Til hovedinnhold

Nå må de betale harddiskavgift

Eksterne harddisker og minnepinner avgiftbelagt i Sverige.

Fra og med 1. september må svenske forbrukere betale en egen kopieringsavgift på eksterne harddisker og minnepinner. Avgiften øker prisen på populære modeller drastisk, men det er foreløpig ikke et tema i Norge.

– En slik avgift er helt feilaktig, sier Erik Andersen, informasjonssjef i den norske stiftelsen Elektronikkbransjen til Hardware.no på telefon.

Kompenserer for privatkopiering

I løpet av sommeren har det funnet sted en hard kamp for å få innført eller stoppet en ny kopieringsavgift. Forkjemperne er interesseorganisasjonen til platebransjen, Copyswede, på den andre står hele den svenske elektronikkbransjen.

Erik Andersen, Informasjonssjef,
Elektronikkbransjen.
Foto: Stian Sønsteng.

Avgiften skal være en kompensasjon til rettighetshaverne for tapte inntekter på grunn av det som i Sverige defineres som privatkopiering. I henhold til lovverket på den andre siden av grensen er nettopp privatkopiering tillatt, i motsetning til piratkopiering.

Med privatkopiering menes det å kopiere opphavsrettsbeskyttet materiale i begrenset omfang. Har du kjøpt musikk på lovlig vis kan du med loven på din side kopiere dette til en MP3-spiller, eller gi bort en kopi til en venn eller slektning. Det er dette «tapet» platebransjen nå skal kompenseres for.

Opp med hundre svenske

Etter forhandlinger i sommer landet man den 17. august på at alle eksterne harddisker skal avgiftsbelegges med 100 svenske kroner, uavhengig av kapasitet. Minnepinner får en avgift på 1,25 svenske kroner per GB, med et tak på 100 kroner. Minnepinner under 2 GB er fritatt.

Profesjonelle brukere og bedrifter kan søke seg til fritak for denne avgiften.

Pengene går til platebransjens interesseorganisasjon, Copyswede.

– Dette vil være urettferdig

Avgiften gjelder imidlertid ikke interne harddisker eller minnekort. Kjøper du en normal harddisk og et lite kabinett, de samme komponentene som utgjør en ekstern harddisk, må du ikke betale ekstra. Et alternativ til minnepinnen vil være helt normale minnekort, med en tilhørende kortleser.

– Det er så lett å gå om denne avgiften, det er en av grunnene til at vi er i mot, sier Andersen.

Faksimile, Komplett.se (klikk for større versjon)

– Vil du si at det er de som ikke har utvidet teknologisk kunnskap som vil bli taperne her?

– De som velger å gå til ulovligheter vil få fordel en av det. De som ikke kan nok av teknologien vil betale. Det vil være urettferdig, svarer Andersen.

Nå som avgiften er på plass, har flere nettbutikker og produsenter begynt å tilby forbrukeren alternativer. For eksempel selger Komplett.se det de kaller et byggesett, som består av nettopp en intern harddisk og et kabinett. Du skal få med en meget god og forklarende manual som forteller seg hvordan du setter det hele sammen. LaCie spiller også på den nye avgiften i deres annonser på nett (faksimile, Sweclockers.com).

Ikke et tema i Norge

Finland har hatt en lignende avgift siden januar i år, og Sverige er det andre landet i Skandinavia der en slik lov har tredd i kraft.

– Vi har ikke fått noen signaler på at dette kommer til Norge. Vi regner ikke med det kommer med det første, sier Andersen.

– Det har ikke vært et tema.

Vil dere være frempå hvis dette blir et tema i Norge?

– Ja, da vil vi være aktive. Vi har samme holdning som den svenske bransjen. En avgift er helt feilaktig. Dette vil vi gå i mot, avslutter Andersen.

(Kilde: Sweclockers 1, Sweclockers 2)

annonse