Til hovedinnhold

Microsoft kan få megabot

Ga ikke brukere muligheten til å velge nettleser.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I sommer åpnet EU sak mot Microsoft. Selskapet havnet under granskning fordi en rekke rapporter tydet på at de ikke varslet alle brukere av Internet Explorer, om at det fantes alternative nettlesere på markedet.

Microsoft innrømte raskt at det var rundt 28 millioner Windows 7-brukere som ikke hadde fått nettleservalget.

Nå går EU langt på vei i å antyde at selskapet kan forvente en solid bot – opp mot hele 42 milliarder kroner.

«Teknisk feil»

– Vi tar håndhevingen av våre avgjørelser svært alvorlig. Jeg stolte på at Microsofts rapporter var sanne. Men det ser ut til at det ikke er tilfellet, så vi har umiddelbart tatt affære, sa Joaquín Almunia, visepresident i kommisjonen for konkurransepolitikk, i sommer da granskningen ble varslet.

– På grunn av en teknisk feil har vi ikke levert programvaren som gir brukerne valg av nettleser, til PC-er med Service Pack 1-oppdateringen til Windows 7. Vi rettet opp i dette med en gang. Vi angrer dypt over at feilen skjedde og vi beklager, skrev Microsoft i en pressemelding i sommer.

I et intervju med nyhetsbyrået AFP, antyder nå Almunia at solide sanksjoner er på vei.

– Feilen er der, den har vært der i over ett år, og det er klart av vi må reagere. Det er lettere å få fremgang i etterforskningen når et selskap som har brutt konkurransereglene, erkjenner at de har gjort det, sier Alumnia, og legger til at de planlegger å reagere veldig hardt.

For brudd på EUs konkurranseregler kan unionen ilegge selskaper bøter på opp mot 10 prosent av årsomsettingen. For Microsoft betyr det opp mot 7,37 milliarder dollar, eller 42 milliarder kroner.

Var kongen på haugen

Ordningen med nettleservalg kom i sin tid på plass fordi Internet Explorer var den eneste nettleseren som fulgte med Windows, noe som etter EUs syn ga selskapet en urettferdig markedsfordel.

Nettleseren hadde en dominerende markedsposisjon, men etter at valgmuligheten ble innført har situasjonen blitt langt mer balansert. Flere analytikere mener nå at Google Chrome er den største nettleseren på markedet.

– Det er ikke bare forvrengningen av markedet i perioden som bekymrer oss; det er veldig alvorlig, fra mitt ståsted, at de pålagte kravene til Microsoft ikke er fulgt, sier Alumnia.

(Kilder: Cnet, Favbrowser)

annonse