Til hovedinnhold

TV blir mobilt og personlig

En individuell TV-opplevelse er det folk vil ha i årene framover, skal vi tro den svenske telegiganten Ericsson. Derfor ønsker de å videreutvikle bruk av IP-TV via internett, og mobil-TV via høyhastighets mobilnett, for å gi deg muligheten til å delta mer aktivt i din egen TV-hverdag. For eksempel ser Ericsson for seg at du selv kan produsere og kringkaste Youtube-lignende videoer eller live-blogger.

Men mer aktuelt for de fleste er nok heller de andre interaktive mulighetene du får med IP-TV og mobil-TV. Blant annet kan du med TV via internett starte et program på nytt dersom du ikke rekker begynnelsen, uten forhåndsopptak. Ifølge Ericsson kan man også se TV-programmer fra noen dager i forveien uten å ha tatt det opp, fordi programmene ligger lagret hos leverandøren. Du får også muligheten til brukerdefinert foreldrekontroll med ulike profiler, og du kan leie film ved hjelp av fjernkontrollen.

Utfordringer

For å kunne levere IP-TV med høy kvalitet i Norge krever det at internett-tilbydere i stor grad går over til fibernett. Per Sandberg, Senior Solution Manager i Ericsson Nordic, sier at de står overfor noen utfordringer i Norge.

- IP-TV må bli minst like bra som vanlig TV, gjerne litt bedre. Fiber er derfor den eneste framtidsrettede løsningen for å levere bra IP-TV, sier Sandberg.

Krever stor båndbredde

For å kunne levere god kvalitet på IP-TV må båndbredden utvides ganske kraftig. Sandberg ser for seg at man enklere skal kunne få tilgang på HD-kanaler via IP-TV, noe som vil være til enormt stor forskjell fra TV-streaming på internett.

- IP-TV er ikke det samme som internett-TV, sier Sandberg.

Fast pris på mobil-TV

For mobil-TV er utfordringene enda større, ettersom det krever store mengder data. Mobilnettene i Norge har ikke stor nok kapasitet i dag til å kunne levere mobil-TV. I tillegg er prisen på datatrafikk per MB så høy at det de aller fleste ikke vil benytte seg av en slik tjeneste. Derfor mener administrerende direktør i Ericsson Tor Frydenberg at teleoperatørene må bygge ut mobilnettene og innføre fast pris på bruk av mobil-TV.

- Det er ingen som vil betale 200 kroner for tre minutter film, så man må inngå en avtale med operatøren om en fast pris, slik at man regulerer tjenesten, sier Frydenberg til Mobilen.

Brukerbegrensninger

De norske leverandørene av mobilt bredbånd har mulighet til å begrense oppkoblingshastigheten dersom man overstiger 5 GB data per måned, da dette anses som unormalt høyt. Frydenberg mener derfor at mobil-TV først vil bli aktuelt i Norge når operatørene åpner for at du kan bruke atskillig flere gigabytes i måneden.

- Mobil-TV fungerer ikke dersom man må betale per MB, så de større aktørene er nødt til å finne en løsning, avslutter Frydenberg.

Les også
Slår tilbake mot kritikken
Les også
Får du sett mobil-TV i vinter?
Les også
Sammen om Norges mobil-TV
Les også
Danskene får interaktiv mobil-TV
Les også
De siste Iphoneryktene: GPS og TV
Les også
Spillefilm av mobilvideoer
Les også
Nokia frustrert over mobil-TV
Mer om
annonse