Til hovedinnhold

AMD slipper prosessor med 16 kjerner

«Threadripper» er beregnet på de aller heftigste PC-riggene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det «ekstreme» prosessorsegmentet har lenge vært dominert av Intel, som blant annet har lansert nye tikjerners prosessorer den siste tiden. Nå tar konkurrenten AMD grep for å hevde seg i det øverste segmentet, kan man lese i en ny pressemelding fra selskapet.

AMD skal nemlig lansere en prosessor med hele 16 kjerner og 32 tråder. Brikken har fått navnet Threadripper og retter seg mot det såkalte HEDT-markedet (High-End Desktop), altså det øverste PC-segmentet.

Slippes til sommeren

Threadripper tilhører altså den nye Ryzen-familien og baserer seg på AMDs nye 14-nanometers Zen-arkitektur. Utover dette har ikke AMD ennå sluppet så mange tekniske detaljer om den nye kraftpluggen, men vil kunngjøre mer på den kommende Computex-messen.

Nettstedet Tweaktown publiserte imidlertid nylig flere lekkede detaljer om AMDs nye satsing. Ifølge disse opplysningene har Threadripper-brikken støtte for firekanals DDR4-minne, TDP på 180 watt og benytter 4094 pin SR3-sokkel. Den nye prosessoren skal ifølge AMD lanseres til sommeren, men har ennå ikke fått en spesifikk slippdato.

AMD

Avslørte også første Vega-skjermkort

Av andre nyheter kunne AMD også avduke sitt første skjermkort basert på den nye Vega-arkitekturen, som får navnet Radeon Vega Frontier Edition. Dette får 4096 streamprosessorer, en omtrentelig ytelse på 13 teraflops og er beregnet på tunge oppgaver innen kunstig intelligens og design. Kortet skal slipes i løpet av andre kvartal.

Ellers hinter AMD om at oppfølgeren til Vega-arkitekturen skal hete «Navi», som vil være basert på 7 nanometers produksjonsprosess. Selskapet avslørte også at oppfølgeren til dagens Zen-arkitektur også skal ta steget ned til 7 nanometer med Zen 2 og Zen 3.

Flere detaljer om alle planene til AMD vil vi altså få servert på den kommende Computex-messen, som går av stabelen i Taiwan den 30. mai.

Krigen er i gang i ekstremsegmentet: Ifølge ryktene skal Intel nå også lansere nye Core-prosessor med mange kjerner »

annonse