Til hovedinnhold

– Som å være på Mars

Nå kan du snu deg rundt og nyte utsikten på vår naboplanet.

NASA

Mer om Mars

Mars er den fjerde planeten fra sola og vår naboplanet. Kanskje er det den planeten i hele solsystemet som er mest lik jorda. Forskerne lurer på om Mars kan ha flytende vann og liv.

Planeten er oppkalt etter romernes gud for krig. Fordi overflaten ser rød ut kalles Mars også for Den Røde Planet.

Mars har halvparten så stor radius som jorda og bare 11 prosent av jordas masse. Mengden overflateareal tilsvarer det samlete arealet av landmassene på jorda.

På samme måte som jorda har Mars en fast overflate. Den har også en tynn atmosfære av karbondioksid, små mengder nitrogen og andre gasser.

Mars roterer skrått på det horisontale planet og har derfor årstider som jorda. Men siden Mars befinner seg cirka en halv gang lenger borte fra sola enn det jorda gjør, varer et år der dobbelt så lenge som på jorda.

Kilde: Norsk romsenter

I sommer la NASA ut dette 360 graders fotografiet som kombinerer 817 bilder tatt av det panoramiske kameraet på NASAs Mars-utforsker Opportunity.

Det viser terrenget rundt Opportunity da den sto parkert i fire måneder under forrige vinter på Mars.

Nå har en dansk nettside, Panoramas.dk, gjort en panoramafremstilling tilgjengelig på nett.

Det er kult at man kan snu seg rundt i bildet. Det blir litt som å være på Mars, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter til ABC Nyheter.

Se panoramabildet her

De 817 bildene som panoramaet er satt sammen av, ble tatt mellom 21. desember 2011 og 8. mai 2012. Disse månedene tilbrakte maskinen på et utspring der den kunne rette solcellepanelene sine mot sola på den nordlige delen av himmelen i løpet av vinteren på den sørlige halvkule.

Les også: - Jeg tror det er liv på Mars

Området ligger på den vestlige kanten av Endeavour-krateret. Nord ligger i sentrum av bildet, sør er i begge ender.

Sporene man kan se på bildet stammer fra roveren, og har avdekket mørkere jordsmonn under et tynt lag av lyst støv.

Les også: Forlater solsystemet

Det indre av Endeavour-krateret kan ses like over horisonten i den høyre halvdelen av bildet. Krateret er 22 kilometer i diameter. På solcellepanelene og andre deler av Opportunity kan man se støv som har samlet seg siden maskinen kom til Mars i januar 2004.

Mars er den fjerde planeten fra sola og vår naboplanet. Kanskje er det den planeten i hele solsystemet som er mest lik jorda. Forskerne lurer på om Mars kan ha flytende vann og liv.

Les også: Slik har du aldri sett Mars før

annonse