Til hovedinnhold
SniktittHuawei Ascend Mate

Vi klår på «verdens største mobiltelefon»

Huaweis nyskapning har en skjerm på hele 6,1 tommer.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
Jepp - den lille telefonen ved siden av er "kjempen" Galaxy Note II.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Huawei Ascend Mate har 0,6 tommer større skjerm enn Samsungs Galaxy Note II.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I Huaweis nye menysystem er det ingen app-meny. Alt legges på hjemmeskjermene. Det hjelper at du kan opprette egne mapper, men vi mistenker at dette kan bli rotete.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Huawei Ascend Mate er for det meste bygget i plast, men byggekvaliteten kjennes god ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hodetelefonutangen sitter på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser kameraapplikasjonen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galleriet viser frem bildene du har tatt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Las Vegas: En stund skulle mobiler bli mindre og mindre, og de dyreste modellene var knøttsmå fyrstikkesker som det bare såvidt gikk an å bruke for andre enn de med veldig små hender. I dag er det omvendt, og ingen steder er det mer tydelig enn i messebåsen til Huawei her i Las Vegas.

Hele 6,1 tommer måler skjermen på den nylanserte mobiltelefonen Huawei Ascend Mate. Selskapet hevder selv dette er verdens største mobiltelefon. I realiteten er det snakk om en krysning mellom mobil og nettbrett, akkurat slik for eksempel LG Optimus Vu og Samsung Galaxy Note II er.

At den er stor er det uansett ingen tvil om. Den er større enn begge de nevnte telefonene, og for mange vil det alene gjøre Ascend Mate helt uaktuell. For andre igjen er det nettopp det som er midt i blinken.

God byggekvalitet

Byggekvaliteten i Ascend Mate føles god. Designen her har mye til felles med Ascend D2, som er vesentlig mindre. Også her er det brukt et plastmateriale med en sølvfarget list rundt. Mobilen virker altså godt satt sammen, og vi får ikke det samme utpregede inntrykket av billigplast her som vi får av Huaweis Windows-telefon, Ascend W1.

En ulempe sammenliknet med Ascend D2 er imidlertid at Huaweis mobilgigant ikke er vannavstøtende. Ascend D2 er nemlig dekket av et materiale fra innerst til ytterst som gjør at vann preller av uten at mobilen tar skade. Et slikt materiale har ikke Ascend Mate.

«Bare» 720p-oppløsning

Forsiden er naturligvis dekket av den gigantiske skjermen. Selv om skjermen er 1,1 tommer større enn den i Ascend D2, har den lavere oppløsning. Her er det den «gamle» 720 x 1280-oppløsningen som gjelder, eller 720p.

Skjermen blir dermed ikke like skarp som den i den mindre modellen. Like fullt er det ikke lenge siden denne oppløsningen representerte et solid fremskritt både for mobiler og nettbrett, og 720p oppleves fortsatt som tilstrekkelig for skjermstørrelser i dette nabolaget.

Fargegjengivelsen er god, og skjermen har bra nok lysstyrke til at den bør fungere fint også når det er lyst ute.

Fungerer med hansker

Den viktigste fordelen med skjermen i Ascend Mate er ikke fargegjengivelsen eller lysstyrken – men hvordan den kan brukes. Kineserne har nemlig adoptert samme type skjermteknologi som Nokia bruker i Lumia 820 og Lumia 920. Huawei har naturligvis kalt sin variant av teknologien noe annet, men sluttresultet er det samme; du kan betjene Ascend Mate med hansker på fingrene.

Vi tok lot hanskene ligge igjen i iskalde Oslo, og prøvekjørte dermed skjermen med et gensererme over fingrene. Ascend Mate hadde ingen problemer med å følge fingrene selv med en middels tykk genser i mellom.

Eget menysystem oppå Android

Det som foregår på skjermen er stort sett likt det vi så på en av de to andre nylanseringene fra Huawei; Ascend D2. Her er det Android 4.1 i bunn, og Huaweis eget grensesnitt oppå.

Det betyr blant annet at du ikke får noen ordinær app-meny. I stedet legges alle apper på hjemmeskjermene. Vi ser for oss at denne ordningen kan bety ganske mye rot dersom du ikke rydder fortløpende, og aktivt legger appene dine i mapper.

Menysystemet er ellers et godt stykke fra Googles vanlige Android-menyer, men ikke så langt at det bør være noen hindring for deg som er vant til Android som operativsystem fra før.

Ascend Mate har tilpasninger i menysystemet så telefonen skal kunne brukes med én hånd. Likevel er den så diger at den ikke ligger særlig godt selv i undertegnedes store hender. Mesteparten av tiden vil du nok ønske å bruke Ascend Mate med to hender, uansett om du holder den vannrett eller loddrett.

Kommer til Norge snart

Til tross for at også Ascend Mate er en godt spesifisert mobil på innsiden, merket vi noen tregheter på vår ferd rundt i menyene. Antakeligvis gjenstår det litt finpuss før giganten lander i butikkhyllene.

Ascend Mate kommer til Norge tidlig i andre kvartal. Foreløpig har vi ikke fått opplyst noen norsk pris på telefonen.

Her finner du alle sakene fra CES 2013

Vi er tilstede på CES hele denne uken og holder deg løpende oppdatert på Amobil.no og på våre Facebook-sider.

annonse