Til hovedinnhold
NyhetNå skal SSD-prisene ned

Dette er Indilinxs Everest-plattform

Åpner for billigere SSD-lagring, med TLC-teknologi.

Indilinx, produsent av SSD-kontrollere, annonserte i går kveld deres nye generasjon kontrollere under kodenavnet «Everest». Dette er produsenten som i stor grad introduserte produkter som faktisk fungerte i praksis, og som var relativt rimelig, tilbake i 2008 når SSD-er virkelig begynte å bli aktuelt for forbrukerne.

Samtidig som jeg og kollega Vegar trasket rundt på den store datamessen CeBIT tidligere i år, kom datoen da OCZ la ned hele produksjonen av minnemoduler. Det de i nesten et tiår hadde vært kjent for ble kastet til side, SSD-er var helt klar den nye greia. Før jeg hadde fått normal døgnrytme og ro i sjela etter stress-uka, ble målet med satsningen helt klar. OCZ kjøpte Indilinx.

Med Indilinx i stallen er OCZ mindre avhengig av eksterne kontroller-produsenter. De vil da bare måtte sørge for å få tilgang på billig og god NAND, minnet i en SSD. Oppkjøpet er noe som vil styrke OCZ over tid, og det skulle ta litt over fire måneder før det første tegnet på samarbeidet kom frem – en ny SSD-plattform.

Et lite utvalg av tidligere Indilinx-baserte SSD-er. Klikk for større versjon.

Kan gi langt billigere SSD-er

Indilinx passer veldig godt på å omtale nylanseringen som en plattform. Det er ikke bare snakk om en ny SSD-kontroller, selv om den naturlig nok er hovedmomentet ved nyheten. Det er også litt hurtigminne og et par sikkerhetskretser på plass.

Kontrolleren er SATA 6 Gbit/s-basert, noe som i bunn og grunn betyr at den følger dagens standarder. Den kan teoretisk overføre data dobbelt så raskt som den forrige generasjonen.

Det som virkelig er spennende er imidlertid en liten detalj. Kontrolleren støtter TLC, en liten forkortelse for «Tripple-Level Cell».

Den største utgiften ved produksjonen av en SSD er selve minnet. Hver enkelt minnebrikke koster produsentene fort en hundrelapp eller to. Hver eneste GB med lagringsplass er en solid utgift, og det er i stor grad det som påvirker utsalgsprisen. Dagens SSD-er benytter i stor grad MLC, Multi-Level Cell, mens noen benytter SLC, Single-Level Cell.

Med SLC kan du lagre én bit per celle, den minste digitale enheten. Med MLC kan du lagre to, noe som kort og greit betyr at produsentene får plass til dobbelt så mange GB på den samme minnebrikken, noe som dermed gjør at MLC-SSD-er teoretisk kan koste halvparten av SLC-SSD-ene.

Med TLC kan produsentene da klemme inn tre bit i hver celle, noe som teoretisk skulle bety at kostnaden kan synke med en tredjedel. Det er noen marginer og faste kostnader ved produksjonen av SSD-er som spiller i mot dette, så prisen vil trolig ikke synke fullt så mye. Dagens 120 GB-SSD-er koster rundt 2000 kroner, og vi ser for oss at prisen med TLC kan synke ned til rundt 1500 kroner.

Kontrolleren er forøvrig også bakoverkompatibel, så den støtter både SLC, MLC og TLC.

Endrer lagringsteknikken

Mange bit blir én page, 128 pages blir en blokk, mange blokker blir en plane. Mange planes blir en minnebrikke. Klikk for større versjon

Om du husker det vi forklarte i vår store SSD-guide, så samles hver enkelt bit i "pages", på totalt 4 KB. Bildet til høyre illustrerer hvordan den videre arkitekturen for SLC- og MLC SSD-er er lagt opp.

Dette er imidlertid noe vi ser at ikke vil fungere for TLC-SSD-ene. 4 KB er noe du ikke kan dele på tre. Det som kommer frem et annet sted i pressemeldingen som er sendt ut av OCZ, er at kontrolleren er optimalisert for filstørrelser mellom 4 KB og 16 KB, ved å samle eller dele disse til 8 KB. Det endrer ikke problemet, men det er iallfall klart at det vil gjøres endringer på hvordan en SSD lagerer data.

Everest er en plattform, så det følger med litt mer enn bare selve kontrolleren, som forøvrig består av to tokjernede ARM-prosessorer. Det er implementert støtte for opptil 512 MB hurtigminne, i form av 400 MHz DDR 3 DRAM. Et nytt sikkerhetsnett for «power fail» er også på plass.

Over til minnebrikkene så støtter plattformen produksjonsteknikker ned til 1x nm. Den er med andre ord godt rustet for fremtiden til NAND-markedet. Eller følger det naturlig nok med NCQ- og TRIM-støtte, samt både dynamisk og statiske algoritmer for at SSD-en slites jevnt. Garbage Collection er også på plass.

Fire av kontrollerne fra 2009

Vil yppe med SandForce

De fleste kontrollerne på dagens marked, med SATA 6 Gbit/s, støtter 166 MT/s (Mega Transfers). Indilinx har lagt lista hakket høyere, og leverer en kontroller som støtter 200 MT/s. Videre støtter kontrolleren opptil 1 TB med lagringsplass. Den har i likhet med SandForces nyeste kontroller 8 kanaler for å kommunisere med minnet, og den kan føre samtaler med to minnebrikker parallelt på hver kanal.

Indilinx oppgir videre at kontrolleren skal ha en sekvensiell skrive- og leseytelse på 500 MB/s. De sier videre at enheten er optimalisert for skriving av små filpakker, uten at noen konkret ytelse er oppgitt.

Det trekkes også frem at Everest kommer med en algoritme som skal senke oppstartstiden til maskinen din med 50 %.

Tilgjengelighet og pris

Når SSD-er basert på Everest-plattformen blir tilgjengelig og hva de vil koste er noe vi foreløpig ikke vet. Vi ser imidlertid for oss at OCZ vil bli de første som selger Everest-SSD-er, men de skal også la en rekke andre produsenter få slippe til.

Everest er nå tilgjengelig for OEM-leverandører som ønsker å kvalitetssikre produktet. Dette er ett av de siste utviklingsstegene, så vi skal ikke utelukke at slike SSD-er blir å finne innen året er over.

(Kilde: Pressemelding)

annonse