Til hovedinnhold

Norske toppolitikere nominerer Snowden til Nobels fredspris

To stortingsrepresentanter vil hylle den berømte varsleren.

The Guardian

Det er mange og delte meninger om den verdenskjente varsleren Edward Snowden, hvis lekkasjer har avdekket et nærmest allstedsværende NSA og skapt diplomatiske spenninger mellom USA og EU.

Som vårt søsternettsted Teknofil meldte i desember har en tidligere CIA-direktør uttalt at Snowden «burde henges» for forræderi, mens man på den andre siden også finner tallrike sympatisører, ikke minst her i Norge.

Nominert til fredsprisen av SV-ere

Blant dem finner vi stortingsrepresentantene Bård Vegard Solhjell og Snorre Valen fra Sosialistisk Venstreparti, som ifølge avisene Bloomberg og Washington Post nå har foreslått Edward Snowden som kandiat til intet mindre enn Nobels fredspris for sine gjerninger.

Bård Vegar Solhjell (t.v.) og Snorre Valen mener Snowden fortjener Nobels fredspris.Foto: Stortinget

Solhjell og Valen mener Snowden fortjener den gjeve prisen fordi avsløringene hans i stor grad har forårsaket viktige endringer i samfunnet i ettertid.

– Den offentlige debatten og de politiske endringene som har fulgt i kjølvannet av Snowdens varslinger har bidratt til en mer stabil og fredelig verdensorden, skrev de to stortingsrepresentantene i nominasjonsbrevet.

Samtidig benekter ikke SV-erne at Snowden også har skadet sikkerhetsinteressene til flere land på kort sikt, og overfor Bloomberg sa representantene at de heller ikke nødvendigvis støtter alle avsløringene.

Det hvite hus ikke fornøyd

Sikkerhetspolitisk talskvinne for Det hvite hus, Caitlin Hayden, reagerte ikke videre positivt på nominasjonen og sa at Snowden heller burde returneres til USA så snart som mulig for å bli stilt for retten som en forbryter.

Selv om en fredsprisnominasjon av Edward Snowden har potensiale til å forsure forholdet mellom norske og amerikanske myndigheter, tar Solhjell og Valen dette med knusende ro.

– USA er et av de frieste og mest demokratiske samfunnene i verden. Jeg føler meg trygg på at en fredspris til Snowden ikke vil påvirke forholdet mellom USA og Norge, skrev Valen i en e-post til Bloomberg.

Sjansen for at Snowden faktisk vinner prisen er nok ikke veldig stor. Det totale antallet nominerte til fredsprisen er som regel ganske høyt, med 256 kandidater i 2013. Utdelingen finner sted den 10. desember i Oslo hvert år.

I mellomtiden fortsetter avsløringene: Nå må du passe på hvilke YouTube-filmer du kikker på »

(Kilder: Bloomberg, via The Verge, Washington Post)

annonse