Til hovedinnhold

IBM har laget verdens minste magnetiske minne

12 atomer var alt som skulle til.

Niklas Plikk

Forskere ved IBM har klart å lagre én bit ved hjelp av kun 12 atomer. Til sammenligning bruker vanlige disker i dag omtrent én million atomer for å lagre tilsvarende mengde.

Pålitelig minne

Alle datamaskiner baserer seg på det binære tallsystemet, som består av tallene 0 og 1. Den minste informasjonsenheten, en bit, kan ha tilstanden 0 eller 1. Samler du du åtte av disse, får du en byte, altså et vanlig tegn.

Fram til nå har det vært uklart hvor mange atomer man faktisk trenger for å bygge et pålitelig magentisk minne, som kan holde på en bit med data, uten å bli påvirket av omgivelsene.

Basert på 30 års forskning innen nanoteknologi har vitenskapsmennene fra IBM nå funnet ut at det magiske tallet er 12. Ved hjelp av et scanning-tunneling mikroskop, klarte de å få 12 atomer til å holde på én bit over lengre tid, uten å bli påvirket av atomstrukturen rundt.

Et problem med oppdagelsen er at det krever ekstremt lave temperaturer for å holde strukturen stabil. Her snakker vi temperaturer i grenseland til det absolutte nullpunkt, noe som begrenser den praktiske bruken. Forskerne sier imidlertid at de fikk til lignende effekt i vanlig romtemperatur når de økte antallet atomer til omtrent 150, noe som fortsatt er langt mindre enn dagens lagringsenheter krever.

Begynner i motsatt ende

I disse dager, hvor produksjonsteknikken stadig blir mindre og mindre, er dette et svært viktig gjennombrudd. Dette vil åpne opp muligheten til å bygge komponenter atom for atom, noe som vil bidra til å gjøre harddisker og minnebrikker i fremtiden betydelig raskere og mer kompakte, ifølge pressemeldingen til IBM.

– Mens kretsindustrien fortsetter med sin jevne nedskalering av størrelser, er målet fortsatt uunngåelig: Atomet. Vi har valgt å starte fra motsatt ende, og begynner med de minste enhetene, enkle atomer, for å bygge opp dataenheter. Et atom om gangen, forteller Andreas Heinrich, forskningslederen hos IBM, som jobber med såkalt atomlagring.

Funnet ble nylig publisert i det anerkjente forskningsmagasinet Science.

(Kilde: Pressemelding)

annonse