IBM har laget verdens minste magnetiske minne
12 atomer var alt som skulle til.
Forskere ved IBM har klart å lagre én bit ved hjelp av kun 12 atomer. Til sammenligning bruker vanlige disker i dag omtrent én million atomer for å lagre tilsvarende mengde.
Pålitelig minne
Alle datamaskiner baserer seg på det binære tallsystemet, som består av tallene 0 og 1. Den minste informasjonsenheten, en bit, kan ha tilstanden 0 eller 1. Samler du du åtte av disse, får du en byte, altså et vanlig tegn.
Fram til nå har det vært uklart hvor mange atomer man faktisk trenger for å bygge et pålitelig magentisk minne, som kan holde på en bit med data, uten å bli påvirket av omgivelsene.
Basert på 30 års forskning innen nanoteknologi har vitenskapsmennene fra IBM nå funnet ut at det magiske tallet er 12. Ved hjelp av et scanning-tunneling mikroskop, klarte de å få 12 atomer til å holde på én bit over lengre tid, uten å bli påvirket av atomstrukturen rundt.
Et problem med oppdagelsen er at det krever ekstremt lave temperaturer for å holde strukturen stabil. Her snakker vi temperaturer i grenseland til det absolutte nullpunkt, noe som begrenser den praktiske bruken. Forskerne sier imidlertid at de fikk til lignende effekt i vanlig romtemperatur når de økte antallet atomer til omtrent 150, noe som fortsatt er langt mindre enn dagens lagringsenheter krever.
Begynner i motsatt ende
I disse dager, hvor produksjonsteknikken stadig blir mindre og mindre, er dette et svært viktig gjennombrudd. Dette vil åpne opp muligheten til å bygge komponenter atom for atom, noe som vil bidra til å gjøre harddisker og minnebrikker i fremtiden betydelig raskere og mer kompakte, ifølge pressemeldingen til IBM.
– Mens kretsindustrien fortsetter med sin jevne nedskalering av størrelser, er målet fortsatt uunngåelig: Atomet. Vi har valgt å starte fra motsatt ende, og begynner med de minste enhetene, enkle atomer, for å bygge opp dataenheter. Et atom om gangen, forteller Andreas Heinrich, forskningslederen hos IBM, som jobber med såkalt atomlagring.
Funnet ble nylig publisert i det anerkjente forskningsmagasinet
Science
.
(Kilde: Pressemelding)
Les også
IBM utvikler batteri som puster oksygen
Les også
Sjekk ut den knøttlille racerbilen
Les også
Ny algoritme gir raskere komprimering
Les også
Nå skal mennesket fungere som datakabel
Les også
Din neste datamaskin kan være en jakke
Les også
Forskere setter rekord i dataoverføring
Les også
Vil bygge superdatamaskin som skal kunne forutsi fremtiden