Til hovedinnhold

– Internett er like farlig for hjernen som kokain

Ny forskning avslører skremmende sammenheng.

Tro det eller ei, men det finnes en del mennesker som blir avhengig av internett. Fenomenet er formelt klassifisert som «Internett addiction disorder», selv om det er noe omdiskutert. Formelt er det klassifisert som en impulskontrollforstyrrelse.

Det handler i stor grad om overbruk og avhengighet av porno, online-spilling, sosiale medier, blogging og netthandling.

Det er dokumentert at personer som lider av dette kan oppleve abstinenssymptomer som skjelving, ukontrollerte bevegelser, depresjon og tvangstanker.

Skaper hjerneendringer

Men nå har et kinesisk forskningsteam sett nærmere på hvordan internettavhengighet påvirker hjernen, ikke bare hvordan symptomene er. De sammenlignet derfor 17 personer med diagnosen internettavhengighet, med 16 personer som ikke hadde avhengigheten.

Ifølge Huffington Post fant forskerne klare forskjeller. Hos personene som var internettavhengige fant de forstyrrelser i den såkalte hvite substansen i hjernen, nervefibre som kobler sammen vitale deler av hjernen som kontrollerer ting som følelser, beslutningstaking og selvkontroll.

MR-resultatene viste at nervefibrene generelt var i dårlig stand.

- Våre funn tyder på at internettavhengige hadde en utbredt reduksjon av «fractional anisotropy» (FA) i de store hvite substansveiene og en slik unormal struktur kan settes i sammenheng med enkelte atferdsproblemer, sier Dr Hao Lei i Chinese Academy of Sciences i Wuhan.

Han legger til at dette betyr at behandling av nettavhengighet kan fokusere på dette feltet i større grad.

Tilsvarende som kokain

Tidligere studier har vist at tilsvarende problemer med nervefibre i den hvite substansen er noe en finner hos personer som benytter narkotiske stoffer som kokain, cannabis, metaamfetamin og ketamin, melder forskerne.

Forskerne tror at skadene oppstår grunnet en forstyrrelse av myelinen i hjernen, som er et fettlag som ligger rundt nervefibrene og som forbedrer nerveytelsen.

- Denne typen forskning som utforsker forskjellene mellom normale hjerner og hjernene til personer som sliter med nettavhengighet er banebrytende, siden det etablerer klare sammenhenger mellom internettavhengighet og andre typer avhengighet som blant annet alkohol, kokain og cannabis, sier psykiater Henrietta Bowden-Jones ved Imperial College London til Huffington Post.

- Vi blir endelig fortalt hva leger har mistenkt i noe tid nå, at avvik i den hvite substansen i viktige hjerneområder er til stede ikke bare i avhengighet som involverer inntak av substanser, men også i atferdsavhengigheter som internettavhengighet, sier hun.

Ifølge psykiateren vil det kreves mer forskning før internettavhengighet kan omklassifiseres fra et impulskontrollproblem, men hun mener denne forskningsrapporten kan være den avgjørende for fremtidig forskning på avhengighet.

PS! Vi går ut i fra at forskerne ikke mener at du like gjerne kan sniffe en stripe hvis du først sitter foran PC-en, men at avhengighet uansett er en uting.

annonse