Til hovedinnhold

Studer de vakre korallrevene med Google

Tar Street View under vann.

I dag tok Google Maps et steg vekk fra asfalterte gater i byene og grusveiene på landet.

I samarbeid med The Catlin Seaview Survey har de lagt ut StreetView-lignende panoramabilder fra flere populære undervannsteder rundt Hawaii, Australia og Filippinene.

Dette er bare første steget i den fulle lanseringen av undervanns-StreetView. Foreløpig kan du bare bevege deg rundt på visse plasser, men så fort tjenesten kommer i beta-utgave vil man kunne bevege seg rundt på sjøbunnen, akkurat som du kan på gatenivå med dagens StreetView.

Nyttig data for forskere

Tidligere har Google Maps-funksjonen Street View blitt brukt for å kunne navigere seg rundt i byer og langs lange gater, akkurat som om du var der selv. Nå har de tatt ideen videre til korallrev og vakre undervannsplasser rundt omkring i verden. Tidligere har Google blant annet også kartlagt elvene i Amazonas.

I tillegg til å være vakre å se på, skal bildene også være til hjelp for forskere:

– For oss handler dette om en verdensomspennende kartlegging av korallrev. Tidligere har vi ikke kunnet holde oversikt på en god måte, og det er noe vi har savnet veldig. Nå kan vi endelig begynne å samle historisk data, slik at vi kan holde følge med endringene i stor skala, uttalte prosjektleder Richard Vevers.

Prøv selv

Google har ikke sagt så mye om hvilke andre steder de har lyst til å ta undervannsbilder av, annet enn at farvannet utenfor Bermuda skal ligge i planene.

For å svømme rundt med skilpaddene kan du ta turen til Google Maps, og søke opp de aktuelle stedene. Prøv for eksempel "Heron Island, Queensland, Australia", ta tak i den oransje mannen, og dra han over til det lille oransje punktet i vannet.

Hvis du føler deg litt lat kan du også følge et par lenker, slik at du kan svømme med skillpaddene, følge en rokke eller bare titte litt på en vakker solnedgang.

Som sagt er ikke undervannsbildene like omfattende som vanlige StreetView-bilder er på gatenivå, men du får likevel et godt innblikk i hvordan korallrevene ser ut under vann.

I videoen under kan du se Googles introduksjonsvideo til de nye undervannsbildene:

Les også: Google vil kartlegge Amazonas

(Kilde: Tech Crunch, Google)

annonse