Til hovedinnhold

Det Hvite Hus sier nei til SOPA

– Vi vil ikke støtte en lov som hindrer ytringsfriheten.

Bare et par dager før det kontroversielle lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) skal opp til høring i den amerikanske kongressen, får motstanderne av lovforlslaget støtte fra uventet hold. Nå har President Obamas administrasjon sendt ut en offisiell uttalelse hvor det går klart fram at de ikke støtter SOPA i sin nåværende form.

Vil ikke ha SOPA

Selv om Det Hvite Hus skal være i mot piratvirksomhet på internett og brudd på opphavsrett, mener de ikke at SOPA er løsningen.

– Vi mener at piratvirksomhet er et problem som må tas seriøst, og som krever en respons fra vårt lovverk. Men vi vil ikke støtte en legalisering som reduserer ytringsfriheten, som kan sette datasikkerhet på spill, eller som undergraver det dynamiske og innovative globale internett, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Uttalelsen fra Det Hvite Hus nevner både SOPA og PIPA (Protect IP Act) som slike lovforslag, og mener at et eventuelt lovforslag for å stoppe piratvirksomhet i stedet må skreddersys for å kun fange de kriminelle, og ikke utilsiktede personer og nettsteder.

Kan stenge nettsider uten rettsak

SOPA i sin nåværende form har fått mye kritikk for å åpne opp for at nettleverandører - uten noen form for rettslig prøving - kan tvinges til å sperre tilgangen til nettsteder som angivelig har begått opphavsrettsbrudd. I praksis vil dette si at hvis noen skulle legge ut filmklipp eller musikk på Youtube uten tillatelse fra artisten, kan nettleverandøren bli tvunget til å blokkere tilgangen til nettsiden.

Les også vår kommentar: – SOPA kan skade internett for alltid

– Åpenhet på internett blir bare mer og mer sentralt for innovasjon over hele verden, både innen forretning, statlig virksomhet og for folk flest. Det må vi beskytte, står det skrevet i uttalelsen til Det Hvite Hus.

Stor oppslutning

SOPA har fått stor oppslutning blant innholdsleverandører i USA, slik som NBC og Sony. Etter at verdens medier begynte å sette søkelyset på hvilke konsekvenser SOPA kan få, valgte imidlertid mange selskaper å trekke støtten sin, slik som domenegiganten GoDaddy.

En rekke store nettsteder har proklamert at de vil mørkelegge nettsidene sine den 18. januar, for å bevisstgjøre folk om lovforslaget. På grunn av den massive motstanden SOPA og Protect IP har møtt den siste tiden, har lovgiverne i den amerikanske Kongressen valgt å behandle saken grundigere, før en avgjørelse blir tatt. Nå som Det Hvite Hus også har blandet seg inn, er det forventet ytterligere utsettelser før en votering blir gjennomført.

Det er ventet at Senatet vil gjøre en foreløpig votering på lovforslaget den 24. januar, som skal danne grunnlaget for en videre debatt rundt håndteringen av piratkopiering på nettet.

– Obama omgås med pirater

Etter at Det Hvite Hus publiserte uttalelsen sin om piratkopiering og SOPA-lovforslaget, har ikke kommentarene latt vente på seg. Mediemogulen Rupert Murdoch, administrerende direktør for det verdensomspennende medieselskapet News Corporation, mener Obama har alliert seg med piratene:

– Så Obama har slått seg sammen med sine velgjørere i Silicon Valley som truer alle programvareprodusenter med piratvirksomhet. Rent tyveri, skriver han på sin Twitter-konto.

Han nøyer seg imidlertid ikke med å hakke på Obama, og angriper Google i samme slengen:

– Google er piratsjefen, som strømmer filmer gratis og selger annonser rundt dem. Ikke rart de bruker millioner på lobbyvirksomhet.

(Kilder: The Verge, The White House

annonse