Til hovedinnhold

Forskere overrasker: Har hatt kvante-Internett i flere år

Innrømmer det uten brask og bram.

iStock/17664405

IT-verdenen sikler etter kvantemekanikk, ettersom det både kan gi raskere og sikrere datamaskiner og Internett i framtiden. Nå viser det seg at framtiden er her allerede – og har vært det i to år.

Forskere ved amerikanske Los Alamos National Labs har nemlig benyttet seg av sitt eget skreddersydde kvante-Internett i et par år, noe som kommer fram i en ydmyk, liten rapport hos Cornell University Library.

Uleselig informasjon

Kvante-Internett er på mange måter den våte drømmen til sikkerhetseksperter. I teorien kan man utnytte kvantemekanikk for å skape idiotsikker kommunikasjon på Internett, og dette er mulig fordi en avlesing av kvanteobjekter, som fotoner, endrer egenskapene ved dem.

Forsøk på å avskjære meldinger og trafikk over nett blir derfor umulig, ettersom kvanteobjektene blir uleselige. Konseptet har imidlertid vært begrenset, da slik kommunikasjon kun kan foregå direkte mellom to parter. I en Internett-verden med rutere og kommunikasjon spredt for alle vinder, er dette en vesentlig ulempe.

Det vil si, inntil nå. Los Alamos-forskerne har funnet opp sin egen løsning på problemet, og det hele kan sammenlignes med et sykkelhjul.

Tour de quantique

Nettverket fungerer som et sykkelhjul.Foto: Ukexpat / Wikimedia Commons

Kvantenettverket i Los Alamos dreier seg om et sentralt nav og et eikeaktig nettverk, akkurat som ved et sykkelhjul. All kvantekommunikasjon fra ulike brukere (de separate eikene) går via navet, som videresender informasjonen til riktig mottaker.

Meldingene mellom eiken og navet (og omvendt) baserer seg på kvantemekanisk sikkerhet. I selve navet blir en melding konvertert til klassiske bits, før den blir gjort om til kvantebits igjen før siste etappe til mottakeren.

Så lenge navet er sikkert, er også hele nettverket trygt.

Flere utfordringer

Sikkerheten til navet er altså et nøkkelord, og det spørs om ikke dette kan være en avgjørende svakhet som forhindrer denne typen nettverk i å få en større utbredelse.

I tillegg er det spørsmålet om skalering. Los Alamos-gjengen har løst denne utfordringen ved å utstyre hvert knutepunkt i nettverket med kvantesendere, men ikke avlesere. Det er altså kun navet som kan motta kommunikasjonen, og med beskjeder fra knutepunktene kan det sette opp sikkert dataoverføring via en vanlig Internett-protokoll.

Selv om systemet ikke er 100 prosent kvante-Internett, er det muligens et realistisk alternativ – som attpåtil har holdt det gående i to år. Det spørs likevel om vi får oppleve teknologien i bruk i de tusen hjem om noen år, men det gjenstår å se.

Internett er viktig:
Slik har Internett revolusjonert vår hverdag »

(Kilder: MIT Technology Review via Gizmodo)

annonse