Til hovedinnhold

Google tvinger Java ut av nettleseren

En rekke andre nettlesertillegg må også se seg om etter nye hjem.

Selv om utviklerne bak Java i lang tid har lovet bot og bedring for de mange sikkerhetsfiaskoene som har rammet plattformen, ser det nå bare ut til å gå én vei for nettlesertillegget. Fra neste år tar nemlig Google steget helt ut og blokkerer like så godt tillegget fra å kjøre i sin Chrome-nettleser.

Ikke bare Java

Selv om det i hovedsak er Java-blokkeringen folk vil merke til neste år, er ikke Googles intensjon først og fremst å hindre folk i å bruke tjenester som baserer seg på Java. De skal faktisk kvitte seg med flere irritasjonsmomenter også.

Nærmere bestemt skal samtlige nettlesertillegg bygget ved hjelp av det såkalte «Netscape Plug-In API»-tillegget som alle nettlesere har støttet siden 90-tallet, bort. Blant de mest utbredte applikasjonene som er avhengige av NPAPI i dag, finner vi Microsofts Silverlight, Unity, Facebook sin videochat og Googles eget Earth-tillegg.

På grunn av populariteten til disse tilleggene vil Google gjennomføre blokkeringen i to bølger. I januar vil de hive ut samtlige NPAPI-tillegg utenom de overnevnte, før de mot slutten av neste år fjerner samtlige nettlesertillegg som bruker NPAPI for godt.

I perioden mellom de to bølgene vil det dog være mulighet for å manuelt overstyre blokkeringen, om du er helt avhengig av et tillegg Google har bestemt seg for å fjerne.

Som en sveitserost

Grunnen til at selskapet nå går til dette skrittet er enkel: Nettlesertillegg basert på det gamle NPAPI-tillegget har i senere år fungert som lokkemat for sikkerhetshull i alle verdens nettlesere. I tillegg er de direkte årsak til utallige nettleser-krasj og lite responsive Internettsider.

En annen av storsynderne når det kommer til ustabilitet er også den mest utbredte, nemlig Adobe Flash. Men Flash ser i denne omgang ut til å være fredet av Google, da det for Chrome ikke kjører via NPAPI-tillegget, men har innebygget støtte i nettleseren.

Fremover ser Google for seg at de populære nettlesertilleggene blir erstattet av applikasjoner som er laget ved hjelp av den mer stabile og optimaliserte HTML5-plattformen. Blant annet har Netflix, som i dag bruker Silverlighet for å strømme videoinnhold, allerede uttalt at de ønsker å gå over til denne mer moderne plattformen for sine tjenester.

I tillegg til at Google nå setter en rakett i stumpen på utviklere som tviholder på gamle teknologier, følger Mozilla forsiktig bak dem. Fra og med utgivelsen av Firefox 26 i desember planlegger også de å blokkere enkelte nettlesertillegg.

Om du ikke vil vente, er det ikke noe problem kvitte seg med Java selv:
Med disse triksene kan du slippe Java for alltid »

(Kilder: Chromium Blog, G Hacks)

annonse