Nyhet

Vil lage sikrere konkurrent til iOS og Android

Samarbeider med Jolla om nytt operativsystem til mobiltelefoner.

Gjennom årene har mange nye operativsystem blitt lansert, men få har kommet til markedet, og enda færre har slått gjennom. Russiske myndigheter samarbeider nå med finske Jolla, om nok et nytt mobilt operativsystem. Årsaken er skepsis til sikkerheten i Apples iOS og Googles Android.

De siste årene har sikkerhet vært en viktig del av debatten. Spesielt i forbindelse med Edward Snowdens avsløringer om massiv amerikansk overvåking. Den russiske kommunikasjonsministeren, Nikolai Nikiforov, har nylig annonsert at landet samarbeider med finske Jolla, om den nye programvaren som blir basert på selskapets Sailfish-operativsystem.

Vil bli mer selvforsynte

Håpet er at prosjektet skal bidra til å få ned russisk avhengighet av utenlandsk teknologi. I dag er 95 prosent av teknologien som brukes i landet fra andre steder, mens planen er å være 50 prosent selvforsynte i løpet av de neste ti årene.

Om operativsystemet vil ta av er et annet spørsmål. Nikiforov har så langt sagt at suksessen avhenger av hvordan operativsystemet blir mottatt av sluttbrukere og mobilprodusenter.

Russland skal ha med seg flere stater på laget i satsingen. Så langt skal Finland og Kina være med, mens også Brasil, India og Sør-Afrika kan komme til å bli med.

I dag har Sailfish en markedsandel på 0,5 prosent i russland, og myndighetene skal allerede være i gang med å betale utviklere for å flytte over apper til operativsystemet.

Nokia-arven lever videre

Sailfish er et helt åpent operativsystem, i motsetning til iOS og Android. Sistnevnte er delvis åpen, men skal man ha med Googles tilbehør, så som Play-butikken, må man leve med at deler av operativsystemet er bak Googles lås og slå.

Jolla ble opprettet da Nokia etter flere år med Maemo og etter hvert MeeGo skrotet hele sin Linux-satsing. Deler av satsingen lever videre i Sailfish, men selve grensesnittet er nytt.

Kina ser ut til å være med i utviklingen av sitt andre mobile operativsystem på kort tid. I fjor ble operativsystemet China Operating System lansert, og en av årsakene skal være ønsket om et operativsystem med de kinesiske tegnsettene bedre integrert.

(Kilder: zdnet.com, RBC [Google Translate])

Les også
Deleknappene ser deg, og det gjør annonsene også
Les også
Google skal lansere en egen Android-versjon for VR
Les også
Apple knuser Android på profitt
Les også
Folkefinansieringen av Jolla Tablet langt over mål på noen timer
Les også
Tidligere Nokia-ansatte lanserte nyskapende mobil
annonse