Tek.no

Guide Nettleserguiden – oktober

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.

9 Okt 2014 18:00

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blir helt essensielt.Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 38, og er dermed oppdatert siden forrige runde. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox fått en mindre oppdatering, og versjonsnummeret har nå kommet til 32.0.3.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har fått en mindre oppdatering siden forrige runde, og ligger nå på versjonsnummer 11.0.12.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har ikke blitt oppdatert siden forrige måned.

Waterfox er denne rundens utfordrer, og denne bygger på Mozilla Firefox. Den store greia er at dette er en ren 64-bits nettleser. Den skal være bygget opp som en 64-bits leser fra grunnen av, og utviklerne skryter av at dette skal være den kjappeste sådanne på markedet.

Nettleseren kan benytte seg av alle 64-bits utvidelser som finnes til Firefox, og har en rekke optimaliseringer. Nyeste utgave er versjon 32.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Waterfox-utviklerne farer ikke med løgn ser det ut til, nettleseren peiser inn som det kjappeste alternative i Kraken. Firefox kommer like bak rent resultatmessig. Med tanke på at Kraken er utviklet av Mozilla, som er det samme selskapet som står bak Firefox er vi ikke overrasket. Samtidig er Waterfox basert på Firefox igjen, så den er heller ikke veldig overraskende.

Litt lengre bak kommer Chrome og Opera hånd i hånd. Helt på bunnen finner vi som vanlig Microsofts Internet Explorer.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det Chrome som stikker av med en hårfin seier, rett foran Opera. Dette er akkurat slik det pleier være, med de to nettleserne knivende mot hverandre, selv om det sjelden pleier å være like jevnt som nå.

Firefox er godt plassert på en trygg tredjeplass, og et lite stykke bak der finner vi Waterfox. Microsofts Internet Explorer er på bunnen nok en gang.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.

Firefox er på sin side den nettleseren som greier seg best med flere vinduer åpne. Den ligger også nest best an når vi ser på én fane.

Waterfox er en Firefox-versjon på steroider, men vi noterer oss at det går med en del minne til dette. Nettleseren bruker faktisk mest minne av dem alle ved én fane. Øker vi til fem faner legger den seg mer midt i feltet.

Opera gjør en ganske grei jobb på minnefronten, kanskje spesielt ved én fane gjør den det bedre enn den ofte har gjort tidligere.

Chrome drar nok en gang store mengder minne, og ligger milevis unna når fem faner er åpne. Ved én fane er de i nederkant av feltet.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, og sånn er det nå også. Faktisk kan vi bare huske én eneste gang at Chrome har blitt tuktet i Peacekeeper, og det var det Opera som greide.

Denne gangen er derimot Opera skjøvet helt ned på fjerdeplass av Waterfox og Firefox. Firefox pleier vanligvis å befinne seg et stykke bak Opera, men sniker seg denne gangen hårfint foran. Waterfox befinner seg derimot midt mellom Chrome og de to andre.

Internet Explorer tar neste plass, et godt stykke bak de andre.

Chrome er kjappest

Chrome holder seg på topp, det er det liten tvil om, selv om vi også blir imponert av den gamle favoritten Firefox. Vi synes også at Waterfox seiler inn som et veldig spennende alternativ, i hvert fall for de som liker Firefox.

Opera synes vi faller litt gjennom denne gangen, selv om de fremdeles henger med. Dette blir på mange måter en nettleser for de spesielt interesserte. Det samme kan vi egentlig si om Internet Explorer, bortsett fra at denne nettleseren har for vane å befinne seg på bunnen av resultatlistene.

Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Chrome er den mest brukte nettleseren her på Hardware.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser. Chrome stikker dermed av med seieren som den kjappeste nettleseren i september.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

Les også
Nå har Firefox fått en ny «Glem»-knapp
Les også
Mozilla og Google dropper krypteringsstandard
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Nå vil Google gi deg enda flere advarsler når du surfer
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Nettleser-utvidelse utvider Netflix...
annonse

Les også