Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ RevoDrive 3 X2 480GB

Den råeste SSD-en du får kjøpt

RevoDrive koster bare en halv månedslønn. Se galskapen her.

Introduksjon

Det har definitivt vært en spennende SSD-sommer, med både oppturer og nedturer for hele bransjen. Da SandForce lanserte sin toppmoderne SSD-kontroller i januar, der håndfaste produkter ble tilgjengelig utover sommeren, tok de raskt et solid grep rundt markedet.

SandForce-SSD-ene leverer en meget høy ytelse, de er kort og greit superraske. Men, hva skjer når du setter fire slike sammen og kombinerer ytelse?

Vel, for det første møter du et helt hav av problemer. OCZ har allikevel prøvd seg, og fått det til, med sin RevoDrive 3-serie.

I dag har vi toppmodellen RevoDrive 3 X2 480 GB klar på testbenken. Den største forskjellen her fra en tradisjonell SSD, er at den kobles til maskinen som et PCIe-kort, og ikke via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Hvorfor? Grunnen er ganske enkel – SATA var ikke nok allerede før standarden ble lansert.

RevoDrive er SSD-verdenes svar på Bugatti Veyron. OCZ har klemt inn fire kontrollere, fire motorer, men det hjelper fint lite med den rå kraften om du ikke har en motorvei du kan få vist frem nettopp hvor rask SSD-en din er. Problemet for de tradisjonelle SSD-ene er nettopp det, kabelen, motorveien, begrenser overføringsytelsen. For å få bukt med dette kobles derfor RevoDrive til maskinen via PCIe, et overføringsgrensesnitt som gir deg langt mer rom enn selv den kvasseste SATA-standarden.

Revodrive er et monster når det kommer til ytelse. SandForce-SSD-ene i sitt tradisjonelle format kan gi deg rundt 530 MB/s og 60 000 IOPS. RevoDrive kan imidlertid klemme unna opp mot 1500 MB/s ved lesing av filer, og 230 000 IOPS.

Det er klart at RevoDrive 3 X2 ikke er noe for hvermannsen. Den er ikke direkte enkel å installere, ytelsen er ofte langt høyere enn hva du vil ha bruk for i overskuelig fremtid og prisen er temmelig høy. OCZ selv sier at enheten er ment for pro-konsumenter, entusiaster, nerder (jepp, det er ordet de bruker) og det profesjonelle markedet. RevoDrive er nemlig ikke direkte myntet på servermiljøer, om du trodde det.

Om du skal bruke 12 000 kroner på en SSD, er RevoDrive 3 X2 verd pengene? Hva er alternativene dine, hva er det egentlig RevoDrive gjør og hvordan fungerer den?

Følg med videre, skal skal vi få svar på disse og en rekke andre spørsmål.

Takk til OCZ som sendte enheten til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Spesifikasjoner

RevoDrive 3 X2 fremstår i stor grad som et kretskort over to lag, skrudd og koblet godt sammen. Den tar opp ett ekspansjonsspor i maskinen din, med full høyde. X2-biten av produktnavnet betyr at det er nettopp to kretskort. Kjøper du produktet som heter kun «Revodrive 3» er det kun ett kretskort, men på grunn av kjøleribben er bredden den samme.

RevoDrive 3-serien benytter SandForce sin SF-2281-kontroller. SandForce lager to kontrollere i denne serien, og dette er «folkemodellen». 480 GB-utgaven av RevoDrive har fire slike, som internt er satt opp i det som kan minne mye om RAID 0. Det er imidlertid ikke slik at RevoDrive faktisk fungerer som en RAID-enhet, virkeligheten er litt mer komplisert enn som så. Vi skal snakke mer om dette på neste side

Videre inneholder Revodrive 3 X2 480 GB en drøss minnebrikker. På primærkortet finner vi 32 stykker, og ytterligere 32 er å finne på datterkortet som er skrudd fast på toppen. Hver av disse brikkene innholder 64 Gb, eller 8 GB om du vil. Litt rask regning viser da at du har hele 512 GB med fysisk lagringsplass tilgjengelig.

Grunnen til at Revodrive fysisk har 512 GB lagringsplass, men kun gir deg tilgang til 480 av dem, bunner i sikkerhetssystemet til SandForce. Det er 32 GB som «mangler», eller fire hele minnebrikker. Hver av de fire kontrollerne reserverer en hel minnebrikke til sikkerhetsnettet «RAISE». Dette systemet passer på dataene dine slike at en hel minnebrikke kan dø, uten at du vil miste noen former for data. Hver kontroller trenger en minnebrikke, og der har du de fire som «mangler».

Minnet er forresten usynkront, om du lurte på det.

Siden dette er en SSD som er myntet på den mer profesjonelle biten av markedet, har den flere sikkerhetsfunksjoner. Om SSD-en mister strømtilgangen kan det fort bety at mye data forsvinner. Her har OCZ klemt inn en egen løsning som forhindrer trøbbel ved å lagre all metadata i en del av minnet som vil holde ut fra strømmen har gått, til all data som skal skrives er ferdig skrevet.

Testoppsett

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
ProsessorIntel Core i5 2500k
RAMG.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
StrømforsyningChieftec Nitro Series 750W
SkjermkortAMD Radeon HD 5670
HarddiskSamsung HD501LJ
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7 Pro