Til hovedinnhold

Android totaldominerer mobilmarkedet

Nye tall viser at det er få andre reelle utfordrere enn iOS på det globale markedet.

Shutterstock 182053310

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Android er det mest utbredte operativsystemet for smartmobiler i verden. Nå viser imidlertid nye tall fra analyseselskapet IDC at dominansen bare øker, med få reelle utfordrere.

300 millioner solgte enheter

Tallenes tale er klare: salget av Android-telefoner har økt med 33 prosent siden IDCs tilsvarende undersøkelse fra i fjor, og markedsandelen har økt fra 79,6 prosent til 84,7 prosent. Ettersom det ble solgt 191,5 millioner enheter med Android innabords i andre kvartal i 2013, tilsvarer økningen i salget hele 63,8 millioner enheter.

Legger du sammen tallene blir det 255,3 millioner solgte enheter så langt i 2014. Til sammenligning har Apple solgt 35,2 millioner iPhone-enheter frem til nå i samme år, ca. 220 milloner mindre.

Oversikten under viser alle de største operativsystemene og deres markedsandeler:

Oversikten viser at Android dominerer markedet kraftig.Foto: IDC

Billigmobilsalget øker

Tallene må riktignok sees i lys av at det ikke lages billige mobiler med iOS som operativsystem, og dermed er de enorme markedene i utviklingsland nærmest utelukket som marked for Apples iPhone. Og det er nettopp der Android lykkes. Tallene viser nemlig også at hele 58,6 prosent av Android-mobilene solgt i andre kvartal i 2014 kostet mindre enn omtrent 1200 kroner (600 dollar).

Windows Phone greide på sin side bare å knabbe til seg svake 2,5 prosent markedsandel, og opplevde en nedgang i både totalt salg og markedsandel. Dette kan ha med å gjøre at de billige Android-mobilene rett og slett utkonkurrerer Windows Phone i det som i utgangspunktet ser ut til å være operativsystemets hovedmarked: utviklingsland.

Med det i bakhodet er det uansett greit å vite at tallene ikke hadde sett like ut om målingene hadde vært kun for vestlige land; da hadde nok iOS hatt en betydelig større markedsandel.

iOS har større marked i rike land.
Android knuser imidlertid konkurrenten i sitt eget hjemland, USA! »

(Kilde: CNET, IDC)

annonse