Til hovedinnhold

Neste Android kan gi mye bedre batteritid

Nettsted har testet Googles påstander om Android L.

Google viste frem en smakebit av neste generasjon Android under årets I/O-konferanse for en drøy uke siden. Blant nyhetene der var Project Volta, som skulle fokusere på å få ned strømforbruket på plattformen. Nettstedet arstechnica.com har kjørt batteritester på en Nexus 5 med Android L, og fått svært lovende resultater.

I deres test tok de utgangspunkt i at skjermen var stilt til en lysstyrke på 200 nits samtidig som brukeren surfer på nettet tilkoblet med trådløst nett. Nexus 5 klarte 345 minutter med Android 4.4 KitKat, mens med Android L strakk den seg helt til 471 minutter. Det er en forbedring på 36 prosent.

Les om alt det nye i neste generasjon Android »

Overstyrer utålmodige apper

Nexus 5 varte mye lenger ved surfing over Wi-Fi med Android L enn med dagens Android 4.4 KitKat.Foto: arstechnica.com

Blant tingene Android L gjør for å spare på forbruket, er å systematisere hvor ofte telefonen, eller nettbrettet, må våkne fra dvale. Google har regnet seg frem til at hver gang telefonen våkner fra dvale, spiser den opp strøm som tilsvarer to minutters hviletid. Denne typen oppvåkning skjer hele tiden, for eksempel når apper finner ut at de trenger oppdaterte data fra nettet.

I stedet for at hver enkelt app aktiverer telefonen for å få tak i sine data, skal den nye JobScheduler-funksjonen sørge for at operativsystemet samler slike forespørsler, og sender alle samtidig. Det blir også mulig for utviklere å be telefonen om å gjøre visse typer arbeid bare når kabelen er koblet til.

Har ikke telefonen tilgang på nettverk i det hele tatt, vil alle slike jobber settes på pause, slik at telefonen ikke våkner for gjentatte forespørsler etter et nettverk som ikke er der.

Foreløpig er Android L svært nytt, og det er lite sannsynlig at Google har vist oss alt som vil dukke opp i den nye plattformen. Det er også synlig at plattformen er uferdig, ved at ulike deler av den ikke følger den samme designfilosofien.

Mye som skal på plass

Da vi installerte Android L på en Nexus 5 opplevde vi at den målte ytelsen gikk betraktelig ned, noe som står i sterk motsetning til Googles beskrivelser av plattformen som mer effektiv enn dagens Android 4.4.

Det er med andre ord fortsatt mye som skal på plass i Android L, og vi regner med at ytelsesforbedringene Google snakker om er der når den endelige utgaven kommer, selv om det er uvisst akkurat hvor mye som er skryt og hvor mye vi ender opp med å se i praksis. Innen Android L blir allemannseie kan det fort tenkes at også batteriforbruket har gått enda lenger ned.

Se videodemonstrasjonen av Android L her »

(Kilde: arstechnica.com)

Les også
Se nyhetene i neste Android-versjon
Les også
Her er den største Android-oppdateringen noensinne
Les også
Google jobber med batterifix for Nexus 5
Les også
Samsung jukser ikke lenger i ytelsestester
annonse