Til hovedinnhold

I dette boligfeltet har alle fått gigabredbånd

Slingrebekk i Hurum kommune er jazzet opp av Altibox.

Google Maps og Shutterstock

Det ser kanskje ut som et klassisk nybyggerfelt, plassert i Hurum kommune rundt 40 minutter fra Oslo, men likevel er det én detalj som skiller Slingrebekk fra de fleste andre boligfelt. Husstandene her har siden slutten av desember hatt fiberbredbånd på én gigabit i sekundet, både opp og ned.

– Byggefeltet Slingrebekk i Hurum markerer bare begynnelsen på vår fartsøkning i Norge, sier produktdirektør Øyvind Lundbakk i Altibox.

Det hårete målet til Altibox er at alle kundene skal kunne handle gigabitlinje i 2016, dersom de selv ønsker det. Selskapet har derfor testet en slik type nett på større boligfelt enkelte steder i Norge.

Høster erfaringer

Gigabittilbudet er normalt sett ganske dyrt, men det er ikke tilfellet for de 125 husstandene i Røyken. Der får de nå tilbud om å fortsette med den lynraske nettet til bare 599 kroner i måneden.

Det er én veldig enkelt grunn til at kundene får fortsette til en såpass lav pris:

– Vi ønsker å gjøre oss noen erfaringer med høyhastighetsbredbånd i utvalgte områder etter samme modell som Google. Samtidig er vi opptatt av å kartlegge hvordan fibernett skaper endring i kundenes liv, sier Jon Birger Ellingsen, direktør kommunikasjon, marked og forretningsutvikling i Viken Fiber.

Med andre ord skal Viken Fiber, som er et Altibox-eid selskap, høste erfaringer for å se hvordan de kan legge opp løpet for resten av landet.

Hva den endelig prisen blir er enda ikke fastsatt, men ifølge Lundbakk skal den være konkurransedyktig.

Rogaland var først ute

Selv om Slingrebekk er tidlig ute med gigabit-nettverk er de ikke først. Hjelmeland kommune i Rogaland ble i sin tid nemlig valgt ut som Altibox' første prøvekanin for neste generasjons høyhastighetsnett.

Innen 2015 er omme drømmer Lyse Fiber om at samtlige av selskapets 60 000 kunder i Rogaland skal ha tilgang på gigabit.

Selv om du hverken bor i Slingrebekk eller Hjelmeland er ikke alt håp ute. Et nytt prosjekt er under oppseiling i Bergensområdet, og Altibox melder at flere testprosjekter er på gang. Akkurat hvor disse kommer er ikke klar i skrivende stund.

Langt over Regjeringens ønsker

I forbindelse med regjeringsskiftet som fant sted i høst, la Høyre og FrP frem en politisk plattform som viste hvilken kurs de ville følge i de kommende fire årene.

Én av de mer spennende detaljene var et mål om å sikre hele landet høyhastighetsbredbånd, med en ytelse på 100 Mbit/s innen 2017. Med gigabitnett snakker vi om en tidobling av dette, og noe som er langt over det folk flest har.

Se alle IT-lovnadene den nye regjeringen har gitt deg:
Lover alt alle skal få superbredbånd »

(Kilde: Lyse Fiber)

annonse