Til hovedinnhold

Nå må svenskene betale TV-lisens på PC-er og nettbrett

SVT utvider sendingene til Internett.

SVT Play

Sveriges statlige TV-kanal SVT gjør nå alle TV-sendingene tilgjengelig på Internett. Det forteller administrerende direktør, Eva Hamilton, ifølge DN.se.

SVT blir finansiert via en obligatorisk avgift for alle som eier TV-er med tunere. I 2007 ble loven om avgiften gjort såkalt teknologinøytral, det vil si at alle apparater som kan ta inn TV-signaler i teorien skal avgiftslegges.

Når SVT legger ut alle sine sendinger på nett i februar, blir altså PC-er og nettbrett avgiftspliktige. TV-løse svensker med slike enheter må dermed betale lisens.

Bakstreversk

Torgeir Waterhouse.Foto: Erlend Bjørtvedt

Direktør for Internett og nye medier hos IKT Norge, Torgeir Waterhouse, mener at tiltaket er bakstreversk. Ifølge ham vitner det om et ønske om å hente inn penger som ikke er tilpasset den nye digitale hverdagen.

– Nettbrett og PC-er avviker såpass mye fra tradisjonell TV, at dette er noe de burde revurdere. Hvis SVT tvinges til å tenke nytt angående lisensen, må de vurdere hele systemet i stedet, sier Waterhouse til Hardware.no.

TV-lisensen i Sverige har vært diskutert tidligere. I høst konkluderte et utvalg med at TV-lisensen burde forsvinne, og bakes inn i skatten. Dette har foreløpig ikke blitt iverksatt.

Dagens ordning innebærer en avgift på opptil 173 svenske kroner i måneden per husholdning med apparater som kan motta TV-sendinger.

– Ingen dramatisk økning

– Dagens lovgivning innebærer at du må betale lisens for alle apparater som kan motta TV-sendinger. Over 90 prosent av husholdningene har allerede TV, så dette kommer ikke til å bety at det plutselig blir mange nye mennesker som må betale, sier Eva Hamilton til DN.se.

Ifølge Torgeir Waterhouse er det antakelig riktig at SVT ikke vil få inn nye, store summer på tiltaket. Det blir derfor mye byråkrati for liten fortjeneste.

– Det gjelder spesielt hvis de bestemmer seg for å utvide det hele, og det er ikke bra. Tenk for eksempel hvis du må oppgi hva du heter og hvor du bor når du skal kjøpe nettbrett. Det burde ikke være en avgift på dette, mener han.

Når det gjelder mobiltelefoner, kan kommunikasjonssjef Johan Gernandt fra det lisenansvarlige selskapet Radiotjänst i Kiruna berolige:

– Spekteret av mobiltelefoner er svært bredt, og vi kan ikke se at de først og fremst brukes til å ta imot TV-sendinger, sier han til Computer Sweden.

Radiotjänst har ikke samme syn når det gjelder bærbare og stasjonære datamaskiner, ei heller nettbrett.

Tilbake til tegnebrettet

Torgeir Waterhouse syns SVT kunne ha gått for en annen praktisk løsning, eller revurdere hele lisenssystemet:

– De kunne blant annet lagt en avgift på TV-appen for de som måtte ønske å bruke den. De burde uansett finne en annen ordning, sier Waterhouse, som mener at myndighetene burde finne løsninger som fungerer i vår tid.

– Det er lett å se for seg at dette er en god løsning med tanke på en stillestående TV med et klart formål, men dette er ikke holdbart for andre enheter som ikke primært er ment for TV-titting. De må gå tilbake til tegnebrettet for hele finansieringsmodellen.

Din mening

Hva syns du om den svenske ordningen? Kunne en lignende modell være aktuell for Norge? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Hardware.no er i kontakt med Kulturdepartementet for kommentarer til saken.

(Kilder: DN.se, SweClockers, Computer Sweden)

annonse