Til hovedinnhold

Asus' nye spillbærbare setter hele tre verdensrekorder

Først ute med AMDs Ryzen-prosessor, åtte-kjerner og grafikkløsningen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Taipei/Tek.no: «...Og selskapets kraftige spillbærbare kommer selvsagt pakket med nyeste generasjon Intel i7...», er vi nærmest på automatikk blitt vant til å skrive i våre bærbartester. Det går det imidlertid ikke lenger an å gjøre nå som AMD har annonsert at deres Ryzen-prosessorer er klare for å rykke inn i mobile enheter som bærbare og hybrider.

Og, vi skulle faktisk ikke lenger enn til Asus' stand på Computex-messen før vi fant det som skal være verdens første spillbærbare med en AMD Ryzen-prosessor på innsiden.

Første spillbærbare med Ryzen og åtte kjerner

Selskapets ROG Strix GL702ZC, som maskinen heter, byr derimot ikke på en mobil Ryzen-prosessor – eller en såkalt «Raven Ridge» APU som selskapet annonserte på sin Computex-pressekonferranse – men overraskende nok en fullblods «Ryzen 7 1700» med åtte kjerner.

Dermed fyrer AMD og Asus i gang «oktacore-æraen» for spillbærbare, som frem til nå har stått fast ved fire kjerner med Intels Core i-prosessorer.

Asus' ROG Strix GL702ZC er verdens første AMD Ryzen-baserte spillbærbare. Prosessoren får følge av et RX 580 4GB-grafikkort fra samme produsent.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prosessoren er klokket til 3 GHz, men kan «Boostes» opp til 3,7 GHz ved behov og dersom kjølingen tillater det. De åtte kjernene har to tråder hver, og det totale strømforbruket lander på omtrent 65 watt TDP.

Som vi skrev i vår test av prosessoren er den rask til å få unna oppgaver som er optimalisert for å ta i bruk alle dens åtte kjerner, men i blant annet spill, hvor dette ikke er tilfelle, dankes den konsekvent ut av selv rimeligere firekjernede Intel-prosessorer. Dermed kan det altså virke noe søkt å plassere en Ryzen-prosessor i en bærbar spillmaskin, men for eksempel strømming av spilløkter og videorendering er i alle fall oppgaver hvor prosessoren skal hevde seg. Åtte kjerner er også mer fremtidsrettet enn fire kjerner, der morgendagens spill garantert vil optimaliseres bedre for dette.

Dersom du ikke føler behovet for en åtte-kjerners prosessor lar Asus deg også velge mellom 6-kjerneren Ryzen 5 1600 eller firekjerneren Ryzen 3 1200. Sistnevnte blir tilgjengelig fra i høst.

Asus bemerker at overklokking, som skrivebordsprosessorene åpner for, ikke blir mulig i deres GL702ZC grunnet formfaktoren og hensynet til temperatur og kjøleløsning.

AMD leverer grafikken også

ROG Strix GL702ZC har identisk design som mange av Asus' øvrige Intel-baserte modeller med Nvidia-grafikk. Kun innmaten er ny.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som om ikke Ryzen og åtte kjerner var nok kan AMD og Asus krysse av for enda en «first» med ROG Strix GL702ZC. Maskinen er nemlig den første som byr på et dedikert AMD-grafikkort på flere år, og det nærmere bestemt det Polaris-baserte RX 580 med 4GB minne.

Vi har ingen detaljer om hvordan den mobile versjonen av RX 580 yter, men med tanke på at grafikkortet trekker en del strøm i sin stasjonære variant er det bare å forvente at både strømforbruk og ytelse er lavere i en bærbar.

Uansett skal grafikkortet kunne drive GL702ZC sitt 17,3-tommers Full HD IPS-panel med 75- eller 120Hz uten problemer. En tredje konfigurasjon med et 4K 60Hz-panel blir dessuten tilgjengelig, og FreeSync er standard med alle valgene.

Ellers er alt som normalt

Utvendig er ROG Strix GL702ZC identisk med mange av selskapets øvrige Intel-baserte modeller med Nvidia-grafikk, så noen stor revolusjon innenfor design og konstruksjon av spillbærbare betyr altså ikke Ryzen-plattformen. Med en vekt på like over tre kilo og en tykkelse på 3,4 cm snakker vi altså ikke om noen utfordrer til Nvidias Max-Q-designede «ultratynne» spillbærbare, men så legger også sistnevnte seg i et helt annet prisleie, regner vi mer.

De øvrige spesifikasjonene er også relativt standard opplegg. Vi finner inntil 32 GB DDR4 2400 MHz-minne og en M.2 NVMe-SSD med kapasitet på inntil 512 GB. Plass til ekstra lagring, enten i form av en SATA-HDD eller en SATA-SSD, er det også.

Lansering for ROG Strix GL702ZC er berammet til sensommeren og ingen pris er avslørt enda.

Dette var det viktigste AMD lanserte under Computex:
Ryzen for bærbare, 16-kjerners Threadripper og RX Vega-dato »

annonse