksempel musikk eller bilder, har du vært nødt til å bruke mobilen eller nettbrettet. Et annet alternativ var også tilgjengelig ved å jailbreake Apple TV-en, men for mange er nok ikke dette et reelt alternativ, og det er fortsatt ingen som har klart å jailbreake den nyeste Apple TV-en.

Les hvordan du jailbreaker forgjengeren her: Vi har jailbreaket Apple TV

Integrert i operativsystemet

I Mountain Lion har hele operativsystemet fått støtte for AirPlay. Så fort maskinen merker at du har en Apple TV i nærheten kan den brukes som både lyd- og bilde-utgang, og med ett enkelt trykk kan du speile hele skjermbildet til en skjerm Apple TV-en er koblet til. Funksjonen forutsetter at du har en nyere Macbook Pro. Den eldste versjonen som er støttet kom i tidlig 2011.

Denne begrensningen er innført av den enkle grunn at det var først da Macbookene kunne levere dedikert maskinvare-koding for videoformatet h.264, som blir brukt for å sende bildene til TV-en. Uten en prosessor som takler dette på maskinvarenivå klarer eldre Macer rett og slett ikke å overføre video raskt nok uten å skape ekstremt mye varme og hvinende vifter.

Hvis du har en nyere Mac er Airplay utrolig lett å sette opp. Har du en Apple TV i nærheten vil et lite Airplay-ikon dukke opp på menylinjen på toppen av skjermen. Trykker du på den kan du enten gå inn på skjerminnstillinger, eller helt enkelt huke av for å speile skjermbildet fra Mac-en over til TV-en. Har du flere Apple TV-er i nærheten kan du selvfølgelig velge hvilken du vil bruke, men du kan bare velge én av dem om gangen.

Når Airplay er aktivert kan du velge om oppløsningen skal matche Apple TV-en eller Macen.
Når Airplay er skrudd av kan skalere oppløsningen akkurat som du vil.

Så fort du har satt opp speilingen kan du velge om oppløsningen skal tilpasse seg etter Macbook-skjermen eller TV-skjermen. Ettersom vår 17-tommers Macbook Pro har en større oppløsning enn HD TV-er med 1080p, velger vi å bruke TV-ens oppløsning, så det ser best mulig ut på TV-en. Det er ingen mulighet å bare bruke TV-en som en sekundær skjerm, så skjermen på Macbooken vår blir litt småtrist å se på mens vi speiler innholdet til TV-en.

En måte å løse dette på er å skru ned lyset helt på skjermen, slik at vi egentlig bare ser på TV-skjermen. Dette funker i teorien veldig bra, men i praksis er det langt gunstigere å se på PC-skjermen mens du faktisk skal surre rundt i menyer og klikke på ting, mens TV-skjermen bare blir brukt til å se på. Grunnen til dette er fordi det er en svak forsinkelse i bevegelsene på skjermen. Det er ikke snakk om mange millisekunder her, men absolutt nok til at det blir vanskelig å trykke seg raskt rundt i menyer uten at musepekeren enten går for langt eller bommer på det den skal trykke på.

Dette irritasjonsmomentet forsvinner imidlertid så fort du setter på en video, fra for eksempel Youtube. Her overføres bildet uten å hakke, og all lyd fra Macbooken blir også overført til TV-en. Vær oppmerksom på at Airplay i Mountain Lion kun støtter stereolyd, så hvis du har tenkt å se på en langfilm og kose deg med surroundlyd bør du nok heller velge en annen måte å se filmen på.

Som presentasjonsverktøy eller til litt fellessurfing fra sofakroken fungerer det imidlertid veldig godt, og det er akkurat så enkelt og sømløst satt opp som vi hadde håpet på.

Apple TV-en kan brukes som en lydutgang.

Også for eldre Macer

Selv om de eldre Macene ikke kan nyte fullt ut av den nye speilefunksjonen, er ikke alt håp ute. Mountain Lion lar oss nemlig også bruke Apple TV-en som lydkilde. Tidligere har du bare kunnet gjort dette fra iTunes, hvor et lite Airplay-ikon dukket opp, som lot deg spille av sangene i iTunes-biblioteket direkte over til Apple TV-en. I Mountain Lion dukker Apple TV-en rett og slett opp som en alternativ lydkilde, inne i systeminnstillings-panelet.

Hvis du bare skal sende lyd fra iTunes har du mulighet til å sende lyden til mange ulike steder.

Det betyr at du kan bruke høyttalerne Apple TV-en er koblet til for å spille av all lyd på Macen, slik som for eksempel Spotify eller Youtube.

Har du bare tenkt å høre på iTunes vil den gamle metoden fortsatt være bedre, da den lar deg sende lyden til flere kilder om gangen, og spille de av samtidlig. I Mountain Lions lydinnstillinger kan du kun velge én utgang for lyden.

Følg med på neste side for å se hvordan iCloud er integrert i Mountain Lion.

iCloud

Nettskytjenesten iCloud ble først introdusert i fjor høst. Med brask og bram ble nettskyen en del av Apples infrastruktur, og iCloud skrøt av å binde alle i-dingsene dine sammen, helt sømløst, nesten uten å trykke på en eneste knapp. Tok du et bilde med iPhonen din ville den dukke opp på Macbooken og iPaden din, og hvis du redigerte et et tekstdokument på iPaden ble den endret på resten av enhetene dine.

Tjenesten har på mange måter fungert veldig bra, selv med et par startproblemer hvor dokumenter rett og slett forsvant i nettskyen, og en bildestrøm som aldri ville slette bildene dine.

Mye vil ha mer

I Mountain Lion har iCloud blitt forsøkt inkludert i så mange ledd som mulig. Nå skal "alt" synkroniseres. Tar du et bilde med iPhonen din dukker den opp på Macbooken din. Fører du opp et gjøremål på datamaskinen og går på butikken, står det allerede oppført på mobilen. Tar du pause i et iPhone-spill fordi du må gå av bussen kan du fortsette der du slapp når du kommer hjem til iPaden på sofaen. Kjøper du en sang på Macbooken dukker den opp over alt... Du skjønner greia.

Apple begynte som sagt med dette allerede i fjor høst med iOS 5, men funksjonene ble aldri bakt skikkelig inn i OS X Lion. Med Mountain Lion er imidlertid tonen en helt annen, og nesten samtlige av standardprogrammene en vanlig Mac har på Docken har en eller annen form for synkroniseringsfunksjon via iCloud.

iCloud dukker opp som en tilsynelatende vanlig mappe. Forskjellen er at du har tilgang til den fra alle maskinene dine.
Du kan få oversikt over mappestrukturen i nettskyen hvis du vil.

Enkel nettlagring

En av standardapplikasjonene i OS X som støtter iCloud er tekstprogrammet TextEdit. Her har implementeringen av iCloud vært veldig enkel og grei. Når du lagrer et dokument i TextEdit får du nå opp et iCloud-ikon, som et alternativ til lokale mapper på datamaskinen din. Velger du å lagre dokumentet der, får du kun tilgang til det via TextEdit, ettersom det ikke er lagret lokalt.

Selve lagringsfunksjonaliteten minner litt om Apples iDisk, som de kvittet seg med da iCloud ble lansert. Forskjellen er at iDisk var en onlinemappe på lik linje med for eksempel Dropbox eller Microsofts SkyDrive, mens iCloud-lagringen er knyttet til hver enkelt program eller applikasjon. Slik «sandboxing» kjenner vi igjen fra iPad og iPhone, hvor hver enkelt applikasjon kun har tilgang til sine egne filer. Dette gjør dem mer eller mindre umulige å korrumperes av ondsinnet programvare, men gjør filene du lagrer også vanskeligere å få tak i for deg som bruker.

Øverst i venstre hjørne kan du velge om du vil åpne opp dokumenter fra iCloud eller datamaskinen.

På en måte gjør dette iCloud vanskelig å sammenligne med andre nettsky-tjenester, ettersom det ikke bare er en onlinemappe du kan få tilgang til fra alle enhetene dine. Apples iCloud fungerer mer som et mellomledd eller en kommunikasjonskanal mellom applikasjonene dine på de ulike i-dingsene dine. Det er ikke meningen at du skal kunne finne gjøremålslisten din eller notatene dine eller dokumentene dine i én mappe.

Apple vil bare at du skal bruke applikasjonene dine på de ulike enhetene, og at de alltid holder seg synkroniserte og oppdaterte mot hverandre.

Ekstremt enkelt

Det Apple vil gjøre er å senke terskelen for synkronisering og nettlagring så lav som overhodet mulig, slik at hvem som helst kan bruke det. Ved å gjøre iCloud til synkroniseringstjeneste mer enn en nettlagringstjeneste har de senket vanskelighetsgraden betydelig. I sin nåværende form er det ekstremt lett å sette opp på de ulike Apple-enhetene, og så fort du har vært gjennom det første oppsettet er det meste allerede gjort.

iCloud settes opp på samme måte som i OS X Lion.

Du krysser av for hva du vil skal synkroniseres og hvilke apper som skal lagre til iCloud, og resten tar Apple hånd om.

Les også: Slik setter du opp iCloud

Selv om vi helst hadde sett at de hadde beholdt en eller annen iterasjon av iDisk slik at vi hadde en fellesmappe på tvers av både telefon, nettbrett og datamaskin, ser vi at de antageligvis har gjort et lurt valg. Nå kan iCloud brukes av absolutt alle, og de litt mer tekniske får heller ty til tredjepartsalternativer for å få en god nettlagringstjeneste som fungerer på tvers av alle plattformer. Dette vet vi det finnes flere av, som for eksempel Google Drive og Microsoft Skydrive.

Les også: Dette er den beste nettskytjenesten

Lurer du på hvordan Apple løser sikkerhetsproblemet? Bli med på neste side for å finne ut hva «Gatekeeper» er for noe.

Sikkerhet

Apples forhold til sikkerhet har alltid vært en smule uhåndgripelig. De vil sjelden snakke om potensielle sikkerhetsproblemer rundt operativsystemene sine, og sikkerhetsoppdateringer sendes gjerne ut i det stille med så lite fanfare som mulig.

Det betyr imidlertid ikke at Apple ikke bryr seg om sikkerhet, og heller ikke at de ikke har gjort mye i løpet av de siste versjonene av operativsystemet. Allerede i OS X Leopard implementerte de en tidlig versjon av «sandkasser», som gjorde at de fleste applikasjoner hadde svært begrenset tilgang til kjernefunksjoner i operativsystemet. Dette skulle forhindre at maskinen kunne tas over ved et sikkerhetsbrudd, og at de også raskt kunne stoppes ved å lukke et enkelt program, i tilfelle noe skulle skje.

I OS X Lion videreførte de sandkasse-systemet sitt, og lot tredjepartsutviklere benytte seg av teknologien. I løpet av fjoråret tvang de rett og slett alle utviklere til å benytte seg av sikkerhetstiltaket, slik at de kunne garantere at alle applikasjoner distribuert via Mac App Store opererte innenfor visse grenser.

Gatekeeper

I OS X Mountain Lion har Apple tatt skrittet videre, i form av en ny sikkerhetsfunksjon de kaller Gatekeeper. Gatekeeper er en ganske usynlig funksjon for de aller fleste. Den er skapt for å hindre brukere i å utilsiktet laste ned og installere skadelig programvare, og kan stilles inn til å være alt fra en nesten ugjennomtrengelig vegg, til å være en helt åpen dør.

Du kan velge imellom tre ulike sikkerhetsnivåer. .

På standardnivået lar Gatekeeper alle applikasjoner på Mac App Store bli lastet ned, i tillegg til "identifiserte utviklere". Apple har nemlig laget et eget registreringssystem, hvor utviklere kan søke om å få navnet sitt oppført, helt gratis. Så fort signaturen er på plass vil applikasjonene med den riktige utvikler-ID-en bli gjenkjent av Gatekeeper, og sluppet igjennom.

På det høyeste sikkerhetsnivået er det kun applikasjoner lastet ned fra Mac App Store som er tillatt. Kanskje ikke et sikkerhetsnivå for Hardware.no-lesere, men for de litt mindre datakyndige kan dette være en ypperlig måte å forsikre seg om at datamaskinen holder seg fri for skadelig programvare eller trojanere som installerer seg selv.

På det laveste sikkerhetsnivået vil ikke Gatekeeper bry seg om hvilke applikasjoner du installerer, og du kan velge fritt fra både Mac App Store og alle steder du kunne tenke deg å laste ned applikasjoner fra.

I praksis fungerer Gatekeeper helt ypperlig. Vi prøvde oss litt ut med å de ulike innstillingene, og prøvde å laste ned det lille torrent-programmet Transmission. Med det høyeste sikkerhetsnivået fikk vi lastet ned og dratt over programmet i applikasjonsmappen på Macen vår, men så fort vi prøver å åpne det får vi beskjed om at applikasjonen ikke er lastet ned fra Mac App Store, og kan derfor ikke åpnes.

Hvis du har aktivert det høyeste sikkerhetsnivået får du ikke lov til å åpne applikasjoner på vanlig vis. .

Så fort vi endrer innstillingene til standardnivået, hvor programmene til registrerte utviklere kan installeres, åpnes programmet umiddelbart. I tillegg kan man hoppe over sperren hvis du høyreklikker på applikasjonen og trykker «åpne». Da vil du bare bli varslet om at det ikke er noen garanti for at programmet er sikkert, før programmet åpner seg.

Apple har vært i hardt vær det siste halvåret på grunn av den såkalte Flashback-trojaneren som rammet 600 000 Macer verden over. Trojaneren brukte en svakhet i Java som Apple var for trege til å fikse, og sikkerhetseksperter raste over den dårlige reaksjonstiden til Apple.

For kort tid siden endret Apple også teksten på nettsidene sine om hvordan maskinene deres var immune mot virus, til å heller si at de fokuserte mye på sikkerhet. Med Mountain Lion og Gatekeeper har de virkelig tatt et steg i riktig retning.

Gå videre til neste side for å lese våre sluttord om OS X Mountain Lion.

Konklusjon

Med OS X Mountain Lion har Apple tatt et stort steg i riktig retning. Operativsystemet introduserer en rekke nye funksjoner, applikasjoner og tjenester, og omtrent samtlige bidrar til å gjøre hele Apples økosystem til en mer helhetlig og solid opplevelse.

Med Mountain Lion har Apple gjort mye for å viske vekk skillet mellom de ulike plattformene, og med en altomfattende integrering av iCloud i nesten alle ledd, trenger du snart ikke å tenke på hvilken plattform du utfører oppgavene dine på. Du kan skrive en gjøremålsliste på Macen din i stua, og ta den opp igjen på iPhonen når du kommer i butikken. Du kan ta et bilde med telefonen når du er ute på tur, og redigere den på datamaskinen sekundet du setter foten innenfor døra. Alt henger sammen, og alt du gjør gjenspeiler seg på alle Apple-enhetene dine. Sømløst, enkelt og umiddelbart.

Selv om Apple kanskje ikke har gjort noe revolusjonerende eller sprengt noen grenser med Mountain Lion, har de likevel klart å levere et operativsystem som føles bedre og mer gjennomtenkt i alle ledd. De nye, små applikasjonene som Notater og Gjøremål er tross alt ikke så store nyheter i seg selv, men den totale pakken Apple leverer er virkelig solid.

Endelig Airplay

I tillegg har Mountain Lion to nye funksjoner som alene gjør det verdt å bruke de 140 kronene på: Airplay og Gatekeeper.

Endelig har Airplay kommet for fullt til Macene. Dette er en mulighet iPhone- og iPad-eiere har hatt en stund allerede, som lar deg sende musikk og video trådløst til en skjerm eller høyttalere.

Har du en nyere Macbook trenger du bare å trykke på én knapp for at hele skjermbildet skal speiles direkte til TV-en din. Har du en eldre Mac er ikke denne funksjonen støttet, men du kan likevel bruke Apple TV-en som en lydutgang, noe som kun gikk an via iTunes i OS X Lion. Oppsettet er lekende lett, og hvis du allerede har en Apple TV koblet til TV-en din er Airplay-funksjonen noe du virkelig kommer til å kose deg mye med.

Da sikkerhetssystemet Gatekeeper først ble annonsert av Apple tilbake i februar ble det ansett som ett av selskapets sterkeste kort. Det er en sikkerhetsfunksjon de aller fleste antageligvis ikke vil legge merke til engang, men den vil sette mange kjepper i hjulene til de som prøver å lure deg til å installere ondsinnede programmer fra nettet.

Etter å har prøvd det ut i praksis og sett hvor enkelt og usynlig den jobber i bakgrunnen, kan vi si at hypen var berettiget. For avanserte brukere er det kanskje ikke den mest merkbare oppgraderingen til operativsystemet, men for ferske og uforsiktige Mac-brukere kan den usynlige veggen antageligvis redde dem fra mange fremtidige ondsinnede programmer.

Bedre på alle måter

Etter flere måneder med Mountain Lion, og et par uker med den endelige utgaven, kan vi trygt si at Apple har levert et virkelig solid produkt. Mountain Lion har ikke funnet opp hjulet på nytt, men heller slipt og polert på et allerede solid produkt. OS X Lion var bra, men Mountain Lion er bedre. På alle punkter.

Med tanke på at det bare koster 140 kroner å oppgradere, bør det være et enkelt valg for alle som eier en nyere Mac.

+  Airplay
+  Gatekeeper
+  Sømløs iCloud-integrering
+  Endelig eget varslingssystem
+  Billig


-  iCloud kan fortsatt ikke brukes som dedikert nettskylagring

annonse