Her er den største Android-oppdateringen noensinne

Google viste frem Android L

Under kveldens åpning av Google I/O-konferansen i San Francisco viste søkegiganten frem en smakebit på neste generasjon Android. Denne gangen er navnet Android L, og den skal være den største oppdateringen i plattformens historie.

Les også: I dag kommer kanskje Android 5.0

Med Android L kommer hele 5000 nye API-er. Et API er et verktøy som brukes under apputvikling, og nye API-er pleier å bety nye muligheter, og mer spennende innhold i appene. Derfor er ikke API-ene i seg selv den beste nyheten for deg og meg, det er det appene som er basert på dem som er.

Matias Duarte er visepresident for design i Android-plattformen, og viste i kveld frem den nye designen Android L vil få.Foto: Skjermdump/Google
Filosofien bak Material Design går ut på at innholdet kan presenteres lagvis, for å fremheve aktivt innhold på en intuitiv måte.Foto: Skjermdump/Google
Slik kan en del av skjerminnholdet fremheves i den nye designfilosofien.Foto: Skjermdump/Google
Blant nyhetene for utviklere er bedre verktøy for å styre designen i appene.Foto: Skjermdump/Google

Ny design

Foruten nye og spennende typer apper, kan vi også forvente mye nytt fra selve brukeropplevelsen i Android. Først og fremst lanserte Google en ny designfilosofi de kaller Material Design. Den nye designen betyr fortsatt flatt design for hver enkelt app, men med muligheter for å fremheve apper og innhold i kontrast mot resten av innholdet på skjermen.

I tillegg fokuserer Google mye på animasjoner og intuitive tilbakemeldinger til brukeren. Så godt som alt de viste frem av knapper og overganger hadde animasjoner av det ene eller andre slaget.

Ett av disse 5000 API-ene handler om hvordan utviklere kan dra nytte av den nye designen. Android L skal kunne organisere lagene som vises på skjermen selv, med skygger og animasjoner som ligger i systemet fra før.

I kveld fikk vi også alle detaljene om LGs G Watch med Android Wear. Les mer her »

Grensesnittet matcher innholdet

Et annet moment ved designfilosofien er at de nå lar apper utforske fargene i innholdet som vises, slik at selve grensesnittet rundt kan presenteres i farger som matcher.

Denne designendringen har de også tatt med seg til en ny designfilosofi for mobilt innhold på nettet. Søkegiganten viste først og fremst frem sin egen GMail-tjeneste i den nye designen.

Heller ikke ringemenyen har blitt spart. Google skal ha jobbet med flere elementer i Android, men valgte ringeappen for kveldens visning.

Når du scroller rundt i anropslister og kontaktlister kollapser deler av grensesnittet rundt i en animasjon øverst på skjermen. Animasjonen følger tempoet du scroller i, og ser ikke ut til å gjøre noe med selve flyten i navigeringen. Dette minner veldig om det vi kjenner fra den mobile Crome-nettleseren i dag, der adressefeltet kommer frem når du ruller nedover, og følger siden oppover på skjermen til den er skjult hvis du ruller motsatt vei.

Google har gjort klar en hel haug designelementer som fritt kan brukes av utviklere i appene deres.Foto: Skjermdump/Google
Slik vil GMail-appen se ut med den nye designen.Foto: Skjermdump/Google

Ny låseskjerm

Låseskjermen har også fått to store oppdateringer. Den ene er måten varslinger presenteres på. Nå dukker de opp som hvite rektangler på skjermen, med innholdet presentert i kortform.

Dobbeltklikker du på varslingen tas du inn i appen den tilhører. Sveiper du over den blir den skjult. Sveiper du uavhengig av varslingene låser du opp telefonen.

David Burke er sjefsutvikler for Android-prosjektet, og viste blant annet frem en ny måte å presentere varslinger på låseskjermen.Foto: Skjermdump/Google
Nå får også Android varslinger på toppen av skjermen, på nesten samme måte som Apples iOS har hatt en stund.Foto: Skjermdump/Google

Den andre store nyheten er måten du kan låse opp telefonen på. Nå skal Android kjenne deg igjen på en rekke forskjellige faktorer, slik at du slipper å bruke tid på å taste passord, eller tegne mønster, i tide og utide.

Dersom du for eksempel har en smartklokke på deg, vil telefonen kjenne deg igjen, og åpne telefonen uten kodelås. Forlater du smartklokken og forsøker å åpne telefonen, fungerer det på samme måte som i dag, og du blir presentert for mønster- eller kodelåsen.

Samler innhold i en «oppgavebehandler»

En annen morsom endring er at innholdet i appene nå samles i en slags egen oppgavebehandler. Det innebærer at du raskt kan hoppe mellom dokumenter, nettleserfaner og annet innhold. Alt samles i en egen visning, og blir liggende der til du eventuelt fjerner det fra oversikten.

I samme ånd vil Android L la deg søke i innhold som ligger spredt rundtom i apper på telefonen. Google demonstrerte dette ved å søke etter et sted i det vanlige Android-søkefeltet. Blant de mange søkeresultatene fra nettet, dukket også stedet opp som et tidligere søk i Google Earth-appen. Dermed kan du finne igjen informasjon det tidligere var vanskelig å søke seg til, siden mye av dette tradisjonelt har ligget låst i sine egne «app-båser» på telefonen.

Avni Shah er produktsjef for Chrome, og viste frem hvordan innholdet du jobber med vil bli samlet i en egen oversikt på Android L.Foto: Skjermdump/Google

Dobbelt så raske apper

En annen nyhet det var visse forventninger til før kveldens lansering var selve app-motoren i Android. Apper for operativsystemet er for en stor del skrevet i Java, og det er et språk som i utgangspunktet ikke lager rene, kjørbare filer, slik vi kjenner fra PC-verdenen. Filene må dekodes etter hvert som de kjøres, til et språk som maskinvaren i telefonen forstår, såkalt kompilering. Så langt har funksjonen som har hatt ansvar for det hett Dalvik Virtual Machine.

I Android L bytter Google ut den gamle Dalvik-motoren, som har vært med Android siden tidenes morgen. Inn kommer en ny motor som har fått navnet ART. Den skal være dobbelt så kjapp som gamle Dalvik var, slik at alle telefoner som kan kjøre Android L, i teorien burde få langt mer overskudd til å kjøre krevende apper.

Slik ser den nye ringeskjermen ut. Den har blitt mer fargerik, og har fått noe Google kaller Nested Scrolling. Det går ut på at deler av grensesnittet forsvinner når du ruller oppover. Dette skjer i en bestemt rekkefølge, til det bare er innhold igjen på skjermen. Det ser ut til å ha mye til felles med måten adressefeltet gjemmes på mobile nettlesere.Foto: Skjermdump/Google

Krever ingen innsats fra utviklerne

I motsetning til mange andre slike skifter, krever ikke overgangen til ART noe av utviklerne. Appene som i dag fungerer med Dalvik-motoren vil fra og med Android L fungere akkurat like godt, og raskere, i ART. Slike store skifter pleier ofte å bety frafall av mange kjente og kjære apper, siden utviklerne bak dem kan ha gått videre til nye jaktmarker. Det vil altså ikke være tilfelle for denne overgangen.

ART, og resten av Android L, er dessuten tilpasset nytt 64-bits utstyr. Android-telefoner nærmer seg for eksempel en grense for adresserbart minne når vi skal forbi tre og fire gigabyte RAM. Denne og flere andre begrensninger vil bli borte med 64-bits-støtten. Det kan også bety en ytelsesheving for enkelte apper.

Samsungs Android Wear-klokke Gear Live. Les mer her »

Slik presenterer Google ytelseshoppet overgangen fra Dalvik til ART vil medføre. Den samlede ytelsesøkningen i hele Android skal kunne tillate konsollkvalitet på spill, noe de demonstrerte ved å kjøre Epics spillmotor Unreal 4 på et referansenettbrett fra Nvidia.Foto: Skjermdump/Google

Google gjorde et stort poeng av at det de presenterte i kveld bare var en knøttliten del av nye Android L. Dermed holder selskapet stadig en del kort tett til kroppen. Én ting er sikkert; det ser ut til å bli en spennende sommer og høst for Android-frelste.

Les også: Neste Android-versjon får ny og raskere motor

Les også
Ny Skype for Android finner vennene dine automatisk
Les også
Neste Android kan gi mye bedre batteritid
Les også
Se nyhetene i neste Android-versjon
Les også
Dette er Googles nye TV-plattform
Les også
Samsung klar med sin første Android Wear-klokke
Les også
I dag kommer kanskje Android 5.0
Les også
Neste Android-versjon får ny og raskere «motor»
Les også
Slik skriver du ut fra nettbrettet eller mobilen
annonse