Til hovedinnhold

Danskene får interaktiv mobil-TV

Danmarks første mobil-TV-sender på fredag, noe som betyr at alle som har en mobil med innebygget DVB-H-mottaker får muligheten til å se TV-sendinger på mobilen. Senderen settes opp i regi av Aalborg Universitet ved Ingeniørhøyskolen i Ballerup, like ved København, og har en rekkevidde på fire kilometer, ifølge Mobilsiden.dk. Dette anses som første skritt mot å innføre landsdekkende mobil-TV i løpet 2010.

En mobilanalytiker mener likevel at det ikke vil ha noen betydning for utviklingen av mobil-TV her til lands.

Interaktiv mobil-TV

DVB-H-teknologien gjør det mulig å få til en toveiskommunikasjon mellom seerne og TV-stasjonen. Det betyr at du for eksempel kan sende inn bilder og kommentarer til programmet, eller delta i avstemninger.

Standarden DVB-H støttes blant annet av Nokia, HTC, Samsung og Sony Ericsson, og er også utnevnt av EU som europeisk mobil-TV-standard. Denne standarden bruker såkalt broadcast-teknologi, som i motsetning til databasert mobil-TV ikke vil forringe billedkvaliteten dersom flere brukere er tilkoblet samtidig i samme område.

- Senderen dekker cirka fire kilometers radius. Alle med en DVB-H mobil i området kan motta signalene, men det er en sender til forskningsformål, så vi kan ikke garantere at den vil være aktiv hele tiden, og heller ikke hva som blir sendt, sier prosjektleder Archibald Vinther-Knudsen fra Aalborg Universitet til Mobilsiden.dk.

Hva med Norge?

Foreløpig har ingen aktører kommet med konkrete planer om å introdusere en slik form for mobil-TV på det norske markedet. Det er heller ikke bestemt om EU-standarden DVB-H – Digital Video Broadcasting Handheld – vil få kapasitet i de norske mobilnettene, selv om det er naturlig å tro at Norge også velger å satse på denne standarden.

I dag tilbyr mobiloperatørene Telenor og Netcom egne tjenester for databasert mobil-TV, men dette er relativt lite brukt.

Artikkelen fortsetter under bildet
 

- En nisjetjeneste

Administrerende direktør i Teleplan Asgeir Myhre sier til Mobilen.no at det ikke neppe vil få noen betydning for oss her i Norge at danskene setter opp sin første mobil-TV-sender. I en undersøkelse gjort av Teleplan kommer det fram at kun én prosent av norske mobilkunder bruker mobil-TV daglig, og at 87 prosent ser sjelden eller aldri på mobil-TV.

- Blant de få som bruker mobil-TV, er nyheter og sport mest populært. Store arrangement, som for eksempel OL, kan kanskje øke interessen noe, men mobil-TV er ikke en del av vår kultur i dag og vil nok forbli en nisjetjeneste, sier Myhre til Mobilen.no.

Flere muligheter

Myhre sier at det diskuteres heftig om hvilke tekniske standarder som er best, og at det finnes muligheter både via kringkastingsnett og gjennom 3G-nettene til mobiloperatørene. NRK har også testet ut mobil-TV via DAB.

- I dag er nok kringkastingsteknologien overlegen med hensyn til billedkvalitet, og det kommer stadig flere terminaler med mottaksmuligheter for dette. Men det er en kostbar teknologi å bygge ut for å dekke norsk geografi (i motsetning til Danmark). Om noen år kommer LTE i mobilnettene. Det vil gi langt høyere dataoverføringshastighet, og gi bedre grunnlag enn HSDPA for bruk av mobil-TV, sier Myhre.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mer tro på web-TV

- I Japan har mobil-TV tatt av. En viktig driver for det tror jeg er at millioner av japanere tilbringer flere timer på tog mellom hjem og jobb hver dag. Der har TV-kanalene jobbet mye med å tilrettelegge programmene for mobilkonsum, sier Myhre.

- Jeg har langt større tro på web-TV enn mobil-TV. Våre undersøkelser viser at dette markedet er i kraftig vekst. Med økt utbredelse av mobilt bredbånd vil web-TV fortsette å vokse, avslutter han.

Mer om
annonse