Til hovedinnhold

Nå er det snart slutt på Java i Google Chrome

Gjør det stadig vanskeligere for brukerne, før støtten kuttes helt ut.

Nå er vi ett skritt nærmere at det er null støtte for Java i nettleseren Chrome. Utviklergjengen bak nettleseren har nå for alvor startet nedtellingen, og melder om en serie med trinn, før det er over og ut i september 2015.

Planene ble først omtalt i september i fjor, og det var mange som virkelig satte pris å se at Java-støtten skulle forsvinne.

Nå er det ikke bare Java som forsvinner fra Chrome, men alle plugins som baserer seg på det såkalte «Netscape Plug-In API»-tillegget som alle nettlesere har støttet siden 90-tallet. Blant de mest utbredte applikasjonene som er avhengige av NPAPI i dag, finner vi Microsofts Silverlight, Unity, Facebook sin videochat og Googles eget Earth-tillegg.

Det blir stadig vanskeligere for brukerne

Selv om det altså tar to år fra det først ble varslet og til det faktisk blir gjort har det skjedd mye underveis. Det har blitt lagt stadig flere kjepper i hjulene på brukerne.

Situasjonen i dag er at Google Chrome støtter NPAPI-baserte plugins, men at støtten må aktiveres aktivt av brukeren selv. Unntatt fra dette er en serie med plugins som står på en egen hvitliste, som da altså får kjøre uansett.

I januar vil denne hvitlisten forsvinne helt, og skal du kjøre en NPAPI-basert plugin må du selv inn å aktivere støtten for hver enkelt plugin.

Bare disse grepene i seg selv har gjort at bruken av plugins har falt dramatisk. Java-bruken har for eksempel gått fra 8,9 prosent i september 2013 til 3,7 prosent i oktober 2014. Google Earth har på sin side stupt fra 9,1 prosent til 0,1 prosent nå i oktober.

I april fjernes støtten

I april 2015 blir det enda kjipere for de NPAPI-baserte programsnuttene. Da fjernes støtten fra Chrome, og alle NPAPI-plugins deaktiveres i Chrome Web Store. Likevel vil det være mulig å overstyre dette, og midlertidig aktivere NPAPI på nettleseren, for de som virkelig vil eller er helt avhengige.

Når det står september 2015 i kalenderen er det likevel helt slutt. Da fjernes NPAPI fullt ut, og det er ingen muligheter til å få støtten tilbake.

Innen denne tid burde de aller fleste, om ikke alle, plugin-leverandørene ha greid å lage nye plugins basert på dagens standarder.

Lurer du på hvilken nettleser som er kjappest?
Vi har testet fire nettlesere – én skiller seg ut »

(Kilde: The Chromium Blog)

annonse