Til hovedinnhold

Vi prøver Xperia X1

(Berlin/Mobilen.no): Sony Ericsson slapp bomben om at de kommer med en Windows-basert mobiltelefon i februar i år. Siden den gang har Xperia X1 vært en av de telefonene som det har vært knyttet mest forventninger til.
Har alt
For når en av de store mobilprodusentene plutselig tar i bruk et nytt operativsystem skaper det bølger. Spesielt når de selv har investert mye penger i sitt eget system. Det er selvsagt enda mer spennende når telefonen på papiret ser enormt imponerende ut.


Xperia X1 har jo tross alt det som trengs av teknologi, i tillegg til en stor trykksensitiv skjerm, som kan minne om den vi har sett på Iphone. I tillegg har den også det mange mener Iphone mangler, nemlig et fullstendig tastatur.
Så er spørsmålet om Sony Ericsson klarer å levere på alle punktene.
Vi håper på prototype
Beklageligvis ser det imidlertid ut til at de ikke klarer det. For brukergrensesnittet her er langt fra like positivt som det kunne tyde på. For her går det tregt. Virkelig tregt. Responsen er treg. Animasjoner er trege. Menyvalg går tregt. Og Windows Mobile ser tregt ut.


For så fort vi kom to til tre valg ned i systemet var vi tilbake til det kjedelige, uoversiktlige og gamle Windows Mobile-systemet. Kanskje urettferdig at en Iphone-bruker kritiserer dette såpass, for de fleste som er vant til Windows Mobile synes nok dette er helt greit. Vi mener allikevel det er på høy tid at Microsoft følger ordene til Bill Gates, som har sagt at de neste årene kommer til å sette fokus på brukergrensesnitt.
Det var nemlig ikke så mye å glede seg over av det Xperia X1 hadde å by på i Berlin. Vårt håp er at Sony Ericsson viste frem en relativt tidlig prototype. Eventuelt at den modellen vi fikk prøve hadde blitt kjørt hardt i løpet av messen og trengte en god natts søvn. Vi lar tvilen komme Sony Ericsson til gode, for vi har vanskelig for å tro at dette kan være representativt for selskapets mobiler, som i mange tilfeller har vært veldig bra.
Heldigvis var det også noen lyspunkter å glede seg over. For noe av det brukergrensesnittet som Sony Ericsson har lagt over Windows Mobile ser ganske bra ut og virker ganske brukervennlig. Det trengs et lite spark bak for å bli raskt nok, men i prinsippet ser akkurat det lovende ut.
I forhold til tastene er vi litt delt. For navigasjonstastene på fronten av telefonen er hverken enkle å trykke på eller spesielt oversiktlige. Selve hovedtastaturet, som brukes til e-post, tekstmeldinger og lignende er derimot meget bra. Det er utvilsomt en bedre løsning enn skjermløsningen til Apple.
Kommer ikke i år
Sony Ericsson har hele tiden lovet at telefonen vil slippes senere i år, men det er ikke nødvendigvis da norske forbrukere kan få tak i den. For selv om Sony Ericsson bekreftet til Mobilen for snart to måneder siden at den vil komme til Skandinavia før jul måtte de skuffe alle nordmenn.

For norske butikker vil ifølge selskapet ikke få telefonen i hyllene før i begynnelsen av neste år. Nå lovte de riktignok at de jobbet for å få endret dette, men det lille norske markedet har lite å stille opp med i den globale markedssammenhengen.

Sony-representantene på IFA hadde ikke noen annen ny informasjon i så måte, men for øyeblikket ser det beklageligvis ut til at det blir 2008 før det skjer noe mer.

Mer om
annonse