Til hovedinnhold

Nå trekkes SOPA-loven tilbake

– Vi må finne en bedre løsning, sier skaperen.

Denne helgen har Lamar Smith, hovedmannen bak SOPA- og PIPA-lovforslagene, trukket tilbake forslagene, med øyeblikket virkning.

– Jeg har hørt på kritikken og jeg tar problemene som har blitt belyst rundt lovene seriøst. Det er klart at vi må gjøre noe for å stoppe piratvirksomhet online, men vi må endre måten vi tenkte å gjøre det på. På denne måten kan vi finne den beste løsningen for å stoppe utenlandske tyver fra å stjele og selge amerikanske skapelser og produkter, fortalte den republikanske politikeren i en pressemelding.

Massive protester

Tilbaketrekningen kommer etter en massiv protest fra en rekke store selskaper verden over, som samlet folk rundt seg på internett for å stoppe de foreslåtte lovene. Nettsider som Wikipedia og Reddit viste sitt misnøye ved å sensurere hele sidene deres i store deler av dagen på onsdag, og drøssevis av andre sider fulgte etter.

Les også: Dagen internett gikk i svart

Tilhengerne gir seg ikke

Selv om lovforslagene nå har blitt trukket tilbake, og ikke vil se dagens lys før det har blitt "bredere enighet", har film- og musikkbransjen ikke tenkt å gi seg. Etter at Lamar Smith kunngjorde at SOPA- og PIPA ville forsvinne, sendte MPAA ut en pressemelding der de hevder at utenlandske tyver vil fortsette å stjele på nettet, og at amerikanere vil fortsette å miste jobber. I pressemeldingen sier de at utenlandske tyver vil fortsette å ha en trygg havn på internett, og at amerikanske jobber vil fortsette å forsvinne. Denne uttalelsen ble også støttet av flere radio- og musikk-fagforeninger.

Heller ikke politikerne vil gi opp, og flere av de som har uttalt seg til mediene sier de håper på en gjenopptagelse i løpet av året.

Lignende lovforslagene vil nok komme tilbake, og uten den massive motstanden den fikk fra Internett-aktører denne gangen, er det ikke sikkert det vil få samme utfall.

Les også: Det Hvite Hus sier nei til SOPA

(Kilde: Cnet, Mashable)

annonse