Nyhet

Tidligere Nokia-ansatte lanserte nyskapende mobil

Jolla er den første mobilen med Sailfish-operativsystemet.

En gruppe tidligere Nokia-ansatte lanserte på onsdag denne uken den første mobiltelefonen under merkenavnet Jolla. Telefonen blir den første som benytter det åpen kildekode-baserte operativsystemet Sailfish, som er en videreføring av Meego. Nokia droppet Meego i 2011, da de bestemte seg for å satse alt på Microsofts Windows Phone-plattform. Den eneste Meego-telefonen som ble lansert fra Nokia var Nokia N9.

Jolla-mobilen fås i ni ulike farger.Foto: Jolla

Selv om Jolla-mobilen har et helt nytt operativsystem, kan Sailfish OS kjøre Android-apper i tillegg til apper skrevet spesielt for Sailfish OS.

Dette skal gi brukerne større valgmuligheter, og gjøre Sailfish OS til et mindre lukket operativsystem enn både iOS og Android.

Den første Jolla-mobilen har en 4,5-tommers IPS-LCD-skjerm med oppløsning på 540 x 960 punkter. Telefonen er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 400-brikke med fire 1,4 GHz Krait-prosessorkjerner, samt 1 GB RAM. Telefonen har et 8 megapiksel hovedkamera og et 2 megapiksel frontkamera. Det er 16 GB innebygget lagring, og mulighet for å utvide lagringsplassen med MicroSD-kort.

Ifølge GSMArena.com kommer telefonen med tilgang til 85 000 Android-apper, som vil være tilgjengelig via app-butikken Yandex Store. Nokias Here-kart er også forhåndsinstallert.

Brukergrensesnittet er i stor grad basert på at du bruker sveipebevegelser.

Foto: Jolla

Kommer til 136 land

Ifølge BBC var det ikke mer enn skarve 450 Jolla-telefoner tilgjengelig ved lanseringen onsdag kveld, og de fleste av disse går til kunder som har forhåndsbestilt telefonen. Men en av grunnleggerne, Marc Dillon, forteller til BBC at selskapet nå girer opp produksjonen.

Foreløpig er telefonen tilgjengelig i Finland, men den skal komme i ytterligere 135 land om ikke så lenge.

Foto: Jolla

– Kan ha en sjanse

Ifølge CCS Insight kjørte 81 prosent av solgte mobiltelefoner i verden Android, i perioden juli til september. Apples iOS hadde 13 prosent. Analytiker Geoff Blaber i CCS tror ikke Jolla er sjanseløse, selv om det kan virke som David mot Goliat.

– Men det er et faktum at hvis Jolla kan holde et konkurransedyktig kostnadsnivå, så har de allerede en del entusiaster som ønsker dette produktet. Det kan få suksess, sier Blaber til BBC.

Han understreker imidlertid at Jolla er nødt til å overbevise andre produsenter om at Sailfish OS er en konkurransedyktig plattform, og på den måten få lisensiert operativsystemet til andre produsenter også.

Les også om Samsungs kommende mobilplattform, Tizen »

(Kilder: GSMArena.com, BBC)

Les også
Vil lage sikrere konkurrent til iOS og Android
Les også
Nå kan Jolla-telefonene bestilles fra Norge
Les også
Nokia snart klar med Android-mobil?
Les også
Android-mobiler kan få operativsystemet Sailfish
Les også
Mindre Nokia-nettbrett kan være på vei
Les også
Populære apper klare for Windows Phone
Les også
Samsungs nye mobil-OS kom først i et kamera
Les også
Nokia har lansert sitt første nettbrett
Les også
– Ny iPhone vil også bli hatet
Les også
Viste frem den første Jolla-mobilen
annonse