Til hovedinnhold

Her er Altibox' splitter nye dekoderløsning

Anonserte et helt nytt TV-grensesnitt.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hardware.no/Stavanger: 330 000 husstander får enten TV, Internett eller begge deler fra Altibox i dag – og nå skal samtlige TV-kunder få en real oppdatering av både dekoderen, PVR-en og ikke minst TV-grensesnittet.

Foran et lite knippe journalister kunne selskapet denne uken avduke den nye dekoderløsningen. Det rulles ikke ut til kundene før mot slutten av året, men pakken selskapet da kommer med har en solid porsjon nyheter å skilte med.

– Dette har krevd veldig mye arbeid, det har tatt ekstremt mye av oss. Vi har vært veldig nøye på designen. Boksen skal være liten, den skal være nett og den skal passe inn i stua, sier produktdirektør Øyvind Lundbakk.

– Den nye PVR-boksen er hjernen, og kan også kobles rett opp til TV-en. Rundt omkring i huset setter du de små zapperne – boksen som tar seg av for eksempel kanalvalget – og så snakker de sammen. Hvis du for eksempel tar et opptak kan du se det uavhengig av hvilket rom du befinner deg i, og hvis du vil gå på Netflix kan du gjøre det via den samme boksen, forteller han.

Todelt løsning

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Altibox har altså valgt å gå for en todelt løsning, og de to boksene kan brukes på tre forskjellige måter. Vil du bare se på TV og hente inn nettjenester som Netflix, uten opptaksfunksjon, holder det med den lille zapperen som følger med som standard. Ønsker du opptaksfunksjon og bare har én TV i huset, kan du gå for PVR-boksen og få de samme funksjonene i tillegg til opptak.

Om du har flere TV-er i huset og samtidig ønsker opptak, er systemet bygget slik at du kan stue vekk den store PVR-boksen og installere de små boksene på hver TV. PVR-boksen vil da fungere som hjernen i systemet, og deler opptakene sine med alle de små zapperne.

Plattformen har full støtte for 4K-oppløsning opp mot resten av Altibox-plattformen, men per i dag er ikke støtten direkte innebygget i brikkesettet:

– 4K er en naturlig evolusjon inn i plattformen. Vi lanserer ikke første versjon med 4K-brikkesett, fordi brikkesettene ikke finnes. Men plattformen er skrudd sammen på en slik måte at det er enkelt å sette inn en 4K-brikke senere, sier Jarle Johnsen, leder for IPTV i Altibox.

Kan håndtere hele 15 TV-strømmer

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Selv om vi ikke har fått sett en live-demonstrasjon av løsningen, lover Altibox at dekoderne skal være veldig kvikke. På innsiden sitter det som i dag er den nyeste prosessoren fra Broadcom. Siden løsningen er IP-basert, og ikke går via tunere, er den i stand til å gjøre hele seks samtidige opptak - i tillegg til at du kan se på fire direktestrømmer med TV. Totalt sett skal boksen kunne håndtere hele 15 bildestrømmer inn.

Den ovale designen til boksene er utviklet av Altibox selv, etter at selskapet holdt en serie med fokusgrupper for å se hva som ble oppfattet som lekkert, nett og stuerent blant kundene.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

– Fremfor å ta et industrielt design slik andre har valgt, har vi laget vår egen design tilpasset det norske markedet. Det er Pace som lager boksen. Pace lager «jernet» for oss, men det er også de som har laget både programvaren og mellomvaren, forklarer Lundbakk.

Boksene er trådløse, og har støtte for det ekstra raske ac-nettverket. Denne standarden benytter seg også av 5 GHz-båndet, som normalt har mindre forstyrrelse enn det tradisjonelle 2,4 GHz-båndet. Om du vil kan du også kable den opp via en gigabitport, og det er støtte for strømming via både Airplay og Chromecast. Digital lydutgang er på plass, i form av en TOS-link.

sitat"Vi har pusset opp hele portalen, og fjernet mye av det gamle"

Blir du forvirret av hva de forskjellige frekvensene egentlig betyr?
De er en del av den usynlige oppfinnelsen som styrer absolutt alt » (Ekstra)

PVR-boksen har som standard en kapasitet på en hel terabyte, men om du vil er det fullt mulig å bytte ut denne:

– Vi vet at mange liker å kunne bytte harddisken selv, så det er mulig, sier Lundbakk.

I tillegg kan du koble til eksterne harddisker for å utvide kapasiteten, både via to USB-porter og én eSATA-port.

Nytt grensesnitt

Dagens løsning for filmleie. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Å bytte ut dekoderboksene er ikke det eneste Altibox har planlagt å gjøre. Med de nye dekoderne følger det også en helt nytt grensesnitt, og en rekke nye funksjoner.

– TV-opplevelsen er ikke bare for hele familien, men for individet. Når du ser på noe skal det være veldig enkelt å ta opp alle de programmene som er relatert til det programmet. Ser du mange filmer, vil systemet lære seg hva du liker, og foreslå filmer. Dette henger også sammen med nettbrettet ditt, som vil la deg styre hele TV-opplevelsen, sier Lundbakk. Det er nemlig nettbrettet som skal være den nye fjernkontrollen.

Altibox' leder for underholdning, Sven Aronsen, viser frem den nye portalen. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Altibox' leder for underholdning, Sven Aronsen, stemmer i:

– Vi har tatt dette opp til neste generasjon. Vi har pusset opp hele portalen, og fjernet mye av det gamle.

«Portalen» de to sikter til er den delen av grensesnittet som til enhver tid vil legge seg til venstre på skjermen. Her finner du TV-guiden, topplister, filmleie og alle andre tilleggstjenester- og informasjon som følger med Altibox-pakken.

I tillegg får du «My TV», som vil legge seg til høyre på skjermen. Her kan du kort fortalt lage din egen TV-kanal, ved å samle opp favoritt-lister basert på innhold som ligger på PVR-en, eller fra tredjeparter som Netflix. Funksjonen som lar deg se lineær TV tilbake i tid, er nå oppgradert fra to til tre timer, og Altibox jobber opp mot rettighetsbransjen for å få utvidet dette til lengre tidsperioder. Flere av konkurrentene tilbyr opptil syv dagers tilbakespoling i dag.

Har du Altibox i dag vil du få det nye og moderne grensesnittet, med bedre samspill opp mot TV Overalt-løsningen. Velger du å oppgradere til den nye dekoderen, vil det vanke en helt ny portal, ny funksjonalitet og et mer sømløst samspill med TV Overalt, som ikke vil rulles ut på dagens dekoder.

Selv om Altibox nå har lettet på sløret og fortalt om den nye dekoderløsningen, er det en liten stund til boksene dukker opp hjemme hos deg. I årets siste kvartal skal de sendes ut til en rekke testpiloter, før den rulles ut neste år. Prisen er ikke kjent, men Altibox bekrefter at PVR-en blir et leieprodukt etter samme forretningsmodell som i dag.

En TV kan gjøre langt mer enn å bare vise tradisjonelle TV-sendinger:
Slik gjør du den til det ultimate underholdnignssenteret »

For en veldig billig penge kan du strømme alt innhold til TV-en:
Googles Chromecast er årets enkleste kjøp »

Vi gjør oppmerksom på at Altibox dekket reisen til Stavanger.

annonse