Nyhet

– Nvidias nye GeForce kommer snart

Neste generasjons GeForce-kort skal være rett rundt hjørnet.

Siden i fjor vår, da sløret ble dratt vekk fra Nvidias neste generasjons kjernearkitektur «Maxwell», har selskapet vært svært ordknappe om teknologien den skal by på. Vi har imidlertid lenge visst at Maxwell var planlagt for i år, og nå kan det se ut som vi får hilse på den riktig så snart.

Allerede 18. februar vil nemlig Nvidia lansere et GeForce GTX-skjermkort med Maxwell-kjerne ombord, forteller kilder til nettstedet Sweclockers. Det er dog ikke snakk om noen helt ny serie skjermkort, melder nettstedet; ryktene skal istedet ha det til at det blir GeForce GTX 750 Ti som blir det aller første med Maxwell-kjerne.

Kan ta i bruk mye mer minne

Dette veikartet fra Nvidia viser at Maxwell skal komme på markedet i løpet av 2014.Foto: Nvidia

Det aller mest interessante med Maxwell-kjernen, sammenliknet med Kepler-kjernen som driver de aller råeste GeForce GTX 700-skjermkortene i dag, har til nå vært måten den organiserer minne på.

Nvidia har nemlig selv bekreftet at Maxwell-grafikkprosessorer ikke vil være begrenset til å bruke den begrensede mengden GDDR-minne på skjermkortet. Istedet vil de også få tilgang til det selve datamaskinens langt romsligere DDR-minne.

Dette er noe Nvidia kaller «Unified Virtual Memory», og vil kunne være til stor hjelp i tilfeller hvor grafikkprosessoren bare trenger store mengder minne, uten at det trenger å være så raskt som overhodet mulig.

Beholder gammel prosess

GeForce GTX 750 Ti vil etter ryktene å dømme få kjernen sin produsert på 28 nm produksjonsteknikk, som er det samme de fleste skjermkort i dag lages med. Dette er til tross for at brikkefabrikantene begynner å nærme seg klare til å levere silisium bygd på 20 nm-produksjonsteknikk, som vil gjøre hver enkelt transistor i kjernen fysisk mindre, og dermed tillate flere transistorer på like stort område som før.

Nettstedet Techpowerup spekulerer på om dette kan skyldes at Nvidia ønsker å teste ut hvordan Maxwell duger på en velutprøvd prosess før de tar steget over på både større og mer tettpakkede brikker.

Denne hypotesen får i alle fall oss til å tenke tilbake til da ryktene surret om Kepler, og GeForce GTX 680 skulle lede an overgangen til 28 nm-produksjonsprosess. Hvis Nvidia ikke har endret praksisen sin dramatisk siden den gang, kan det altså hende at selskapets første skjermkort bygd på den nye prosessen blir et GeForce GTX 880.

Skal komme med egen prosessor ombord

Etter Maxwell kommer Volta, som skal stable skjermkortets minne rett på kjernen.Foto: Nvidia

Selv om den første Maxwell-kjernen skulle vise seg å bli bygd på en gammel produksjonsprosess, vil det ifølge ryktene ikke bare være snakk om en ny arkitektur. Innebygd i kjernen på enklelte Maxwell-skjermkort skal det også havne en av Nvidias nye Denver-prosessorer.

Denver er navnet på en «vanlig» ARM-basert 64-bits prosessorarkitektur, som vi blant annet finner i Nvidias nye Tegra K1-brikke. Meningen med dette skal ifølge Sweclockers være at data som behandles av grafikkprosessoren ikke skal måtte ta en omvei ut av skjermkortet og via datamaskinens prosessor.

Dersom dette stemmer vil det være gode nyheter for både CUDA-utviklere og alle som liker å bruke GeForce-kort, men sverger til OpenCL. GPGPU-oppgaver skal nemlig få et betydelig løft ved å slippe å ta denne omveien.

Tregere enn GTX 660?

Det er dog ikke bare i Sverige at man har fått tilgang til informasjon om den kommende kjernen. Det kinesiske nettstedet Coolaler mener faktisk å ha fått tak i et vaskeekte eksemplar av GeForce GTX 750 Ti, og ifølge deres tester skal det kommende skjermkortet yte mellom 10 og 20 prosent svakere enn gode gamle GeForce GTX 660.

Nettstedet melder blant annet om at de har klart å presse ut 4019 poeng fra 3DMark Fire Strike-testen. Til sammenlikning oppnådde vårt GeForce GTX 650 Ti Boost 3845 poeng her, mens Nvidia GeForce GTX 760 klarte å hale i land 5653 poeng.

Nå skal det også påpekes at driverne til nye skjermkort knapt lar dem yte så godt som de kan selv den første tiden etter lansering – og dersom ryktene stemmer er fortsatt nesten en måned til GeForce GTX 750 Ti kommer ut.

Vil du få beskjed om når GeForce GTX 750 Ti er lansert?
Det kan du enkelt gjøre ved å melde deg på prisvarsel i Prisguiden »

Les også
Slik tror vi Nvidias neste toppskjermkort blir
Les også
AMD kommer ikke med ny skjermkortkjerne i år
Les også
Her viser Nvidia-toppsjefen frem neste GeForce-prosessor
Les også
Straks kan det komme helt nye skjermkort fra Nvidia
Les også
Dette er vinneren av skjermkortåret 2013
Les også
Asus GeForce GTX 650Ti BOOST DirectCU II OC (2-way SLI): Disse to skjermkortene er vårt nye favorittoppsett
Les også
Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST 2GB: Dette skjermkortet hører hjemme i stua
Les også
Slik skal Nvidias neste topp-skjermkort bli
annonse