Til hovedinnhold

USA er svært skuffede over russisk Snowden-asyl

Obama vil avlyse et planlagt møte med Putin.

spirit of america/Shutterstock

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått innvilget asyl i Russland. Dette var etter over én måned med hardt press fra USA om å få han utlevert, og drøssevis av asylsøknader fra Snowden for å holde seg unna USAs lange armer. Han har også søkt om asyl i Norge, en søknad som ble avvist.

Nå som asylsøknaden i Russland har blitt godkjent, har amerikanerne svart med både sinne og skuffelse. En talsperson for det hvite huset, Jay Carney, uttalte at de er "ekstremt skuffede" over avgjørelsen, og antydet at den amerikanske presidenten Barack Obama kunne komme til å stille inn et tidligere planlagt møte med den russiske presidenten Vladimir Putin, skriver IDG.

– Et slag i ansiktet på alle amerikanere

Senatoren John McCain har også noe å si om saken:

– Russlands håndtering av saken er skammelig, og et bevisst forsøk på å latterliggjøre USA. Det er slag i ansiktet på alle amerikanere. Nå er det virkelig på tide å vurdere vårt forhold til Putins Russland, forteller han til The Guardian.

Hans forslag til "motangrep" er blant annet å utvide den såkalte Magnitsky-loven for å begrense handlingsrommet til russiske tjenestemenn i USA, få Russlands naboland Georgia inn i NATO samt å implementere amerikansk rakettforsvar i Europa.

Ifølge The Guardian skal Russlands avgjørelse om å innvilge asyl til Snowden ha kommet som en overraskelse for USA, som ikke hadde fått noen form for forhåndsvarsling fra russerne.

Den kommende tiden blir mildt sagt spennende å følge.

Snowden er nemlig en høyst ettersøkt mann i USA:
Det er ham som avslørte det topphemmelige overvåkningsprogrammet Prism »

annonse