Til hovedinnhold

Vi prøvekjører iPhone 3GS

Nye Iphone 3G S skiller seg ikke så mye fra den vanlige Iphone 3G. Vi har sammenliknet dem, og må ærlig talt innrømme at spranget fra softwareversjon 2 til 3 på den gamle 3G-modellen er et større sprang, enn overgangen fra iPhone 3G til Iphone 3G S.

Av utseende er gammel og ny modell identisk. Så hva er det egentlig som skiller årets modell fra forgjengeren?

 
Kjappere

Først og fremst er det prosessoren, som skal gjøre den nye modellen raskere enn forgjengeren. Men i praktisk bruk merker vi lite til dette. Det går riktig nok raskere å bytte fra den ene applikasjonen til den andre, og muligens er ventetiden ved åpning av vedlegg i epost blitt kortere, uten at vi egentlig synes det går tregt på den gamle modellen heller. Nedlasting av nettsider tar omtrent samme tid som før, mens det nå går raskere å bevege seg på nedlastede nettsider.

 

For spillentusiastene lokkes det med bedre grafikk, men heller ikke her opplever vi den nye modellen som noen revolusjon.

Men den raske prosessoren i nye iPhone 3GS vil antakelig gjøre større forskjell når de blir utviklet nye og mer krevende programmer til telefonen. I dag merker vi forskjellen best når vi skal opprette e-post med bilder som vedlegg. Her er iPhone 3GS  flere ganger raskere enn iPhone 3G.

 
Kamera

Kameraet i den nye iPhone 3G S tar bilder med tre megapiksler oppløsning, mot to på forgjengeren. Det er også kommet autofokus, og mulighet for å ta bilder med makro, det vil si at vi kan få skarpe bilder på svært kort avstand.

Men iPhone har fremdeles en lang vei å gå før de nærmer seg konkurrentene på kamerakvalitet. Faktisk er det liten forskjell å se på bildene vi har tatt med den nye, og bildene vi har tatt med den gamle modellen.

Men nye iPhone 3GS kan filme videoklipp. Det kan vi ikke med iPhone 3G. Videokameraet kar også en funksjon for videoredigering, men denne er begrenset til trimming av de enkelte filmklippene.

 
Magnetisk kompass

En annen funksjon som vi bare finner på 3GS er magnetisk kompass. Kompasset kalibrerer vi ved å bevege telefonen i et åttetallsmønster. Kompassfunksjonen kan startes separat, så vi ser kompassnålen, eller vi kan bruke kompasset sammen med Google maps, så kartet dreier seg til det stemmer med terrenget. Nøyaktigheten er overraskende god.

Batterikapasiteten i den nye modellen er visst nok forbedret, men vi har ikke hatt telefonen lenge nok til at vi kan si om forbedringen er merkbar.

Modellen vi har testet har 16 GB minne, som er det samme som på modellen vi hadde fra før. Det har vært nok for oss i året som er gått, og vi har egentlig aldri sett på dette som en vesentlig begrensning. 3GS finnes imidlertid også med hele 32 GB minne, og da vil du kunne lagre dobbelt så mye innhold på telefonen.

 
Talestyring

En funksjon i nye iPhone 3GS som virkelig imponerer oss er stemmeanrop. Her er telefonen raskere og mer presis enn på noen annen mobiltelefon vi har prøvd, og vi kan også lese inn telefonnummeret tall for tall. Tallene må leses hver for seg, for telefonen gjenkjenner ikke høyere tall enn 9.

Talekommandoer kan også brukes for å starte musikkspilleren, eller for å styre ulike funksjoner i musikkspilleren. Telefonen kan til og med fortelle hva det er som spilles, men med engelske titler og norsk diksjon kan det hele virke ufrivillig komisk.

Kort oppsummert er dette nyhetene i iPhone 3GS:

Mer minne, raskere prosessor, talekommandoer, forbedret kamera med autofokus og video, bedre batterikapasitet samt magnetisk kompass.

 
Kostbar oppussing

Forbedringene gjør iPhone 3GS til en bedre mobiltelefon. Men de representerer ingen revolusjon. Den nye modellen er vesentlig dyrere enn den gamle, som nå er satt ned i pris. Så får det bli opp til den enkelte å vurdere om forbedringene på telefonen kan forsvare prisforskjellen.

Mer om
annonse