Tek.no

Nyhet

Her er Samsungs mystiske nye TV

Hevder selv at den har «en enestående ny form».

Niklas Plikk, Hardware.no
Niklas Plikk
8 Jan 2013 09:33

Hardware/Las Vegas: Etter flere timer i kø, hundrevis av irriterte journalister og null forståelse for hva «Early Access» betyr, fikk vi endelig klemt oss inn på Samsungs pressekonferanse.

Som alle store avsløringer på CES-messen gjelder det å være tidlig ute, og dette var intet unntak. I år var vi faktisk så heldige at vi fikk en plass på tredje rad, bare meter unna hovedscenen.

Det er vi glade for nå, med tanke på hva Samsung akkurat har lansert.

Flere og flere skjermer

Først ut på scenen er Samsungs produktansvarlig, som legger ut om hvordan vi lever i en verden som trenger mer enn bare én TV-skjerm. Vi trenger mobiler, nettbrett, TV-er og gjerne også skjermer på alt fra vaskemaskiner og kjøleskap.

Men alle skjermene er ikke nyttig uten et skikkelig grensesnitt, og i 2013 har Samsung tatt et skikkelig tak i programvaren på TV-ene sine.

Femdelt meny

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Det nye grensesnittet baserer seg på fem ulike hovedskjermer.

Det første skjermbildet som dukker opp når du skrur på TV-en vil være «On TV»-skjermen. Her vil du få opp både informasjon om hva som vises på TV akkurat nå, samt en kort liste over kommende programmer.

Samsung har også implementert en ny tjeneste de kaller «S-Recommendation», som analyserer det du ser på TV, og kommer med forslag til andre TV-programmer og filmer du kan være interessert i.

Programmene som foreslås dukker opp under hovedbildet, og det vises hvor mange minutter det er til programmet starter. Ganske hendig.

Den andre hovedskjermen heter «Movies & TV Shows». Dette er video-on-demand-delen av Samsungs programvare, og lar deg strømme videoer og TV-serier direkte på TV-en. De ville ikke si så veldig mye om hvilke samarbeidspartnere de hadde alliert seg med for å levere innhold, men de lovet at S-Recommendation-funksjonen ville fungere også her.

Tredje hovedskjerm er området for bilder, video og musikk. Her kan du benytte deg av Samsungs håndbevegelser for å bla deg igjennom bilder og filmer, og zoome inn på områder du liker ved å veive litt med armene.

Neste hovedskjerm kalles «Social», og henter inn videoer, bilder og annen info fra alle sosiale tjenester du bruker, slik som Facebook. Her dukker også Samsungs Skype-applikasjon opp, slik at du kan ringe vennene dine med det innebygde kameraet og mikrofonen.

Helt til slutt kommer applikasjonene. Her finnes det allerede drøssevis av ulike programmer du kan kjøre direkte på TV-en, slik som Netflix og HBO Nordic.

Oppgraderingspakke til 2012-modeller

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

I motsetning til mobiltelefoner, nettbrett og PC-er har TV-er vært en produktkategori som har virket umulige å oppgradere. Applikasjonene de har fra dag én har ofte vært de eneste de får, og grensesnittet har vært låst fra dag én.

På CES 2012 lovte Samsung at de ville endre dette, og heldigvis har de holdt det de lovet. I år kommer de med en oppgraderingsboks du kan sette på baksiden av din utdaterte TV, og vips vil du ha tilgang til det nye grensesnittet.

Det inkluderer også de nye funksjonene som S-Recommendation og en smartere stemmegjenkjenning, som har større forståelse for naturlig tale.

Les mer om oppgraderingsboksen til Samsung i denne artikkelen »

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

OLED-vidunderet

Et godt grensesnitt gjør lite nytte uten skikkelig maskinvare. Heldigvis skuffet ikke Samsung på dette området, og hadde flere lekre TV-er å vise frem.

Først ut var selskapets 55-tommer store OLED-TV. Den har ikke endret seg stort fra fjoråret, med unntak av en virkelig lekker funksjon: Multiview.

Denne funksjonen lar deg og én annen person ta på dere hvert sitt spesielle brillehodesett, og sette på hver deres TV-kanal. Dere kan se på hvert deres program med ulik lyd, og sitte i samme sofa samtidlig og nyte begge programmene.

– Dette er noe bare OLED-TV-er kan. Den enorme oppdateringshastigheten gjør at bildene blir like lekre for begge parter, og du kan bare glemme ting som «crosstalk» og uskarpe bilder. Dette er lekkert, fortalte Samsungs produksjonsansvarlige fra scenen.

Den mystiske TV-en blir avslørt

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Neste TV-en ut har du kanskje sett hint om fra en Samsungreklame som har spredd seg på nettet de siste uke. Reklamevideoen viste det som så ut som en kvadratisk TV, men i virkeligheten viste det seg å være noe helt annet.

Samsung har nemlig tenkt nytt når det kommer til design. Deres nye Ultra HD-TV har nemlig en stålramme rundt seg som holder TV-en et godt stykke over bakken. Rammen har de stappet full av en rekke høyttalere, noe som ifølge Samsung selv vil gi en fantastisk god lyd.

Skjermen har ellers lignende spesifikasjoner med de andre Ultra HD-TV-ene vi har sett. Over åtte millioner piksler, 2160 piksler i høyden og naturligvis fire ganger så mange piksler som dagens full HD-TV-er har.

Skjermen vi fikk se var på 85 tommer, men det vil også komme en variant med en diagonal på svimlende 110 tommer. Virkelig gigantisk, altså.

I tillegg til nye TV-er viste Samsung også frem en rekke nye PC-er og nettbrett. En egen artikkel om disse produktene kommer litt senere.

Vi er på Facebook!
Les også
Her er Samsungs 2013-modeller
Les også
Sjekk Samsungs nye lekkerbisk-TV
Les også
Europa får verdens første 4K-kanal
Les også
Dette er LGs store TV-nyheter
Les også
Så mye vil den første OLED-TV-en koste
Les også
Samsung pusser opp den attraktive 7-serien
Les også
Hva er det Samsung skjuler her?
annonse

Les også