Til hovedinnhold

Kina lanserer konkurrent til Android og iOS

COS er et operativsystem for både mobiler og nettbrett.

Engadget

Den kinesiske staten har lenge ønsket et helt eget økosystem for mobile enheter, særlig fordi kinesiske tegn ikke akkurat er det som er best integrert i eksisterende operativsystemer. Kina har derfor jobbet på et eget operativsystem for mobile enheter, og nå er China Operating System (COS) avduket. Frem til nå har de forsøkt seg med noe de kalte OPhone OS, som i bunn og grunn var en tilpasset versjon av Android.

Ligner Android

COS er Linux-basert, og har åpen kildekode. Fokuset skal ifølge utviklerne bak operativsystemet være å rette opp i alle "feilene" i iOS og Android. Med dette mener de henholdsvis at COS skal være mer åpent enn Apples iOS og ha bedre sikkerhetsløsninger enn Googles Android. Ironisk nok har grensesnittet store likheter med Android, og likheten blir enda mer slående på for eksempel HTC One, en av telefonene operativsystemet er testet på. Ifølge Engadget er det så godt som identisk med Sense 5, HTCs tilpassede versjon av Android. Ellers er det også mange like funksjoner, som widgets og fleroppgavekjøring.

HTC med på laget

COS er spesialtilpasset språket og forholdene i verdens største marked, og har den kinesiske staten bak seg.

Det er selskapet Shanghai Liantong og ISCAS (Institute of Software at the Chinese Academy of Sciences) som står bak utviklingen av operativsystemet, men det ser ut til at de kan ha fått litt hjelp utenfra også. Det er nemlig mye som tyder på at HTC har hatt en finger med i spillet.

Hva og hvor mye HTC har gjort er uvisst, men det kan være et smart trekk å være med i prosjektet. Det gir tross alt tilgang til et enormt marked, noe som kan være positivt for et selskap som har møtt motgang den siste tiden.

Samsung har også et eget operativsystem på lur:
Samsung snart klar med Tizen »

(Kilde: Engadget)

annonse